T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MERİÇ-ERGENE HAVZASINDA TAŞKIN YÖNETİM PLANI HAZIRLANIYOR

Yayın Tarihi : 6.05.2023

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA-2 dönemi kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen "Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi 2. Yönlendirme Komitesi Toplantısı" 2 Mayıs 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER'in başkanlığında düzenlenen toplantı,  kamu kurum-kuruluşları, Belediyeler ve yüklenici firma yetkililerinin katılımı ile yapıldı.

​MERİÇ-ERGENE HAVZASI TAŞKIN RİSK YÖNETİM PLANININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ 2. YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI YAPILDI 

Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER toplantının açılış kapsamında; ülkemizde iklim değişikliği veya insan kaynaklı etkiler sebebiyle su temini, içme suyuna erişim, gıda arzı güvenliği, enerji ve sanayide devamlılığın sağlanabilmesi maksadıyla su yönetiminin oldukça önemli olduğunu ifade etti. İklim değişikliği etkisiyle artan taşkın olaylarının dere yataklarına yapılan müdahaleler, dere yataklarının imara açılması, sanayi bölgelerinin ve sosyal donatı alanlarının dere yatağına yakın konumlandırılması gibi olumsuz faaliyetler sebebiyle son zamanlarda daha da hissedilir bir duruma gelerek afet boyutuna ulaştığını vurguladı. 

Taşkın konusunda oldukça fazla mevzuat olduğunu ve bu durumun kurumlar arası yetki çatışması doğurduğunu ifade eden Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, Genel Müdürlük olarak meri mevzuatın incelenmesi sonucu hazırlanan Taşkın Kanunu Taslağının içinde bulunduğumuz yıl Gazi Meclis tarafından yasalaşmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, taşkın kontrol yatırımlarının büyük yatırımlar olduğunu ve finansman ihtiyacı sebebiyle bir taşkın fonunun oluşturulması çalışmalarının da söz konusu kanun taslağında yer aldığını ifade etti.

Sayın SEVER konuşmasının devamında, Meriç Ergene Havzasının sınır oluşturan ve sınır aşan bir havza olduğunu belirterek ülkemizin mansap ülke olduğunu, taşkınlardan oldukça fazla etkilendiğini, hazırlanan Taşkın Yönetim Planı kapsamında taşkın riskinin azaltılması maksadıyla belirlenen tedbirlerin sorumlu kurumlar tarafından yatırım programlarında öncelikli olarak dikkate alması gerektiğinin altını çizdi. 

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, proje kapsamında havzada hazırlanacak Taşkın Yönetim Planının yaşanan taşkınların koordine edilmesi ve yönetilmesi açısından oldukça değerli bir çalışma olduğunu bu doğrultuda düzenlenen toplantının ve proje çalışmalarının başarılı olması temennisi ile sözlerini tamamladı.

Toplantının devamında projenin hedefi, amacı ve projede beklenilen çıktılar ile proje aktivite etkinliklerini içeren teknik sunumun ardından kurum temsilcilerinin ve katılımcıların görüş ve önerileri alınarak toplantı tamamlandı. ​