T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MANİSA İL SU KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 18.03.2024

Çorum, Adana ve İzmir illerinde başlayan ve sonrasında Manisa'da devam eden "İl Su Kurulları" toplantıları yapılmaya devam ediliyor.

Manisa Valisi Sayın Enver ÜNLÜ ve Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER başkanlığında Manisa'da gerçekleştirilen toplantıda, suyun kritik önemi ve iklim değişikliğinin su kaynaklarına olan etkileri ele alındı.

İl Su Kurullarında, Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planları ve Sektörel Su Tahsis Planları kapsamında belirlenen tedbirler ve bu tedbirler ile ilgili neler yapıldığı ele alınıyor. İçme-kullanma suyu havzası koruma planları, içme suyu arıtma tesisleri durumları, içme suyu kalitesi ve insan sağlığına etkileri ile şebeke kayıpları ve bu hususlara yönelik çalışmalar değerlendiriliyor. Ayrıca yeraltı ve yerüstü su kalitesi ile kullanımları gözden geçiriliyor. Suyun en yoğun kullanan Tarım Sektöründe, sulamada modern sulama sistemleri ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili kaydedilen gelişmeler görüşülüyor. Su Verimliliği Seferberliği kapsamında yapılan çalışmalar ve Ulusal ve İl Su Verimliliği Planları da diğer bir önemli husus olarak İl Su Kurullarının gündeminde yer alıyor.

İl Su Kurullarında alınan kararlar Havza Su Kurullarına ve Havza Su Kurullarında alınan kararlar Ulusal Su Kuruluna taşınarak çözüme kavuşturuluyor. Bu sayede İlgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlanıyor.



“SU, STRATEJİK BİR KAYNAK VE DOĞRU YÖNETİLMESİ GEREKİYOR"

Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER, son beş yılda yaşanan yoğun kuraklık dönemlerinin suyun önemini daha da artırdığını belirtti. Özellikle Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkelerde iklim değişikliğinin etkilerinin hissedilir şekilde arttığını ifade eden SEVER, suyun stratejik bir kaynak olduğunu vurgulayarak, suyun doğru yönetilmesi gerektiğini dile getirdi. Bilimsel çalışmaların ışığında, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkilerinin araştırıldığını ve bu doğrultuda çözümler üretildiğini aktardı.

Sayın SEVER, suyun verimli kullanılması için suyun depolanması ve tasarruf edilmesi gerektiğini vurguladı. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün, havza bazında yönetim planları hazırladığını, taşkın ve kuraklık yönetim planlarını geliştirdiğini ve içme suyu havzalarının korunması için çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Suyun kentsel su verimliliği açısından etkin bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla çeşitli çevresel altyapı tesislerine ihtiyaç olduğunu belirterek, özellikle kentsel atık su arıtma tesisleri ve endüstriyel atık su arıtma tesislerinin önemine dikkat çekti. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kentsel atık suların arıtılmasının ardından biyolojik ileri arıtımın yapılabileceğini ifade etti. Bunun yanı sıra, filtrasyon, UV veya dezenfeksiyon gibi yöntemlerin kullanılabileceğini ve arıtılmış suyun tarımda, peyzaj uygulamalarında ve sanayide kullanılabileceğini dile getirdi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, münferit veya çevredeki atık sulardan geri dönüşüm yapılmasının önemine de değindi. Birçok çevresel altyapı yatırımıyla birlikte, suyun kapalı sistemde ekonominin içinde tutulabileceğini belirterek, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün bu süreci titizlikle takip ettiğini ifade ederek sözlerini tamamladı.


“SU KAYNAKLARININ KORUNMASI VE ETKİN KULLANIMININ YAŞAM İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Toplantıda konuşan Manisa Valisi Sayın Enver ÜNLÜ ise su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımının yaşam için hayati önem taşıdığını vurguladı. Su yönetiminin önemine dikkat çeken Sayın ÜNLÜ, suyun stratejik bir sektör olduğunu belirterek, su kaynaklarının doğru yönetimi için Ulusal Su Kurulu'nun kurulmasının önemine işaret etti. Bu kuruluşun, çeşitli havzalarda koordinasyonu sağlayarak su kaynaklarının etkin yönetimini sağlayacağını ifade etti.

Suyun en stratejik sektör olduğunun altını çizen Sayın Vali Enver ÜNLÜ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Su, gıda, enerji ve ekosistem arasındaki ilişkinin kentlerde ve kırsalda ne kadar hayati öneme sahip olduğu herkes tarafından kabul ediliyor. Bu bağlamda, sürdürülebilir su kaynaklarının doğru kullanımı için hayati önem taşıyan politikaların oluşturulması gerekmektedir. Bu amaca yönelik olarak, üst düzeyde koordinasyon ve iş birliği sağlayacak Ulusal Su Kurulu'nun kurulması Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 29 Kasım 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararnameyle birlikte, ülkemizde çeşitli havzaları değerlendiren koordinatör iller öncülüğünde Ulusal Su Kurulu adına çalışmalar yapılacak."

İlave olarak toplantıda, suyun kullanımı, arıtılması, dağıtımı ve gelecek dönemde uygulanacak projeler ve politikalar detaylı bir şekilde ele alındı. Alınan kararların havza ve ulusal düzeyde çözüme kavuşturulması için çalışmaların devam edeceği belirtildi. Su kaynaklarının verimli kullanımı için sektörel su tahsis planları, içme suyu arıtma tesisleri durumu, su verimliliği seferberliği gibi konuların da gündemde olduğu ifade edildi.​