T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Asi ve Seyhan Havzalarında Taşkın Tehlike Haritaları Hazırlanıyor ve Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Süreci Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 13.01.2020

Asi ve Seyhan Havzaları Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi kapsamında 2. İş İlerleme Toplantısı ve SÇD Kapsam Belirleme Toplantısı gerçekleştirildi.

Asi ve Seyhan Havzaları Taşkın Yönetim Planlarının Hazırlanması Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar ve projenin ilerleyen süreçlerinde yapılacakların değerlendirildiği 2. İş İlerleme Toplantısı ve Stratejik Çevresel Değerlendirme toplantısı Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal DİKMEN Başkanlığında 09.01.2020 tarihinde yapılmıştır.

Toplantıya; Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (İller İdaresi Genel Müdürlüğü), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü), Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Havzalarda yer alan Tarım ve Orman İl Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, İl Sağlık Müdürlükleri, İl Özel İdareleri, AFAD İl Müdürlükleri, Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (GASKİ), TEMA Vakfı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve firma temsilcileri katılım sağlamıştır.

Sayın DİKMEN açılış konuşmalarında; Ülkemizde son yıllarda çok sayıda taşkının meydana geldiğini ve bu taşkınlarda çok sayıda vatandaşımızın etkilendiğini ifade etmiştir. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü taşkınları havza ölçeğinde bütüncül bir şekilde değerlendirerek konuyu tüm yönleriyle ele almakta olduğunu vurguladı. Bu maksatla hazırlanan Taşkın Yönetim Planları ile taşkın öncesinde, taşkın esnasında ve taşkın sonrasında iyileştirme ve müdahale etme gibi çalışmaların planlanması ve yönlendirilmesi gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu sayede Ülkemizin kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasının amaçlandığını belirterek 2019 yılı sonu itibariyle 16 adet havzada Taşkın Yönetim Planlarının tamamlandığını, 7 adet havzada ise Taşkın Yönetim Planlarının hazırlanması çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, 2021 yılı sonuna kadar tüm havzalarda Taşkın Yönetim Planlarının tamamlanacağını ifade etmiştir.

Yüklenici firma tarafından proje ile ilgili verilen genel bilgiler ve gerçekleştirilen sunumlar ile Asi ve Seyhan Havzalarında gerçekleştirilmiş olan "Taşkın Riski Ön Değerlendirmesi (TRÖD), Hidroloji Çalışmaları, Arazi Çalışmaları, Taşkın Derinlik ve Taşkın Tehlike Haritaları" çalışmalarında elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş olup önümüzdeki dönem yapılacak çalışmalar detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Toplantının devamında Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Yönetmeliği gereğince, Asi ve Seyhan Havzaları Taşkın Yönetim Planları kapsamında, çevrenin korunmasını sağlamak üzere sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu kapsamında yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Hazırlanan "Asi ve Seyhan Havzaları Taşkın Yönetim Planları Stratejik Çevresel Değerlendirme Kapsam Belirleme Taslak Raporları" hakkında katılımcıların görüşleri alınmıştır.

Gerçekleştirilen sunumların ardından soru ve cevaplar ile birlikte görüş ve değerlendirmeler yapılarak toplantı sonlandırılmıştır.