T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

6. VERİMLİLİK VE TEKNOLOJİ FUARI’NDA SAYIN BAKANIMIZ İBRAHİM YUMAKLI’YI AĞIRLADIK

Yayın Tarihi : 12.02.2024

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI, Ankara ATO Congresium'da düzenlenen “Verimlilik ve Teknoloji Fuarı"nda Genel Müdürlüğümüzün standını ziyaret etti.

Ziyarette, Sayın Bakanımıza Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi vererek, gerçekleştirilen faaliyetlerin ulusal ve uluslararası kamuoyuna tanıtılması amacıyla fuarda yer aldığımızı arz ettik.

2018 yılından beri devam eden ve bu yıl 6.'sı düzenlenen “Verimlilik ve Teknoloji Fuarı" ilgili sektör paydaşlarının bir araya gelmesi, yeni iş birliği konularının görüşülmesi, dijital dönüşüm alanında farkındalık oluşturulması amacıyla düzenleniyor. Ayrıca fuara katılan kurum ve kuruluşların ülkemizde gerçekleştirilen teknolojik çalışmaları takip etmelerini ve yapılan çalışmalardan yararlanma fırsatı sunuyor.​

SU GÖNÜLLÜSÜ MİNİKLERİMİZ STANDIMIZI ZİYARET ETTİ

6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda, 31 Ocak 2023 tarihinde Bakanlığımız koordinasyonunda başlatılan ulusal ölçekli “Su Verimliliği Seferberliği" kapsamında yürütülen çalışmalar toplumun her kesiminin istifadesine sunulurken, görüş ve öneriler alındı.

Bu süreçte en güçlü destekçilerimiz olan değerli çocukları standımızda ağırladık. Minik ziyaretçilerimizle suyumuzu korumak için neler yapabileceklerini konuşurken geleceğe bir damla olmak isteyen çocuklar suyu verimli kullanacaklarına dair söz vererek
su gönüllüsü oldu.

Ayrıca, su gönüllüsü miniklere su döngüsü maketi üzerinde su kaynaklarının kullanım alanları, su kirliliğinin önlenmesinin önemi, suyun verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetiminin sağlanması konularında bilgi verildi. Yine farkındalık oluşturmak maksadıyla öğrencilere bilgilendirici broşür, su kaynakları haritası vb. eğitici dokümanlar ve materyaller hediye edildi.

 


MİLLİ YAZILIMIMIZ HİDROTÜRK MODELİNİ TANITMAK İÇİN GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİK

Su kaynakları yönetiminde milli yazılımımız HİDROTÜRK modelini tanıtmak için “6. Teknoloji ve Verimlilik Fuarı"nda gençlerle bir araya geldik. ​


HİDROTÜRK modeli su kaynaklarının etkin yönetiminde karar destek sistemi olmak üzere tasarlanmış içerisinde suyun miktar ve kalitesinin mevcut durumunun ortaya konulmasına ve farklı senaryoların uygulanmasına olanak sağlayan modüllerin yer aldığı milli bir yazılımdır.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak HİDROTÜRK modeline ilişkin teknolojik alt yapı iyileştirme çalışmaları ve nehir havzalarında farklı su sektörleri arasında su dağıtımına katkı sağlayacak olan Su Tahsis Modülünün geliştirme çalışmalarına devam ediliyor.


HİDROTÜRK modelinin yaygınlaştırılması ile su kaynakları yönetiminde yabancı menşeili yazılımların kullanımının önüne geçilerek ekonomiye katkı sağlanırken, ülkemizde üretilen verilerin veri güvenliği de sağlanmış olacak. 

Bu vesileyle HİDROTÜRK modeli, hem Türkiye'nin bu alanda teknik altyapısının gücünü göstermeye hem de ekonomik olarak katma değer sağlamaya hizmet edecek.

​TAŞKINLARLA MÜCADELE KAPSAMINDA BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR HAKKINDA GENÇLERLE SOHBET ETTİK

Türkiye'de taşkınların önceden tahmin edilmesi ve bu doğrultuda gerekli uyarıların yapılması, can kayıplarının önlenmesi ve mal kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla, Aralık 2017'de Bakanlığımız bünyesinde "Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi (TATUM)" kuruldu. Merkezde; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) personelleri ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Fuarda standımızı ziyaret eden gençlerle 'Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi (TATUM)' üzerine sohbet ettik, TATUM'un yaşanan taşkınların koordine edilmesi ve yönetilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek bilgi paylaşımında bulunduk.


Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak fiziksel değil sosyal, ekonomik ve çevresel olmak üzere birçok boyutta olumsuz etkilere sahip olan taşkının etkilerini en aza indirebilmek için kriz yönetimi yerine risk odaklı yönetime geçerek çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz.

Bu doğrultuda yaşanabilecek taşkın riskini bertaraf etmek maksadıyla Taşkın Tehlike Haritaları, Taşkın Risk Haritaları ve alınması gereken tedbirleri ihtiva eden 24 nehir havzasında, Taşkın Yönetim Planlarını hazırladık. 2025 yılında Meriç-Ergene Havzasında çalışmaların sona ermesiyle ülkemizin tamamında Taşkın Yönetim Planlarının tamamlanması planlanıyor.

TATUM, 2023 yılında taşkın riski yüksek olan 55 yerleşim yerinde Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi'ni geliştirdi. Bu sistem, taşkın yaşanmadan 72 saat öncesinden itibaren Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sayısal hava tahmin modellerinden alınan yağış tahmin verilerini kullanarak olası akış miktarını tahmin ediyor. Bu sayede ilgili kurumlara uyarıların zamanında yapılması hedefleniyor. Sistem, ülkedeki taşkın riski yüksek olan yerleri de kapsamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bu sayede küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve toplumun her kesimini etkileyen taşkınların havza bazında değerlendirilmesi mümkün olacak, can ve mal güvenliği açısından daha sağlıklı sonuçlar elde edilecek. ​