T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Burdur Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi"nin Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 5.12.2019

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Burdur Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi"nin kapanış toplantısı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa UZUN'un katılımlarıyla 3 Aralık 2019 tarihinde Burdur ilinde gerçekleştirildi.

 

Toplantıya; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü TARSİM, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Burdur Mehmet Akif ERSOY Üniversitesi İnşaat ve Harita Mühendisliği öğrencilerinin ve firma temsilcileri tarafından katılım sağlanmıştır.

 

Toplantıda Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa UZUN tarafından yapılan açılış konuşmasında Burdur Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi kapsamında havzalarda riskli alanların belirlendiği, belirlenen bu riskli alanlarda suyun yayılımının ve derinliğinin gösterildiği Taşkın Tehlike Haritalarının hazırlandığı, tehlikenin risk açısından sınıflandırılarak Taşkın Risk Haritalarının oluşturulduğu ve mevcut risklerin bertarafı için alınması gereken tedbirlerin belirlendiği vurgulanmıştır.

Sayın UZUN, konuşmasının devamında Su Kanunu başta olmak üzere Su Yönetimi Genel Müdürlüğü çalışmaları kapsamında birçok mevzuat çalışmasının yapıldığını vurgulamış, Ülkemiz Havzaları için Havza Koruma Eylem Planlarının tamamlandığı ve bu planların Havza Yönetim Planlarına dönüştürüldüğünü ifade etmiştir. Ayrıca ülkemizde sektörel su tahsisi çalışmalarının, çevresel kalite standartlarının belirlenmesi çalışmalarının ve su kütleleri ve kalitesinin korunması çalışmalarının Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olduğunu belirtmiştir. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi ile ülkemizdeki 25 nehir havzasının her birinde iklim değişikliği projeksiyonlarının oluşturulmuş olduğunu, yeraltı su potansiyeli ve yerüstü suyu değişimlerinin tespit edilmiş olduğunu vurgulamıştır.

Sayın UZUN konuşmasında ayrıca iklim değişikliğinin taşkınlara olan etkilerinden bahsetmiş, ülkemizde yağışların şiddetinde ve frekansında artışların olacağı, taşkınların meydana getireceği zararların artacağı ve taşkın yönetim planında belirlenen tedbirlerin yerine getirilmesinin önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple muhtemel taşkın riski taşıyan alanlarda sorumlu kurum ve kuruluşlar tarafından tedbirlerin uygulanmasının önemine dikkat çekmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Taşkın Yönetim planı ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Toplantının ilerleyen aşamalarında yüklenici firma tarafından Burdur Havzası Taşkın Yönetim Planı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında detaylı teknik bilgiler verilmiş olup katılıcıların proje hakkındaki görüş ve önerilerinin alınmasına müteakip toplantı tamamlanmıştır.