T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gaziantep Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planının Hazırlanması Projesi

Yayın Tarihi : 23.06.2021

Gaziantep Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planının Hazırlanması Projesi 27.04.2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Suiş Proje Müh. Müş. Ltd. Şti. arasında imzalanan iş başlama sözleşmesi ile start almıştır.

Proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında kolaylaştırıcılık ve hızlandırıcılık ile etkin bir işbirliği ve koordinasyon mekanizmasının tesis edilmesini sağlayacak işbirliği protokolü 22.06.2021 tarihinde Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı Beştepe Söğütözü Yerleşkesinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn. Akif ÖZKALDI ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sn. Osman TOPRAK arasında imzalanmıştır.

Protokol imza töreninde Su Yönetimi Genel Müdürü Sn. Bilal DİKMEN suyun hayati önemi ile sağlıklı ve sürdürülebilir suya erişimin her canlının hakkı olduğu gerçeğine değinmek suretiyle, iyi kalitede ve yeterli miktarda su temini ile atıksu toplama ve bertaraf hizmetlerinin son derece mühim olduğuna vurgu yapmıştır. Sn. DİKMEN proje aşamaları olan;

 

  • İçme Kullanma Suyu Sisteminin Yasal ve Kurumsal Analizi
  • İçme Suyu Kaynaklarının Mevcut Durumu
  • Kaynaktan Musluğa Kadar İçme Kullanma Suyu Kalite Analizleri ve Modelleme
  • İçme Suyu Arıtma Tesisinin Değerlendirilmesi
  • İçme Suyu Sistem Bileşenleri ve Kayıp-Kaçak Analizi
  • İçme Kullanma Suyu Sisteminin Tam Maliyet, Finansal ve İdari Kapasitesinin Analizi
  • İçme Kullanma Suyu Sisteminin Kimyasal-Biyolojik-Radyolojik-Nükleer (KBRN) Saldırılara Karşı Hassasiyetinin Değerlendirilmesi
  • Kaynaktan Musluğa Risklerin Karakterize Edilmesi
  • İçme Kullanma Suyu Sisteminin Korunması ve İyileştirilmesi için Gerekli Tedbirler
  • Acil Durum Eylem Planı
  • Rehber Doküman Hazırlanması

     hususlarını da aktararak su güvenliği alanında ülkemizde gerçekleştirilecek ilk proje olan Gaziantep Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planının Hazırlanması Projesi'nin Gaziantep İli'nden sonra diğer belediyeler için de uygulanabilir hale gelmesini sağlayacak önemli bir rehber olacağına inandıklarını beyan etmiştir. Ayrıca Sn. DİKMEN su yönetimi alanında başarılı çalışmalara imza atan Gaziantep'in 2016'da % 47 olan su kayıp kaçak oranını 2019'da %33'e indirerek büyük başarı sağladıklarını ve daha da sağlamaya hazır olduklarını bildiklerini ifade ederek bu projenin de Gaziantep için bu başarı için ivme sağlayacağı kanaatinde olduklarını belirtmiştir.

    Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sn. Osman TOPRAK ise Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Fatma ŞAHİN'in uzayan başka bir programı nedeniyle çok arzulamasına rağmen katılım sağlayamadığını ve bol bol selam ve başarı temennilerini ilettiğini belirterek sözlerine başlamıştır. Sn. TOPRAK, Türkiye için su güvenliği alanında ilk olacak bu projenin Gaziantep İli'nde gerçekleştirilmesi itibariyle duydukları memnuniyeti ve heyecanı aktarmıştır. Özellikle su kaynakları bakımında su fakiri olan illerinin su konusunda maalesef dışa bağımlı olduğunu ve bu durumun, su yönetiminin ne derece mühim ve ehemmiyetle ele alınması gereken bir husus olduğunu kendilerine sürekli hatırlattığını belirtmiştir. Sn. TOPRAK, Gaziantep'in bu bilinçle akıllı su yönetimi alanında çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışma kapsamında son dönemde TÜBİTAK ile işbirliği yaptıklarını ve akıllı su yönetimi alanında projeye başladıklarını ifade etmiştir. "Gaziantep Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planının Hazırlanması Projesi"nin de bu alanda kendilerine büyük bir fırsat sunduğunu ve eksiklerini görme şansı bulacakları için de ayrıca mutlu olduklarını ifade ederek protolün hayırlı olması temennisinde bulunmuştur.
     
    Tarım ve Orman Bakanı Bakan Yardımcısı Sn. Akif ÖZKALDI ise ülkemizde daha önce yapılmış bir su güvenliği planının bulunmamasından ötürü "Gaziantep İli Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Suyu Güvenliği Planının Hazırlanması Projesi" nin ülkemiz için ilk içme suyu güvenliği projesi olacağı ve bu projenin Bakanlıkları uhdesinde gerçekleştirilmesinde duyduğu memnuniyeti ifade ederek başta Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olmak üzere projede katkısı olan tüm Bakanlık çalışanlarına, Yüklenici Firma olan Suiş Proje Müh. Müş. Ltd. çalışanlarına ve projeyi gerçek manada sahiplendiği için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne şükranlarını sunmuştur. Değil yalnızca Gaziantep'in, tüm ülkemizin sanılanın aksine su zengini değil esasen su stresi altında olduğu ve 2030'dan sonra ise su fakiri konumuna düşmesinin de muhtemel olduğunu ve bu nedenle özellikle iklim değişikliği ve kuraklık baskısı altında suyun daha iyi yönetilmesinin şart olduğunu belirtmiştir.

    Diğer taraftan Bakanlıkları tarafından sağlanan katkılarla gerçekleştirilen "Düzbağ İçme Suyu Projesi"nin Regülatöre Dayalı İsale Hattı, İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Düzbağ Barajı olmak üzere 3 aşamadan oluşan İçme Suyu Projesi ile Gaziantep İli'nin 2050 yılına kadar içme suyu problemi yaşamayacağını inandıklarını belirtmiştir. Bakanlıkları faaliyetleri kapsamında hayata geçirilen bu projeninn, içme-kullanma su temini esasında sürdürülebilirliğine de katkı sunmasının beklendiğini belirtmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin iklim ve coğrafi özellikleri, iklim değişikliği ve kentleşme gibi baskıları yanında göç olayının da etkisiyle su kaynakları bakımından baskı altında olan Gaziantep'in yalnızca yeterli miktar ve kalitede suyu değil suyun etkin, efektif ve verimli kullanılması ve yönetimi alanında su güvenliğinin de sağlanmasının şart olduğunu ifade eden Sn. ÖZKALDI, proje çıktılarının öncelikle Gaziantep ve ardından diğer belediyeler tarafından gerçekleştirilecek olan su güvenliği planına rehber olacağı için çok önemli olduğuna da vurgu yapmıştır. Sn. ÖZKALDI protololün be bağlamda faydalı ve de önemli olduğu düşüncesiyle hayırlı olması temennisinde bulunmuştır.

    Konuşmaların ardından imza merasimi gerçekleştirilmiştir. Her iki tarafın projeye olan istekliliği ve sahipleniciliği bir kez daha perçinlenmiş ve ülkemiz adına ilk içme ve kullanma su planının hazırlanması için hayati  öneme sahip proje için, tüm paydaşların etkin bir şekilde rol oynayacağı yaklaşık 27 ay süreli projenin, idari seviyeden de tam destekle hayata geçirilmesi sağlanmıştır.