T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TAIEX Ziyareti Malta, 5-7 Şubat 2020

Yayın Tarihi : 18.02.2020

Genel Müdürlüğümüz Su Hukuku ve Politikası Daire Başkanlığınca TAIEX Fonu kapsamında geliştirilen bir proje ile kabul olunan çalışma bünyesinde 5 – 7 Şubat 2020 tarihlerinde Malta Enerji ve Su Ajansı ile Malta Su Hizmetleri Kuruluşuna, projenin bir diğer faydalanıcısı olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) yetkililerinin de katılımlarıyla, Daire Başkanı Mertkan ERDEMLİ, başkanlığında bir heyet ile bir çalışma ziyaretinde bulunulmuştur.

Bilindiği üzere artan nüfus, hızlı kentleşme ve sanayinin gelişimi ile beraber tatlı su kaynaklarına olan baskı git gide artmaktadır. Devletler bu baskıyı hafifletmek ve sürdürülebilir su yönetimini sağlayabilmek adına alternatif su kaynakları üzerinde çalışmalar geliştirmektedir. Bu alternatif yöntemlerden biri olan desalinasyon, deniz suyunun bilhassa tuz giderimi esasına dayalı arıtılması yoluyla deniz suyundan içme suyu elde edilmesi yöntemidir. Desalinasyon, pahalı ve fazla enerji tüketen bir çözüm olarak değerlendirilmesine rağmen, tatlı su kaynakları su talebini karşılamada yetersiz kaldığında bir çözüm olarak görülmeye başlanmıştır. Özellikle son 20 yılda teknolojinin gelişmesiyle, desalinasyon yoluyla içme suyu elde edilmesi işlemi için gereken maliyet ve enerji miktarları giderek azalmaktadır.

Ayrıca Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi Ek VI bölüm B altında, desalinasyon tesisleri üye devletlerin Direktifin Çevresel Hedeflerini sağlaması için tedbir programlarında dikkate alabilecekleri önlemlerden biri olarak tanımlanmaktadır.

Bu bağlamda çalışma ziyaretinin gerçekleştirildiği Malta küresel anlamda desalinasyon yöntemini en iyi şekilde orataya koyan ülkelerden biri olma özelliğindedir. Malta coğrafyası nedeniyle yenilenebilir tatlı su kaynakları açısından oldukça fakir bir ülkedir. Bu kapsamda, bu çalışma ziyareti ile Malta'da desalinasyon tesislerinin içme-kullanma suyunu sağlamak için su yönetimine entegrasyonundaki deneyimlerinden faydalanılmıştır. Başka bir deyişle, Avrupa Birliği Su Müktesebatının gereklilikleri dâhilinde desalinasyon tesislerinin işlerliği ve sürdürülebilirliğini, tesislerin geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgili teknik hususları, desalinasyon tesislerinin kentsel su yönetimine entegrasyonu ve sonuç olarak desalinasyon tesislerinin mevcut su yönetim çerçevesinin optimizasyonuna katkısı tetkik edilmiştir. Netice olarak desalinasyon yönteminin ülkemiz şart ve özelliklerine göre değerlendirilmesi ve uygulanabilirliği hususunda teknik ve idari kapasitesinin geliştirilmesi sağlanmıştır.