T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KAYNAKTAN MUSLUĞA İÇME VE KULLANMA SU GÜVENLİĞİ PLANLARI HAZIRLANIYOR

Yayın Tarihi : 28.09.2023

​Suyun temin edildiği kaynağından nihai tüketim yeri musluğa kadar güvenli gelebilmesi maksadıyla Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planlarının Hazırlanması Tanıtım Toplantısı ve Risk Yönetimi Çalıştayı 26 Eylül 2023 tarihinde Gaziantep'te gerçekleştirildi.


Genel oturum ve Panel bölümlerini içeren çalıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve 2021 yılında Gaziantep pilot ölçeğinde başlanan İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planlarının Hazırlanması çalışmaları kapsamında bugüne kadar yapılan faaliyetlerin ilgili paydaşlara aktarılması ve istişare edilmesi açısından verimli ve önemli bir etkinlik oldu.

Gaziantep Valisi Sn. Kemal ÇEBER, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn. Dr. Veysel TİRYAKİ, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Fatma ŞAHİN, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Sn. Hayri BARAÇLI, Su Yönetimi Genel Müdürü Sn. Afire SEVER ve GASKİ Genel Müdürü Sn. Hüseyin SÖNMEZLER'in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği çalıştaya, Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürleri ve temsilcileri, il belediye başkanları ve temsilcilerinin yanı sıra Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı, İlbank AŞ Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, AFAD, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TÜBİTAK-MAM, Üniversite temsilcileri katılım sağladı.


İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANI HAZIRLANIYOR

Bilindiği üzere, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2014 yılında yayımlanan İçme Suyu Kılavuz İlkeleri ile halk sağlığının korunmasının garanti altına alınması ve içme suyu sistemlerinin iyileştirilmesinin en etkili yolu olarak İçme Suyu Güvenliği Planı yaklaşımı ortaya konuldu.

Söz konusu kılavuz rehberliğinde, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda deprem, taşkın, kuraklık gibi doğal afetler başta olmak üzere kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer (KBRN) ajanlara bağlı risklere ilişkin terör saldırıları ve siber saldırılar gibi acil durumlar için içme ve kullanma suyu temin ve dağıtım sistemlerinin kaynaktan musluğa sürdürülebilir yönetimini tehdit edebilecek riskler ile risk dereceleri belirlendi. Tespit edilen riskleri bertaraf etmek ve etkilerini azaltmak için afet ya da acil durum öncesinde “kontrol tedbirleri" afet ya da acil durum esnasında ya da sonrasında ortaya çıkabilecek her türlü olumsuz durumlar için ise “risk yönetim eylemleri" yani bir başka ifadeyle “Acil Durum Eylem Planları" olarak tanımlanan operasyonel müdahaleler ortaya çıkarıldı.


REHBER DOKÜMAN HAZIRLANDI

Proje kapsamında, “Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planlaması" için en kapsamlı ve en etkili yöntem olan içme ve kullanma su güvenliği planlarının hazırlanabilmesi maksadıyla yasal ve idari altyapının oluşturulması, kapasitenin geliştirilmesi ve atılması gereken adımlar, kısa, orta ve uzun vadede içme suyu güvenliğine yönelik riskleri yönetme şeklinin sistematik yaklaşımı olan “Rehber Doküman" hazırlandı.

Bahse konu Rehber Doküman, kaynaktan musluğa içme ve kullanma su güvenliği planı hazırlamaya yönelik öncelikle büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere diğer belediyeler ve yerel idareler için yol gösterici nitelik taşımaktadır.

GAZİANTEP PİLOT PROJESİ BÜTÜN ŞEHİRLERE YAYGINLAŞTIRILACAK

Hali hazırda Gaziantep İli için yapılan Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planının Hazırlanması çalışmalarının, Tarım ve Orman Bakanlığınca geliştirilecek mevzuat düzenlemesi ile Türkiye çapında bütün şehirlere yaygınlaştırılması planlanmakta. İçme ve kullanma su güvenliği planının hazırlanması maksadıyla ilgili belediyelere kapasite geliştirme desteğinin sağlanması, planların onaylanması ve takibinin de Bakanlığımızca gerçekleştirilmesi planlanmakta.