T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KONYA HAVZASI KURAKLIK YÖNETİM PLANININ GÜNCELLENMESİ ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA İŞ İLERLEME TOPLANTISI VE STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME (SÇD) İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 23.06.2023

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planının Güncellenmesi çalışmaları kapsamında 2. İş İlerleme Toplantısı ve Stratejik Çevresel Değerlendirme İstişare Toplantısı yapıldı.

Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER'in başkanlığında yapılan toplantı, merkezde ve havzada yer alan kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler, yüklenici firma yetkilileri ve proje danışmanı akademisyenlerin katılımıyla 21 Haziran 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER toplantının açılış konuşmasında; iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıklarda artışların meydana geldiğini, yağışların düzensizleştiğini, aynı zamanda azaldığını belirtilerek kuraklığın ülkemizde kendini hissettirmeye başlayan çok tehlikeli bir afet olduğunu ve önlem alınmaması durumunda hayatı durma noktasına getirebileceğine vurgu yaptı.

Sayın Afire SEVER konuşmasının devamında, ülkelerin gelişmelerine paralel olarak temiz suya olan ihtiyacın her geçen gün artmakta olduğunu, diğer taraftan sanayileşme, nüfus artışı ve iklim değişikliğinin etkileri ile su kaynaklarının dünyada ve ülkemizde hızla azaldığını belirterek Kuraklık Yönetim Planlarının Hazırlanması Projelerinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.



Kuraklıkla mücadele konusunda yürütülen Genel Müdürlük çalışmaları ile Su Verimliliği Seferberliği kapsamında yapılması planlanan çalışmalar ile paydaşların üzerine düşen görev ve sorumluluklar hakkında bilgiler aktaran Sayın SEVER, iklim değişikliğinin etkilerine bağlı olarak yağış rejimindeki düzensizliklerin karşımıza taşkın, sel ve kuraklık olarak çıktığını, son zamanlarda Ankara, İstanbul, Kastamonu, Antalya, Eskişehir başta olmak üzere birçok ilimizde yaşanan kent sellerini avantaja çevirmenin mümkün olduğuna dikkat çekerek “Atalarımızın yüzyıllar öncesinde yapmış oldukları sarnıçların ne kadar gerekli olduğu bugün bir kere daha görülmektedir. Bu kapsamda su verimliliği uygulamalarını el birliğiyle hayata geçirmemiz, suyumuzu evlerde, tarım alanında daha verimli ve akılcı kullanarak gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor." dedi.


TOPLANTIYA ÇOK SAYIDA KURUM TEMSİLCİSİ VE AKADEMİSYEN KATILDI

Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planının Güncellenmesi Projesi 2. İş İlerleme Toplantısına; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Genel Müdürlüğü, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Niğde Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, ASKİ Genel Müdürlüğü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi akademisyenleri katılım sağladı. 


Kuraklık Yönetim Planı hazırlama çalışması ile ilgili yapılan sunumda; küresel iklim değişikliği hususunda gelecek dönemde havzanın kuraklık durumları, su bütçesinin ne şekilde değişeceğine ilişkin yapılan çalışmalar, sektörel etkilenebilirlik analizleri kapsamında değerlendirilen sektörlerin uyum kapasiteleri ve yaşanması muhtemel kuraklıkların bu sektörler üzerinde oluşturacağı potansiyel riskler ve kuraklığın asgari seviyeye indirilebilmesi için alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verildi. 


Ayrıca Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Nihai Rapor sunumunda, plan/program uygulanması ile ortaya çıkabilecek etkiler ve SÇD' de yer alacak konulara dair değerlendirmeler katılımcılarla paylaşıldı.

Kuraklık Yönetim Planları ile ilgili gerçekleştirilen sunumların ardından akademisyenlerin ve kurum temsilcilerinin görüş ve önerileri alınarak genel değerlendirme yapıldı.