T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HİDROTÜRK Entegre Model 2. Çalıştayı Gerçekleştiriliyor

Yayın Tarihi : 30.10.2019

Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan "Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi için Ülkemize Özgü Hidroloji, Su Kalitesi ve Ekolojisi Modelleme Araçlarının Geliştirilmesi" projesi kapsamında 30 Ekim - 1 Kasım 2019 tarihleri arasında HİDROTÜRK Entegre Model 2. Çalıştayı Karabük ili, Safranbolu ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Açılış konuşmalarını Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa TUNCAY, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ali Fuat AYDIN ve İTÜNOVA Genel Müdürü Sayın Dr. Ercan ÇİTİL'in gerçekleştirdiği çalıştayda, coğrafi bilgi sistemi tabanlı geliştirilen Hidroloji, Hidrodinamik, Hidrojeolojik, Su Kalitesi ve Ekolojik modellerin kabiliyetleri ve arayüz tasarımları paylaşılacak olup değerli akademisyenlerin ve katılımcıların görüşlerine sunulacaktır.

Çalıştaya proje ekibinde yer alan akademisyenlerin yanı sıra, çeşitli üniversitelerde görev alan farklı branşlardaki öğretim üyeleri, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Türkiye Su Enstitüsünden ilgili personel katılım sağlamıştır.

 

Çalıştayın ilk gününde; Hidroloji Modelinin yetenekleri ve arayüz tasarımları tanıtılacak olup örnek bir uygulama üzerinden modelleme aşamaları kullanıcılara gösterilecektir. Hidroloji modelinin talep ettiği veri setleri,  söz konusu veri setlerinin modele girilmesinde izlenecek yol, modelin ülkemize uygunluğu açısından yapılan kabuller, kullanılan yöntemler ve eksik veri tamamlamak amacıyla geliştirilmiş olan yardımcı araca ilişkin bilgiler Hidroloji Grubu Koordinatörü Sayın Doç. Dr. Okan FISTIKOĞLU tarafından aktarılacaktır. Akabinde Sayın Prof. Dr. Lale BALAS ve Sayın Dr. Öğr. Üyesi Kaan CEBE tarafından 1-2 ve 3 Boyutlu Hidrodinamik Modellerin kabiliyetleri ve arayüz tasarımları tanıtılacak olup örnek uygulamalar katılımcılarla paylaşılacaktır.

Çalıştayın ikinci gününde; Hidrojeoloji Modeline ilişkin teorik bilgilendirme sunumları yapılacak olup, Hidrojeoloji Grubu Üyesi Sayın Mohsen Mahmoody VANOLYA tarafından model arayüzü tanıtılacak ve uygulama örnekleri yapılacaktır. Akabinde geliştirilen Su Kalitesi ve Ekolojisi Modeli çekirdek koduna ilişkin model kabiliyetleri ve kabullerinin tanıtıldığı teorik sunumlar Su Kalitesi ve Ekolojisi Grup Koordinatörü Sayın Prof. Dr. Ali ERTÜRK tarafından gerçekleştirilecektir.

Çalıştayın son gününde ise Su Kalitesi ve Ekolojisi Grubu üyesi Sayın Prof. Dr. Melike GÜREL tarafından Su Kalitesi ve Ekolojisi Modelinin arayüz tasarımı tanıtılarak örnek uygulama gerçekleştirilecektir. Ayrıca Sayın Dr. Yasemin ERGÜNER tarafından HİDROTÜRK Modeline yardımcı araç olarak geliştirilen Habitat Uygunluk İndeksi ve yapay sinir ağları tabanlı Ekolojik Kalite Oranlarının hesaplanmasına ilişkin örnekler gerçekleştirildikten sonra Yazılım Geliştirme ve Test Grup Koordinatörü Dr. Deniz AYDIN tarafından HİDROTÜRK modelinin Ulusal Su Bilgi Sistemi ile entegrasyonuna ilişkin bilgilendirme sunumu gerçekleştirilerek çalıştay sonlandırılacaktır.