T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Burdur Gölü’nde Buharlaşmanın Azaltılması ARGE Projesi Kapsamında Çalışma Grupları Toplantısı ve Arazi Gezisi Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 3.05.2019

Burdur ve Isparta İlleri arasında yer alan Burdur Gölü'nde son yıllarda ortaya çıkan su seviyesindeki düşümün önüne geçilmesi ve gölün su kalitesinin iyileştirilmesi maksadıyla Bakanlığımız koordinasyonunda "Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı" hazırlanmış, bahse konu Eylem Planı'nın Bakanlığımız koordinasyonunda; mesul kurum ve kuruluşlar tarafından, hassasiyetle ve disiplinli bir şekilde uygulanmasının temini maksadıyla 2015/4 Sayılı "Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı Genelgesi" 13.11.2015 tarihinde Bakanlık Makamı imzası ile Burdur İli'nde paydaşların katılımı ile gerçekleştirilen imza töreninde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

"Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı"nda Burdur Gölü su seviyesindeki düşüşün sebeplerinin araştırılması ve çözüme yönelik olarak yer alan  "Burdur Gölü su dengesinin kontrol altına alınması" eylemi kapsamında su seviyesindeki düşüşün ana nedenlerinden birinin göl aynasındaki buharlaşma olduğu değerlendirilerek, "Buharlaşma Miktarlarının Azaltılması için Çalışmaların Yapılması" eylem adımı çerçevesinde buharlaştırmanın azaltılarak su dengesinin kontrol altına alınması maksadıyla "Burdur Gölü'nde Buharlaşmanın Azaltılması ARGE Çalışması" başlatılmıştır. Çalışma kapsamında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, DSİ 182. Şube Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü personelinden oluşan bir Çalışma Grubu oluşturulmuştur.

Söz konusu çalışmada; göl kenarında seçilen alanda inşa edilen ve göl suyu doldurulan havuzlara buharlaşma azaltımı alternatiflerinden olan gölge topu, monalayer ve güneş panelleri yöntemleri uygulanarak buharlaşmanın azaltılmasına etkileri değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda, 30.04.2019 tarihinde Isparta'da DSİ 18. Bölge Müdürü Sayın Mahmut BERBER başkanlığında tüm Çalışma Grubu üyelerinin katılımı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 18. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirilmiştir.      

Toplantıda, ARGE Projesinde şuana kadar yapılan su kalitesi ve buharlaşma ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi ile ilgili Yüklenici firma Mosa İnşaattan Sayın Fatma AKÇAY ve Özlem AKÇAY KAYA tarafından gerçekleştirilen sunumla Çalışma Grubu üyelerine bilgiler verilmiştir.

Sunumlar sonrasında proje ile ilgili bundan sonraki süreçte neler yapılacağı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.

Toplantı sonrasında, Su Kalitesi Daire Başkanı Vekili Sayın Zakir TURAN, DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcıları Sayın Göktuğ İLTER ve Sayın Nadir ABAY başkanlığında çalışma grup üyelerinden oluşan ekip tarafından ARGE Projesinin gerçekleştirildiği alana bir arazi gezisi gerçekleştirilmiş ve çalışmada gelinen son aşamalar ile uygulanan yöntemler hakkında bilgiler alınmıştır.