T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BATI KARADENİZ HAVZA YÖNETİM HEYETİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 26.07.2023

Sonlu bir kaynak olan suyun kullanımına yönelik arz-talep dengesinin oluşturulması için koruma-kullanma ilkeleri doğrultusunda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesi, bu doğrultuda havza bazlı bütüncül yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizdeki her bir vatandaşımıza ve sektörlere enerji, su ve gıda arzı sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI'nın liderliğinde bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda, 25 nehir havzamız için Nehir Havza Yönetim, Taşkın Yönetim, Sektörel Su Tahsisi ve Kuraklık Yönetim Planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum kuruluşlarca yerine getirilme süreci takip edilmektedir.

Havza ölçeğinde suyla alakalı yapılan bütün planların hazırlanması, gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecinde havza ölçekli yönetim modeli uygulanmakta olup Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları vasıtasıyla ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanmaktadır.

Batı Karadeniz Havzası yaklaşık olarak 2.9 milyon hektar olup Karadeniz'e dökülen küçük akarsuların yağış alanları topluluğundan oluşmaktadır. Havza sınırları içerisinde Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Sinop, Zonguldak, Kastamonu, Çankırı, Sakarya ve Samsun illerini barındırmaktadır. Batı Karadeniz Havzasında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından su konularının bütüncül olarak yönetilmesi amacıyla hazırlanan Havza Koruma Eylem Planı, Taşkın Yönetimi ve Kuraklık Yönetimi Planları tamamlanmış, Nehir Havza Yönetim Planı ile Sektörel Su Tahsis Planı ise hazırlanmaktadır.

“BİRLİK OLURSAK SUYU MİKTAR VE KALİTE OLARAK KORUYABİLİRİZ"

Bu kapsamda Batı Karadeniz Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısı, Kastamonu Valisi Sayın Avni ÇAKIR başkanlığında 26 Temmuz 2023 tarihinde Kastamonu'da gerçekleştirildi.

Toplantı, Kastamonu Valisi Sayın Avni ÇAKIR, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER ve DSİ 23.Bölge Müdürü Sayın Yasin DEVRİM'in açılış konuşmaları ile başladı.

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, konuşmasına Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI Beyin selamlarını ileterek başladı.

Sayın Afire SEVER konuşmasının devamında, son yıllarda Dünya'nın iklim değişikliğinin etkileri ile mücadele ettiğini, iklim değişikliği etkilerini özellikle taşkın ve kuraklık olarak hissettiğimizi bu doğrultuda ülkemizin iklim değişikliği etkilerinden en çok etkilenecek olan Akdeniz ülkeleri arasında yer aldığını vurguladı.  ​

Son yıllarda taşkınların şiddetinde ve sıklığında yaşanan artışlara dikkat çeken Sayın SEVER, 24 Havzada Taşkın Yönetim Planları hazırlandığını ve taşkını önleyecek tedbirlerin alınması gerekliliğini ifade etti.

Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER konuşmasının devamında, Türkiye'de 112 milyar metreküplük potansiyel suyumuz olduğunu, bunun yüzde 77'sini tarımda, yüzde 23'ünü sanayide ve içme-kullanma suyu olarak kullandığımızı ancak ülkemizde iklim değişikliği etkilerine baktığımız zaman su kaynaklarımızda özellikle 2050'lerden sonra yüzde 25 ile 30 oranında azalma beklendiğini, ülkemizin içerisinde bulunduğu iklim kuşağında buharlaşma ile birlikte su kayıplarımızın da çok fazla olacağını belirtti.

Avrupa'daki bazı illerde kişi başı günlük su tüketiminin 95 litrelere kadar düşürüldüğünü, ülkemizdeki ortalama kişi başı günlük tüketimin ise yaklaşık 146 litre olduğunu ve suyun daha tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayan Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, 31 Ocak 2023'te Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde başlatılan ve Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI liderliğinde sürdürülmekte olan Su Verimliliği Seferberliği kapsamındaki çalışmalardan bahsetti. Bu kapsamda havza ölçekli planların tüm sektörler tarafından uygulanması gerekliliğinden, su yönetiminin paydaşları ile var olan çok başlıklı bir yapı olduğundan, birlik olursak suyu miktar ve kalite olarak koruyabileceğimizi ifade ederek konuşmasını “Türkiye Yüzyılı'nda bir damla da biz olalım." diyerek tamamladı.


“SU YÖNETİMİ ÇOK PAYDAŞLI BİR KONU"

Havza Koordinatör Valisi, Kastamonu Valisi Sayın Avni ÇAKIR konuşmalarında havzada su varlığına rağmen su sıkıntısının yaşanabildiğinden bahisle su verimliliği konusunun önemine dikkat çekti. Taşkın felaketleri konusunda son 2 yılda 4'ü büyük olmak üzere onlarca küçük afet yaşandığını hatırlatarak, yaşanan afetlerde 75 köprünün hasar gördüğüne ve taşkınların yüksek maliyetler oluşturduğuna değindi.

Su yönetimi konusunun önemine dikkat çeken Vali ÇAKIR, bu konunun çok paydaşlı bir husus olduğunu sadece belirli kişi ve kurumları değil yaşayan herkesi ilgilendirdiğini belirtti. Bununla birlikte hazırlanmış olan Havza Ölçekli Yönetim Planlarının önemine dikkat çeken Vali Çakır planların uygulanması konusunda tüm sorumlu kurumların konuyu sahiplenerek üzerlerine düşen çalışmaları yapmaları gerektiğini hatırlatarak bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarının önemine değindi. Devamında kuraklık konusuna değinen Vali ÇAKIR, kuraklığım sadece ülkemizi değil tüm dünyayı etkilediğini ifade ederek toplantının gerçekleştirilmesinde katkısı olan tüm paydaşlara teşekkür ederek konuşmalarını sonlandırdı. 


Toplantı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden sırasıyla Nazlı Barçın DOĞAN tarafından “Su Verimliliği Seferberliği",  Elif SÜRÜCÜ tarafından “Batı Karadeniz Havzası Kuraklık Yönetim Planı", Mustafa DEMİREL tarafından “Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı" ve Işıl SAKIN tarafından “Havza Ölçekli Planların Takibi" sunumları ile devam etti.

Batı Karadeniz Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantında genel olarak;  

1) Taşkın, Kuraklık, Nehir Havza Yönetim ve Sektörel Su Tahsis planları oluşturulurken çok detaylı verilerin ortaya çıkarıldığı ve planların Su Yönetimi Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden erişime açık olduğu ifade edildi.

2) Planların hazırlanması kadar uygulanmasının da önemine dikkat çekerek, sorumlu ve ilgili kurum ve kuruluşların konunun takipçisi olunması gerektiği konusuna değinildi.

3) Gıda arzı güvenliğinin aslında su arzına bağlı olduğu vurgulanırken, hazırlanan planlarda yer alan suya göre tarım hedefleri doğrultusunda hareket edilmesinin hem gıda arzı hem de Su Verimliliği Seferberliğinin ana konuları içerisinde olduğu ifade edildi.

4) Hayata geçirilen tedbirlerin hem hedeflere ulaşma düzeyinin tespiti hem de müteakip çalışmalarda kullanılmak üzere ilgili tüm kurumlara iletilebilmesi için Ulusal Su Bilgi Sistemine girilmesinin önemi vurgulandı.

Batı Karadeniz Havza Yönetim Heyetinde görüşülen hususlar, Başkanlığını Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI'nın yapacağı Su Yönetim Koordinasyon Kurulu'nda istişare edilmek ve karara bağlanmak üzere iletilecektir.​