T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gediz Ve Küçük Menderes Havzalarında Taşkın Yönetim Planı Hazırlandı

Yayın Tarihi : 23.09.2019

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Gediz ve Küçük Menderes Havzaları Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi"nin kapanış toplantısı Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal DİKMEN'in katılımıyla 19 Eylül 2019 tarihinde İzmir ilinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Kütahya Vali Yardımcısı Sayın Ali BEZİRGAN, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, İzmir Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, İller Bankası A.Ş. İzmir Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, Tarsim Manisa Bölge Müdürlüğü, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesinden akademisyenler ile firma temsilcileri ve proje ekibi tarafından katılım sağlanmıştır.

Toplantıda Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal DİKMEN tarafından yapılan açılış konuşmasında Gediz ve Küçük Menderes Havzaları Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi kapsamında havzalarda riskli alanların belirlendiğini, belirlenen bu riskli alanlarda suyun yayılımının ve derinliğinin gösterildiği Taşkın Tehlike Haritalarının hazırlandığını, tehlikenin risk açısından sınıflandırılarak Taşkın Risk Haritalarının oluşturulduğunu, risklerin önlenebilmesi için alınması gereken tedbirler belirlenmiştir.

Yakın zamanda meydana gelen taşkınlarda; Trabzon-Araklı'da 10 vatandaşımız, Düzce- Akçakoca ilçemizde ise 7 vatandaşımız hayatı kaybetmiş ve büyük ölçüde maddi hasar meydana gelmiştir. Taşkın Yönetim Planları ile taşkınların menfi etkilerinin engellenmesi için gereken tedbirler belirlenmişir.

Sayın DİKMEN, Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğümüz personellerinden oluşan Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezinin kurulduğu ve çalışmalarına başladığını belirtmiştir. Bu merkez tarafından Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan yağış uyarısı değerlendirilerek ilgili birimlerle istişare edilmekte ve taşkın öncesinde gerekli tedbirlerin alınması maksadıyla yağış ve taşkın ikazları yapılmaktadır.

Sayın DİKMEN, konuşmasının devamında Su Kanunu başta olmak üzere Su Yönetimi Genel Müdürlüğü çalışmaları kapsamında birçok mevzuat çalışmasının yapıldığını vurgulamış, Ülkemiz Havzaları için Havza Koruma Eylem Planlarının tamamlandığı ve bu planların Havza Yönetim Planlarına dönüştürüldüğünü ifade etmiştir. Sayın DİKMEN ayrıca ülkemizde sektörel su tahsisi çalışmalarının, çevresel kalite standartlarının belirlenmesi çalışmalarının ve su kütleleri ve kalitesinin korunması çalışmalarının Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunu belirtmiştir. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi ile ülkemizdeki 25 nehir havzasının her birinde iklim değişikliği projeksiyonlarının oluşturulmuş olduğunu, yer altı su potansiyeli ve yerüstü suyu değişimlerinin tespit edilmiş olduğunu, havza özelinde su potansiyeli modelleme çalışmalarının gerçekleştirilmiş olduğunu ve bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan veriler ile sektörlere su etkisinin analizinin yapılmış olduğunu ve uyum faaliyetleri önerilerinin oluşturulmuş olduğunu vurgulamıştır.

Sayın DİKMEN konuşmasında ayrıca iklim değişikliğinin taşkınlara olan etkilerinden bahsetmiş, ülkemizde yağışların şiddetinde ve frekansından artışların olacağı, taşkınların meydana getireceği zararların artacağı ve taşkın yönetim planında belirlenen tedbirlerin yerine getirilmesinin önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple muhtemel taşkın riski taşıyan alanlarda sorumlu kurum ve kuruluşlar tarafından tedbirlerin uygulanmasının önemine dikkat çekmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yüklenici firma tarafından Gediz ve küçük Menderes Havzaları Taşkın Yönetim Planı çalışmaları hakkında detaylı bilgi verilmiştir.