T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SU KAYNAKLARINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 8.05.2023

Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen “Su Kaynaklarında İklim Değişikliğine Uyum Projesi"nin kapanış toplantısı 4 Mayıs 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER'in başkanlığında düzenlenen toplantı, kamu kurumlarının temsilcileri, belediyeler, su ve kanalizasyon idarelerinin temsilcileri ile akademisyenlerin katılımı ile yapıldı.

Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER toplantının açılış konuşmasında; son dönemde iklim konusunun her alanda önemli bir konu haline geldiğini vurgulayarak iklim değişiminin insan etkisiyle daha da hızlandığını bu sebeple iklim değişikliğine uyum kapasitesinin artırılmasının günden güne daha önemli olduğuna dikkat çekti.

Kyoto Protokolü, Paris Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı gibi uluslararası toplantılar ve anlaşmalarla iklim değişikliğinin önemi daha da ön plana çıktığını ifade eden Sayın SEVER, “Ülkemizde iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve buna yönelik uyum faaliyetleri ile ilgili çalışmalardan Genel Müdürlüğümüz sorumlu. Bu kapsamda İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi ve İklim Değişikliğinin Kar Erimelerine ve Akımlarına Etkisinin Belirlenmesi Projeleri ve bu toplantı ile tamamladığımız Su Kaynaklarında İklim Değişikliğine Uyum Projesi çalışmaları ülkemiz için büyük önem teşkil ediyor. Bu doğrultuda, Genel Müdürlük olarak bu projelerin çıktılarını her ortamda uygulamaya ve aktarmaya çalışıyoruz." dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER konuşmasının devamında; Genel Müdürlüğümüzün varlığının su yönetiminde çok başlılıktan kurtularak tek elden kontrolünün sağlanması açısından önemli olduğuna, bunun için de hukuki araçların geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda hazırlanan Su Kanunu ile suyu hem miktar hem de kalite bazında ele alan entegre su yönetimi sistemleri sağlamak adına su ajansları ve su fonları kurulması ile teşvik, destek, su fiyatlandırılması gibi konularda standartlar sağlanmasına yönelik hazırlıklar yapıldığını, bu sayede iklim değişikliğine uyum kapasitesinin artırılabileceğini vurguladı.

Konuşmasının devamında Sayın SEVER, ülkemizde su bütçesinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek iklim değişikliği neticesinde önümüzdeki dönemde sıcaklıkların artacağını, bu artışların ülkenin güneydoğu tarafında daha fazla olacağını, ani ve şiddetli yağışların artacağı fakat ülke genelindeki ortalama yağış miktarının azalacağı vurgusunu yaptı. Bu sebeple hidrolojik kuraklığın oldukça kritik bir konu olduğuna dikkat çekerek, ekosistemin bundan olumsuz etkilendiğini, barajların doluluk oralarında azalmalar olduğunu, sulama suyu bulmakta zorluklar çekildiğini bu sebeple meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklıkla mücadelede uyum kapasitemizi artırmamız gerektiğini ifade etti. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Su Verimliliği Seferberliği ile hazırlanan Su Verimliliği Stratejisi ve Eylem Planı ile ülkemizin su kaynaklarını nasıl daha verimli kullanabileceğini, seferberlik neticesinde üretilen 114 adet eylem planı ile daha az suyla daha fazla iş ve işlem gerçekleştirileceğine ve bu eylem planlarının hepsinin iklim değişikliğiyle önemli oranda ilişkili olduğunu ifade ederek tüm sektörlere ilişkin hazırlanan 162 rehber doküman çalışması ile sahada uygulamalar gerçekleştirildiğini belirtti.

Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER, yaşanılan deprem felaketi gibi taşkın ve kuraklığın da oldukça önemli bir afet olduğunu, bu tarz afetler sonrasında oluşturulan risk kalkanı çalışmalarında iklim değişikliğinin çok kritik bir rol oynadığını ifade ederek Genel Müdürlüğümüz tarafından taşkın afetine yönelik yürütülen Taşkın Yönetim Planları, Erken Uyarı Sistemleri ve Taşkın Kanunu çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Bunlara ilaveten Kuraklığın tüm hayatı bitiren bir afet olduğunu ve Afrika gibi olmadan önce önlemlerimizi almamız gerektiğini vurgulayan Sayın SEVER, suyun daha verimli kullanılabilmesi için yağmur suyu hasadı ve gri suyun kullanımı faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, hem sanayide hem binalarda yağmur suyu hasadına daha çok yönelinmesi, kaldırımların ve yolların geçirgenliğinin artırılması ile taşkın risklerinin azaltılabileceğini belirtti. Gri suyun inşa edilen tüm binalarda daha yaygın hale gelmesi gerektiğini, böylece sünger kentlerin oluşmasına büyük ölçüde katkı sağlanacağını ayrıca su fiyatlandırmasına yönelik daha sistematik bir politika üretilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, suyumuza sahip çıkma gayesi ile herkesi
'Su Gönüllüsü' olmaya davet ederek sözlerini tamamladı.

Proje Çıktılarının Paydaşlarla Paylaşılması ve Sahada Uygulanması Hedefleniyor

Türkiye'de 30 büyükşehir belediyesi teşkilatına sahip bütün illeri kapsayan söz konusu proje ile;

  • Yağmur suyu hasadı, gri suyun kullanımı, suyun fiyatlandırılması uyum faaliyetlerinin fayda-maliyet ve teknik uygulanabilirlik analizlerinin detaylı olarak yapılması,
  • Yağmur suyu hasadı ve gri suyun kullanımı planlama ve projelendirme çalışmalarının sahadan örnekler ile yapılması,
  • Çalıştay ve eğitim faaliyetleri düzenlenerek sonuçların 30 büyükşehirdeki paydaşlarla (belediyeler, sular idareleri vb.) paylaşılması hedefleniyor.

Toplantıda,

  • İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki mevcut ve muhtemel etkileri,
  • Su tasarrufu için günümüz teknolojileri,
  • Yağmur suyu hasadı ve gri suyun yeniden kullanımına yönelik örnekler,
  • Yağmur suyu hasadı ve gri suyun yeniden kullanımı ile ilgili fayda/maliyet analizleri,
  • Pilot projelendirme çalışmaları sonuçları,
  • Suyun fiyatlandırılması çalışmaları,
  • Su verimliliği

kapsamında elde edilen bulgular paylaşıldı.

Toplantı, proje tanıtım ve su verimliliği sunumlarının ardından sona erdi.