T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HAVZA YÖNETİM HEYETİ TOPLANTISINDA YEŞİLIRMAK HAVZASININ ÖNE ÇIKAN SU YÖNETİMİ KONULARI DEĞERLENDİRİLİYOR

Yayın Tarihi : 9.08.2023

Ülkemizde su yönetimi ile ilgili hususlar öncelikle il düzeyinde İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarında görüşülmekte, bu kurullarda alınan kararlar ve havza düzeyinde görüşülmesine ihtiyaç duyulan konular ise Havza Yönetim Heyetlerine aktarılmaktadır. Havza Yönetim Heyetlerinde ise hem İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları tarafından iletilen konular hem de heyet üyelerince gündeme getirilen diğer konular görüşülerek karara bağlanmaktadır. Havza Yönetim Heyetlerince alınan kararlar ve havza ölçeğinde çözüme ulaşılamayan hususlar ise ulusal düzeyde karara bağlanmak üzere bir üst kurul olan Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu'na aktarılmaktadır. İl düzeyinden ulusal düzeye kadar tüm bu kurulların çalışmaları vasıtasıyla su yönetimi ile ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanmaktadır.

Ayrıca, bütünleşik su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda olağanüstü kuraklık tehlikesinin, aşırı yağışların, iklim değişikliği etkilerinin, su kıtlığı ve taşkın felaketlerine dönüşmesinin önüne geçmek için stratejiler ve eylem planları çalışmaları yürütülmektedir.

Bu doğrultuda, Ülkemiz için önemli havzalardan biri olan ve Tokat, Amasya, Samsun, Yozgat, Çorum, Sivas, Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Ordu ve Bayburt illerinin tamamı veya bir kısmını içeren Yeşilırmak Havzasında su konularının bütüncül olarak yönetilmesi amacıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Nehir Havza Yönetim Planı, Taşkın Yönetimi ve Kuraklık Yönetimi Planları tamamlandı.

​Hazırlanan planların uygulanması ve havza bazında su yönetiminin sağlanması maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 25 havzada Havza Yönetim Heyetleri kurularak yerel paydaşların sürece katılımı sağlanmaktadır. 

Bu kapsamda, Yeşilırmak Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısı, Amasya Vali Vekili Sayın Bekir Sıtkı DAĞ başkanlığında 8 Ağustos 2023 tarihinde Amasya'da gerçekleştirildi.

 

Toplantı, Amasya Vali Vekili Sayın Bekir Sıtkı DAĞ, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Maruf ARAS ve Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürü Sayın Köksal Buğra ÇELİK'in açılış konuşmaları ile başladı.

Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürü Sayın Köksal Buğra ÇELİK konuşmasında, Yeşilırmak Havzası Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısının hayırlara vesile olması dileğinde bulundu..

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Maruf ARAS konuşmasına mevcut su kaynaklarının hem kalite hem de miktarının korunmasını dikkate alarak bütüncül, etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesinin önemine değinerek başladı. Havzadaki hızlı ve plansız kentleşme, yetersiz altyapı sistemleri, planlaması veya tasarımı uygun şekilde yapılmamış mühendislik yapıları ve iklim değişikliğine bağlı yağış özelliklerindeki değişikliklerin bir yandan taşkın diğer yandan kuraklık riskini artırdığını belirten Sayın ARAS, olası bir taşkın sonucunda insan hayatı, mal, çevre, doğal, tarihi ve kültürel varlıklar açısından ortaya çıkabilecek maddi ve manevi kayıp ve zararlarının önlenmesi ve/veya azaltılması için yapılması gerekli olan tüm çalışmaları ve kurumlar arası koordinasyonu düzenlemek maksadıyla “Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı" hazırlandığını ifade etti. 


Yağışların, geçmişte kaydedilmiş normal düzeylerin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu arazi, su kaynakları ve üretim sistemlerini olumsuz olarak etkileyen, ciddi hidrolojik dengesizliklere yol açan ve tabii bir olay olan kuraklık riski kapsamında ise kuraklığın doğru yönetilmesi ve kuraklık sonucunda ortaya çıkması muhtemel problemlere ilişkin önceden gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla ülkemizde havzalar ölçeğinde kuraklık hassasiyeti ve iklim projeksiyonları dikkate alınarak her bir sektörün etkilenebilirliğinin tespit edildiği ve kuraklık öncesinde, esnasında ve sonrasında alınacak tedbirlerin yer aldığı “kuraklık yönetim planlarının" Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlandığını belirtti.   

Su stresi yaşayan bir ülke olduğumuzu ve suyun daha tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayan Sayın ARAS, 31 Ocak 2023'te Emine ERDOĞAN Hanımefendinin himayelerinde başlatılan ve Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI liderliğinde sürdürülmekte olan Su Verimliliği Seferberliği kapsamındaki çalışmalardan bahsetti. 


Havza Koordinatör Valisi, Amasya Vali Vekili Sayın Bekir Sıtkı DAĞ konuşmasında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla su tasarrufu üzerine gerçekleştirilen çalışmaların önemine değindi. Yeşilırmak Havzasının da en önemli problemlerinden birinin iklim değişikliği ve diğer etkilerden kaynaklı yaşanan miktarsal değişiklikler olduğunu vurguladı. Su miktarının azalması ile havzada suyu kullanan sektörlerin sorunlar yaşadığını belirten Sayın DAĞ, havzanın bir diğer önemli probleminin ise kirlilik olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, sürdürülebilir ve doğru yönetimin büyük önem arz ettiğini belirtip, toplantının gerçekleştirilmesinde katkısı olan tüm paydaşlara teşekkür ederek konuşmalarını sonlandırdı. 

Toplantının devamında sırasıyla; DSİ 7. Bölge Müdürlüğünden Havza Yönetimi, İzleme ve Tahsisler Şube Müdürü Ali BOLİÇ'in “Yeşilırmak Havzasındaki İllerin 2023 Yılı Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantıları", Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden Yeliz SARICAN'ın “Yeşilırmak Havzası Kuraklık Yönetim Planı", Elif Merve ERKAYMAN'ın “Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı", Işıl SAKIN'ın “Havza Ölçekli Planların Takibi" ve Burak EKİNCİ'nin “Su Verimliliği Seferberliği"  sunumları gerçekleştirildi.

Toplantının son kısmında katılım sağlayan kurum ve kuruluşlar, havza ölçekli yönetim planları tedbirleri kapsamında sorumlu oldukları tedbirlerin ilerleme durumları ile ilgili heyet üyelerini bilgilendirdi.


Yeşilırmak Havza Yönetim Heyeti 2023 yılı toplantısında genel olarak;  

  1. Su verimliliği seferberliği kapsamındaki eylemlerin bireysel ve kurumsal olarak desteklenmesi gerektiği ifade edildi.
  2. Kuraklıkla ilgili izleme, değerlendirme ve alınması gereken önlemler hakkında İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarında çalışmalar gerçekleştirildiği belirtildi.
  3. Suya göre tarım yapılması konusunda halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığı ifade edildi.
  4. Yeşilırmak Havzasının en önemli probleminin büyükbaş hayvancılıktan kaynaklı yayılı kirlilik olduğu, kalitenin yanısıra yeraltı sularının aşırı kullanımının miktarsal problemlere yol açtığı ve bunun sonucu olarak içme suyu kaynağı olarak yer üstü sularının kullanımının artacağı vurgulandı. Yerüstü sularında ise balık çiftliklerinin sayısının fazla olmasının suyun kalitesini etkilediği ve su kaynaklarında kalite açısından ciddi tehditler oluşturduğu belirtildi. Bir diğer problemin ise kentsel ve endüstriyel atık sular olduğu belirtildi.
  5. Kentsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerinin olmaması probleminin yanı sıra atık su arıtma tesisi mevcut olup tesisin faaliyete geçirilememesinin de önemli bir problem olduğu, atıl durumdaki bahse konu tesislerin faaliyete geçirilmesinin önemi vurgulandı.
  6. Havzada yer alan köylerde oluşan atıksuların uzaklaştırılmasına yönelik bireysel fosseptiklerin sonu atıksu arıtma tesisi ile bitmeyen merkezi fosseptikler yerine tercih edilmesi gerektiği ifade edildi.   
  7. Havzanın bir diğer önemli konusunun hidroelektrik santraller olduğu ve HES'lerin bırakması gereken can suyu miktarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği gündeme getirildi.