T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DOĞU AKDENİZ HAVZASI’NIN GELECEĞİ PAYDAŞLARLA ELE ALINDI

Yayın Tarihi : 19.07.2023

Son yıllarda nüfus artışına bağlı olarak tarımsal ve ekonomik faaliyetlerin gelişmesiyle su kullanımlarının artması ve su kirliliği problemleri gibi sorunlar Dünya'da olduğu gibi Ülkemizde de önemli hale gelmiştir. Diğer taraftan, iklim değişikliğinin etkilerinin her alanda her geçen gün daha fazla ortaya çıkması tarımsal faaliyetler, gıda güvenliği, sağlık, turizm başta olmak üzere insanın merkezinde olduğu tüm sistemleri olumsuz yönde etkilemektedir.

Ülkemiz iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla yaşandığı Akdeniz Havzasında bulunmasından dolayı gelecekte ülkemizde daha sık, şiddetli ve uzun süreli kuraklıklar, sıcak hava dalgaları, orman yangınları, su kıtlığı gibi olumsuz durumların görülmesi beklenmektedir. Aynı zamanda iklim değişliğinin etkileriyle Doğu Akdeniz Havzasında mevcut yüzey suyu potansiyelinde %20 mertebesinde azalmalar olacağı öngörülmektedir. Söz konusu su yönetimine ilişkin bu sorunların ya da risklerin yönetilerek etkilerin en aza indirilmesi suyun havza bazında katılımcı bir yaklaşımla ele alınması ve doğru kararların zamanında hayata geçirilmesi ile mümkündür.

Bu kapsamda, havza bazında su yönetiminin sağlanması maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 25 havzada Havza Yönetim Heyetleri kurularak yerel paydaşların sürece katılımı sağlanmaktadır. ​25 havzandan biri olan Doğu Akdeniz Havzasında da düzenli olarak Havza Yönetimi Heyeti toplantıları yapılmaktadır.


DOĞU AKDENİZ HAVZA YÖNETİM HEYETİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Doğu Akdeniz Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısı, Mersin Vali Yardımcısı Sayın Kadir OKATAN başkanlığında Karaman Vali Yardımcısı Sayın Fatih EROĞLU, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Yakup KARAASLAN,  Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürü Sayın Ahmet Ersin GÖKÇE ve Doğu Akdeniz Havza Yönetim Heyet üyesi olan havzadaki kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile 17 Temmuz 2023 tarihinde Mersin'de gerçekleştirildi.

Toplantı; Mersin Vali Yardımcısı Sayın Kadir OKATAN, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Yakup KARASLAN ve Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürü Sayın Ahmet Ersin GÖKÇE'nin açılış konuşmaları ile başladı.

Toplantıda Heyet tarafından öncelikli olarak su potansiyelinde meydana gelmesi beklenen azalmaların insani ihtiyaçlar, ekonomik faaliyetler ile ekosistem hizmetlerine etkisini hafifletmek için “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği"ne toplumun her kesiminin katılım sağlaması, Su Kanunu ile Taşkın Kanunu' nun bir an önce Gazi Meclisimizin onayından geçerek yasalaşması gerektiği vurgulandı.



2016 yılında Mersin Yalınayak Deresi'nde yaşanan ve iki can kaybına sebep olan taşkın sebebiyle Mersin ilinin de içinde yer aldığı Doğu Akdeniz  Havzası'nda, taşkının meydana getirdiği can ve mal kaybını asgari düzeye indirebilmek için hazırlanan Taşkın Yönetim Planı paydaşlarla istişare edilerek plan kapsamında belirlenen 217 adet tedbirin hayata geçirilmesi noktasında her bir kurumun üzerine düşen görevler değerlendirildi.

​Toplantının devamında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Akdeniz Havzasında su yönetimine ilişkin ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik ya da gelecekte karşımıza çıkabilecek risklere yönelik kuraklık ve taşkın planlaması ile suyun verimli kullanılması hususunda katılımcılara bilgi verildi.

Doğu Akdeniz Havza Yönetim Heyeti bünyesinde konuşulan ve görüşülen hususlar Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI başkanlığında 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilecek Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alınarak karara bağlanacaktır.