T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL SU KURULLARI TOPLANTISI İZMİR'DE DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 14.03.2024

İlk olarak, Çorum ve Adana İllerinde gerçekleştirilen ve sonrasında İzmir ilinde devam eden  “İl Su Kurulları" toplanmaya devam ediyor. İzmir İl Su Kurulu Toplantısı, İzmir Valisi Dr. Sayın Süleyman ELBAN ve Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER   başkanlığında; ulusal, havza ve il su kurulları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.  Toplantıda söz alan Vali ELBAN, su kaynaklarında ciddi azalmalarla karşı karşıya kalındığını belirterek, “Çok ciddi manada, su stresi yaşayan ülke olmaktan su fakiri bir ülke olmaya doğru gidiyoruz." Diyerek su kaynaklarında ciddi azalmaların yaşandığına dikkat çekti., Suyun doğru kullanımı için hükümetin harekete geçtiğini vurguladı. Ardından Türkiye'nin küresel ısınmadan en fazla etkilenebilecek ülkeler arasında yer aldığının altını çizen Vali ELBAN, iklimin hızlı bir şekilde tropikal iklime doğru ilerlediğini, kaydetti.

İl bazında bu konuda çalışmalar yapmak durumunda olduklarını anlatan Vali ELBAN, “Hem merkezi hem de diğer idare tarafından alınan kararların burada hızlıca hayata geçirilmesi konusunda çok süratli bir şekilde eylem almak zorunluluğumuz var." ifadelerini kullandı.

Vali ELBAN su kaynaklarında ciddi azalmalar olduğunu, kaynakların kirletilmemesinin hayati önem taşıdığını da belirterek, tarımda yanlış sulama tekniklerinin hızlıca terk edilmesi gerektiğini de  dile getirdi.


Genel Müdürümüz Sayın Arife SEVER ise, toplantıda" Suyun miktar ve kalite olarak korunması, kirliliğin önlenmesi, entegre yönetimi sağlamayı amaçladığını" aktardı.

Yağışın çok az olduğu dönemlerden geçildiğini ifade eden Genel Müdürümüz şöyle konuştu:

“Ani yağışlarla taşkınlar yaşanıyor. Altı ayda alacağınız yağışı, ani yağışlarla altı saatte alıyorsunuz. O zaman da toprak maalesef suya doymuyor, sel veya taşkınlar yaşanıyor, mal ve can kaybına da neden oluyor. Dolayısıyla değişen iklim koşullarına uyum sağlamak adına da su kaynaklarının koordinasyon içerisinde yönetilmesi elzemdir." Dedi.

Toplantının devamında; Küçük Menderes, Gediz, Kuzey Ege ve Büyük Menderes havzalarındaki İzmir'de havza ölçekli yönetim, içme-kullanma suyu havzası koruma, tarımsal sulama planları, taşkın ve sel baskınlarının önlenmesi, altyapı yatırımlarının değerlendirilmesi, su verimliliğinin arttırılması konuları ele alındı.

 İl Su Kurullarında alınan kararlar Havza Su Kurullarına ve Havza Su Kurullarında alınan kararlar Ulusal Su Kuruluna taşınarak çözüme kavuşturuluyor. Bu sayede İlgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanıyor. 


İl Su Kurullarında, Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planları kapsamında belirlenen tedbirler ve bu tedbirler ile ilgili neler yapıldığı ele alınıyor. İçme-kullanma suyu havzası koruma planları, içme suyu arıtma tesisleri durumları, içme suyu kalitesi ve insan sağlığına etkileri ile şebeke kayıpları ve bu hususlara yönelik çalışmalar değerlendiriliyor. Ayrıca yeraltı ve yerüstü su kalitesi ile kullanımları gözden geçiriliyor. Suyun en yoğun kullanan Tarım Sektöründe, sulamada modern sulama sistemleri ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili kaydedilen gelişmeler görüşülüyor. Su Verimliliği Seferberliği kapsamında yapılan çalışmalar ve Ulusal ve İl Su Verimliliği Planları da diğer bir önemli husus olarak İl Su Kurullarının gündeminde yer alıyor.


​ ​