T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelikte Değişlik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Yayın Tarihi : 10.03.2020

İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliğin bazı maddeleri, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatındaki yeni yapılanma, Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra Büyükşehir Belediyeleri ile yapılan istişareler, mezkûr Yönetmeliğin uygulanması aşamasında edilen tecrübeler ve bu süreçte kaydedilen diğer gelişmeler dikkate alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce revize edilmiş olup; "İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelikte Değişlik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 10/03/2020 tarihli 31064 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Özetle, "İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelikte Değişlik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile

  • Yönetmelik hükümlerinin hangi tarih itibariyle uygulanmaya başlayacağı hususu, doğal göller, depolama tesisleri ve hâlihazırda içme-kullanma suyu maksadı dışında işletilen tesislerin içme-kullanma suyu temini maksadıyla kullanılması durumu için ayrı ayrı düzenlenmiştir.
  • Büyükşehir belediyelerine içme suyu temin edilen yerüstü suyu kaynakları için büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri genel müdürlüklerince hazırlanan ve yürürlüğe giren havza koruma yönetmeliklerinin geçerli olduğu, havza koruma yönetmeliği bulunmayan su ve kanalizasyon idareleri genel müdürlüklerince ise İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
  • Büyükşehir belediyeleri haricindeki yerleşimlere içme-kullanma suyu temin edilen yerüstü suyu kaynakları için İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
  • Aynı yerüstü suyu kaynağından birden fazla idarece içme-kullanma suyu teminin sağlanması durumunda İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmelik hükümlerinin geçerli olduğu hükmü getirilmiştir.
  • İçme-Kullanma Suyu Havzası genelinde, hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanabilecek kirliliğin önlenmesine yönelik tedbirler getirilmiştir.
  • İçme-kullanma suyu kaynağından itibaren ilk 2000 metrede iskan dışı alanlarda tarımsal amaçlı yapılaşma dışında yeni yapılaşmaya izin verilmemesi hususu hüküm altına alınmıştır.
  • Enerji üretim tesisleri ile ilgili maddeler ayrıntılandırılmış; rüzgar enerji santrali, güneş enerji satrali ve hidroelektrik santraline 1000 metreden sonra izin verilebileceği; biyokütle tesisi, biyogaz tesisi, gazlaştırma tesisi ve termik santrallere ise atıksularını havza dışına çıkartmaları şartıyla 5000 metreden sonra izin verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu yönetmelik ile Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Belediyeler ile işbirliği içerisinde içme suyunun kaynakta korunması sağlanacaktır.

İÇME-KULLANMA SUYU HAVZALARININ KORUNMASINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK