T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Ekolojik Durumun Belirlenmesinde Modelleme Yaklaşımının Kullanılması” Konulu TAIEX Çalıştayı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 11.11.2019

Avrupa Birliği üye ülkeleri uzmanlarından ekolojik yaklaşımlar, modelleme metodolojileri, uygulamalar ve su kütlelerinin ekolojik durumunu değerlendirmek için kullanılan modeller hakkında bilgilendirme yapılması maksadıyla 6-7 Kasım 2019 tarihlerinde "Ekolojik Durumun Belirlenmesinde Modelleme Yaklaşımının Kullanılması" konulu TAIEX Çalıştayı Crown Plaza Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu çalıştaya; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Türkiye Su Enstitüsünden ilgili personel katılım sağlamıştır.

Açılış konuşmalarını Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa TUNCAY'ın gerçekleştirdiği çalıştayda,  Modelleme Çalışma Grubu Sorumlusu Sayın Neşat Onur ŞANLI tarafından Genel Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmekte olan HİDROTÜRK Projesi hakkında bilgilendirme sunumu yapılmıştır.

Açılış konuşmalarının ardından Sayın Leonardo Gatta tarafından Su Çerçeve Direktifi (SÇD) kapsamında su kalitesi ve ekolojisi arasındaki ilişki hakkında bilgilendirme sunumu yapılarak bu ilişki nehir, göl ve geçiş suları için açıklanmıştır. Ardından referans koşulların belirlenmesinde kullanılan modelleme yaklaşımlarını AB uzmanlarından Sayın Sebastian Birk ve izleme olmayan su kütlelerinde ekolojik durumun belirlenmesi için biyolojik kalite bileşenlerine ait Ekolojik Kalite Oranları ile fizyokimyasal parametreler arasındaki istatistiksel ilişkinin kurulması konulu sunum ise Sayın Inga Grinfelde tarafından gerçekleştirilmiştir.  Sayın Jose Carlos Norman Barea tarafından ekolojik kalite oranlarının hesaplanmasında kullanılan regresyon yöntemlerinin açıklanması ile Çalıştayın birinci günü tamamlanmıştır.

Çalıştayın ikinci gününde Çok Değişkenli Uyarlanabilir Regresyon Eğrileri (MARS) yöntemi mantığı avantaj ve dezavantajları açıklanmış olup Yapay Sinir Ağı ve Bulanık Yöntemleri tanıtılarak pilot uygulamaları Sayın Piotr Parasiewicz tarafından açıklanmıştır.

AB Uzmanları tarafından yapılan sunumların ardından soru-cevap ve genel değerlendirme yapılarak çalıştay sonlandırılmıştır.