T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Asi Havzası Kuraklık Yönetim Planı Hazırlandı

Yayın Tarihi : 4.11.2019

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Seyhan, Ceyhan ve Asi Havzaları Kuraklık Yönetim Planının Hazırlanması Projesi" kapsamında, yeraltı suyu bakımından en kritik havzalardan biri olan Asi Havzası için hazırlanan, Asi Havzası Kuraklık Yönetim Planı'nın kapanış toplantısı 01 Kasım 2019 Cuma günü Hatay ilinde Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal Dikmen'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Hatay ilinde düzenlenen "Asi Havzası Kuraklık Yönetim Planı'nın kapanış toplantısına, Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 6., 12. ve 20. Bölge Müdürlükleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım Sigortaları Havuzu Bölge Müdürlüğü,  Hatay Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hatay ve Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüklerinden idareci ve teknik personellerle, Mustafa Kemal Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, ve Gaziantep Üniversitelerinden akademisyenler tarafından katılım sağlanmıştır.

Toplantı açılış konuşmalarında Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal DİKMEN, Türkiye'nin küresel iklim değişikliğinin hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında bulunduğunu, iklim değişikliğinden olumsuz yöne etkilendiğini ve Asi Havzasının da bu olumsuz etkilere en fazla maruz kalacak havzaların başında geldiğini belirtmiştir.

Suyun sınırsız bir kaynak olmadığını vurgulayan Sayın DİKMEN, dünyada su miktarı aynı olmasına karşın geçmiş 50 yılda su kullanımının 3 kat arttığını vurgulamıştır. Ayrıca ülkemizin de kurak ve yarı kurak iklim şartlarının karakteristik özelliklerinden dolayı kuraklık afetine karşı oldukça duyarlı bir yapıda bulunduğunu belirtmiş olup Kuraklık Yönetim Planlarının önemini vurgulamıştır.

Konuşmalarının devamında Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal Dikmen Su Kanunu başta olmak üzere Su Yönetimi Genel Müdürlüğü çalışmaları kapsamında birçok mevzuat çalışmasının yapıldığını vurgulamış, Ülkemiz Havzaları için Havza Koruma Eylem Planlarının tamamlandığı ve bu planların Havza Yönetim Planlarına dönüştürüldüğünü ifade etmiştir. Sayın DİKMEN ayrıca ülkemizde sektörel su tahsisi çalışmalarının, çevresel kalite standartlarının belirlenmesi çalışmalarının ve su kütleleri ve kalitesinin korunması çalışmalarının Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunu belirtmiştir. Sayın DİKMEN konuşmasının devamında Asi Havzası Kuraklık Yönetim Planı kapsamında kuraklık öncesi, esnası ve sonrasında alınması gereken tedbirlerin belirlenmiş olduğunu ifade etmişlerdir.

Açılış konuşmalarının ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yüklenici firma tarafından Asi Havzası Kuraklık Yönetim Planı hususunda detaylı bilgi verilmiştir. Asi havzasında geçmiş yıllarda yaşanmış kurak dönemler ve iklim değişikliğinin havzada yaşanan kuraklık olaylarına etkileri frekans ve eğilim analizleri ile ortaya konulmuştur. Havzada kuraklığın ve iklim değişikliğin yeraltı suyu ve yüzeysel su kaynaklarına etkileri ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmıştır. Son olarak havzanın kuraklık riskinin yönetilmesine yönelik hazırlanan tedbirler katılımcılara aktarılarak toplantı sonlandırılmıştır.