T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇORUH HAVZA YÖNETİM HEYETİ 2023 YILI TOPLANTISI ARTVİN'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 4.08.2023

​Su kaynaklarının ve canlı hayatının korunmasını, geliştirilmesini ve bozulmamasını sağlamak için su kaynaklarının sürdürülebilir koruma-kullanma dengesi gözetilerek katılımcı yaklaşımla havza esaslı bütüncül yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde su yönetimi ile ilgili hususlar öncelikle il düzeyinde İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarında görüşülmekte, bu kurullarda alınan kararlar ve havza düzeyinde görüşülmesine ihtiyaç duyulan konular ise Havza Yönetim Heyetlerine aktarılmaktadır. Havza Yönetim Heyetlerinde ise hem İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları tarafından iletilen konular hem de heyet üyelerince gündeme getirilen diğer konular görüşülerek karara bağlanmaktadır. Havza Yönetim Heyetlerince alınan kararlar ve havza ölçeğinde çözüme ulaşılamayan hususlar ise ulusal düzeyde karara bağlanmak üzere ise bir üst kurul olan Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'na aktarılmaktadır. İl düzeyinden ulusal düzeye kadar tüm bu kurulların çalışmaları vasıtasıyla su yönetimi ile ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanmaktadır.

Su varlığımızın korunmasıyla ilgili farklı ve yeni çalışmalar gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI'nın liderliğinde bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda olağanüstü kuraklık tehlikesinin, aşırı yağışların, iklim değişikliği etkilerinin, su kıtlığı ve taşkın felaketlerine dönüşmesinin önüne geçmek için stratejiler ve eylem planları çalışmaları yürütmektedir.

Bu doğrultuda, Sahip olduğu hidroelektrik enerji potansiyeli, yayla turizmi vb. sektörler göz önüne alındığında Ülkemiz için önemli havzalardan biri olan ve Artvin, Bayburt ve Erzurum illerinin tamamı veya bir kısmını içeren Çoruh Havzası için de planlama çalışmaları yürütülmektedir. Halihazırda, Havza Koruma Eylem Planı, Taşkın Yönetimi Yönetimi Planları tamamlanmış, Kuraklık Yönetim Planı ile Sektörel Su Tahsis Planı ise hazırlanmaktadır.

Hazırlanan planların uygulanması ve havza bazında su yönetiminin sağlanması maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 25 havzada Havza Yönetim Heyetleri kurularak yerel paydaşların sürece katılımı sağlanmaktadır. 25 havzadan biri olan Çoruh Havzasında da düzenli olarak Havza Yönetimi Heyeti toplantıları yapılmaktadır.

Bu kapsamda, Çoruh Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısı, Artvin Vali Yardımcısı Sayın Cengiz Han ANKARA başkanlığında 4 Ağustos 2023 tarihinde Artvin ilinde gerçekleştirildi.

Toplantı, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr.Yakup KARAASLAN ve Devlet Su İşleri 26. Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet KALAYCIOĞLU'nun açılış konuşmaları ile başladı.


Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr.Yakup KARAASLAN, konuşmasında “Ülkemizin yer aldığı Akdeniz Çanağı'nda  İklim değişikliğinin etkileri gün geçtikçe artmakta olduğunu, en büyük etkiyi de su kaynaklarımız üzerinde gösterdiğini belirtti. Su kaynakları üzerinde etkilerinin azaltımı için havza bazlı bütünleşik su yönetimi anlayışının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bu etkileri en aza indirgemek için havza bazlı bütünleşik su yönetimi anlayışını benimsememiz gerektiğini ifade eden Sayın Karaaslan bunun için havza ölçekli  yönetim planları (Havza Koruma Eylem Planı,Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetimi Yönetimi Planları,Kuraklık Yönetim Planları ile Sektörel Su Tahsis Planları) hazırlandığını ifade etti. Çoruh Havzası için de, Çoruh Havzası Havza Koruma Eylem Planı kapsamında toplam 37 tedbir, Çoruh Havzası Taşkın Yönetim Planı kapsamında ise 133 tedbir belirlendiğini, havzada çevresel altyapıdaki eksikliklerinin dikkat çektiğini ve bu konuya hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda havza ölçekli yönetim için; İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları, Havza Yönetim Heyetleri ve Su Yönetimi Koordinasyon Kurulunun teşkil edildiğini ve birçok mevzuat çıkartıldığını söyledi.

Havzanın ayrıca sınıraşan bir havza olduğu için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Sayın Karaaslan, burada alınan kararların Ulusal düzeydeki Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'na iletileceğini hatırlatarak konuşmasını sonlandırdı.

Toplantı sırasıyla; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden Hümeyra BAHÇECİ'nin “Su Verimliliği Seferberliği" , Ela DOĞANAY'ın “Çoruh Havzası Taşkın Yönetim Planı", Işıl SAKIN'ın “Havza Ölçekli Planların Takibi" sunumları gerçekleştirildi. Toplantının devamında kurum ve kuruluşlar havza ölçekli yönetim planları tedbirleri kapsamında sorumlu oldukları tedbirlerin ilerleme durumları ile ilgili heyet üyelerini bilgilendirdi. Toplantı değerlendirme ve karar alınması oturumuyla sona erdi.

Çoruh Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısında genel olarak;  

  1. Havzada çevresel altyapı eksikliğinin giderilmesi gereği üzerinde duruldu.
  2. Artvin ili katı atık sorunu çözümüne yönelik alternatifler görüşüldü.
  3. Dere yataklarına çöp ve moloz dökümünün havzanın en önemli sorunları arasında yer aldığı ifade edildi.
  4. Havza Ölçekli Planların hazırlanması kadar uygulanmasının da önemine dikkat çekilerek, sorumlu ve ilgili kurum ve kuruluşların konunun takipçisi olması gerektiği konusuna değinildi.