T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HAVZA YÖNETİM HEYETİ TOPLANTILARINDA 2019 YILI BÖYLE GEÇTİ

Yayın Tarihi : 6.01.2020

Bakanlığımızın vizyonu, ülkemiz su kaynaklarını hem miktar ve hem de kalite olarak korumak, geliştirmek, kontrol etmek ve sürdürülebilir olarak kullanmak için katılımcı ve bütünleşik (entegre) bir yaklaşımla havza bazında su yönetimini sağlayacak altyapıyı oluşturmaktır.

Bu çerçevede, 20 Mayıs 2015 tarihli ve 29361 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 18 Ocak 2019 tarihinde revize edilen  "Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Tebliğ" kapsamında ülkemizin 25 su havzasında Koordinatör Valiler başkanlığında ilgili kurum kuruluşların üyelerinin katılımı ile; havzada veya ilde bulunan su kaynaklarının yönetimi hususunda mevcut durum değerlendirilmesi, Havza Koruma Eylem Planlarındaki gelişmeler, problemler, çözüm önerileri ve alınması gereken önlemler konularında Havza Yönetim Heyetleri (HYH) ile İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu (İSYKK) toplantıları gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, 2019 yılı içerisinde toplam 22 Havza Yönetim Heyeti toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Toplantılarda, su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi için havza yönetim planlarında belirlenen eylemlerin uygulanmasına ilişkin çalışmalar irdelenerek, tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. Sonuç alınamayan hususlarla ilgili olarak rapor hazırlanmış olup üst düzeyde ele alınması için Havza Yönetimi Merkez Kurulu'na sunulacaktır.

20.03.2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2012/7 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile teşkil edilen "Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu"  5. Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Metin başkanlığında 28 Mayıs 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilmiştir. Toplantı kapsamında, Meriç-Ergene, Susurluk, Büyük Menderes, Konya ve Gediz Havzaları için hazırlanan 5 Havza Yönetim Planı ile ulusal su politikamızın genel hatları ile ortaya konulması maksadıyla hazırlanan Ulusal Su Planı Kurul tarafından görüşülerek onaylanmış ayrıca Konya ve Akarçay Havzaları için hazırlanan iki Sektörel Su Tahsis Planı Kurul tarafından uygun görülerek Tarım ve Orman Bakanı'nın onayına sunulmasına karar verilmiştir.

Bahse konu Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ile İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantılarının gerçekleştirilmesine katkı sunan ve toplantılara aktif katılım sağlayan tüm kurum kuruluşlara Genel Müdürlüğümüz adına teşekkür ederiz.

Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasında, hâlihazırda devam eden ve önümüzdeki dönemde yapılacak havza bazlı çalışmalara daha etkin katılımın sağlanması su kaynaklarımız açısından hayati öneme haizdir.