T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye’de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi’nin 6. Yönlendirme ve 11. Çalışma Grubu Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 22.07.2020

​"Türkiye'de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi"nin 6. Yönlendirme ve 11. Çalışma Grubu Toplantısı, Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Bilal DİKMEN'in başkanlığında paydaş kurum temsilcileri, projede görevli öğretim üyeleri, yüklenici Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. firması yetkilileri ve Bakanlığımız temsilcilerinin katılımı ile 21Temmuz 2020 tarihinde video konferans olarak gerçekleştirildi.

Toplantıda, Genel Müdürümüz Sayın Bilal DİKMEN yaptığı açılış konuşmasında, "Türkiye'de Referans İzleme Ağının Kurulması Projesi"nin ulusal ve uluslararası mevzuata uyumlu su yönetimi ve su kalitesininekolojik değerlendirmesindeki önemini vurgulayarak, projenin kapsamı vesüreci hakkında bilgi verdi.

Sayın Bilal DİKMEN'in konuşmasının ardından Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. adına Proje Yöneticisi Sayın Dr. Elif MANAV tarafından Proje kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar ve bundan sonraki süreçte yapılması planlanan işlerin detaylarına ilişkin bir sunum yapıldı. Sunumda, proje kapsamında 2017, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 25 havzada 3 dönem (ilkbahar, yaz ve sonbahar) izlemelerin tamamlandığı, nehir, göl, kıyı ve geçiş suyu kütlelerinde yapılan izleme sonuçlarına göre toplam 951 adet referans alan ve 105 adet geçiş suyu kütlesinin sınırlarının belirlendiği ifade edildi.

Sayın Dr. Elif MANAV'ın sunumunun ardından Projeninfitoplankton ve fitobentoz kalite bileşenlerinin yürütücüsü Prof. Dr. Nilsun DEMİR, balık kalite bileşeni yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan ÇİÇEK, tuzlu su bentik makroomurgasız kalite bileşeni yürütücüsü Prof. Dr. Melih Ertan ÇINAR, makroalg / angiosperm kalite bileşeni yürütücüsü  Prof. Dr. Ergün TAŞKIN, makrofit kalite bileşeni yürütücüsü Prof. Dr. Evren CABİ, tuzlu su fitoplankton kalite bileşeni yürütücüsü Doç. Dr. Özgür BAYTUT ve tatlı su bentik makroomurgasız kalite bileşeni yürütücüsü Prof. Dr. Muzaffer DÜGEL tarafından herbir kalite bileşeni için referans alan değerlendirme yöntemlerineve bu kapsamda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Prof. Dr. Muzaffer DÜGEL tarafından ayrıca mevcut su kütlesi tiplerinin biyolojik verileri ne ölçüde yansıttığı ile ilgili yapılan istatistiksel çalışmanın sonuçları bentik makroomurgasız ve balık kalite bileşenleri açısından sunuldu.

Katılımcıların görüş ve önerileri alınarak toplantı sonlandırıldı.