T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlandı

Yayın Tarihi : 24.09.2021

İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 24.09.2021 tarihli ve 31608 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmeliğin yayımlandığı 06/07/2019 tarihinden bu yana belediyeler ve ilgili diğer idarelerce işletilen içme suyu arıtma tesislerinin giriş ve çıkışlarında 99 su kalite parametresinin takibi yapılarak halkımıza sağlıklı içme suyu sağlanması için çalışılmaktadır. Yönetmelik kapsamında yapılacak yeni içme suyu arıtma tesislerinin tasarım esaslarını belirlemek maksadıyla 07/03/2020 tarihinde İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği yayımlanmıştır. Ayrıca, yine söz konusu yönetmelik kapsamında yayımlanan 07/05/2020 tarihli ve 2020/1 sayılı İçme Suyu Arıtma Tesisleri Proje Onay Genelgesi ile yeni yapılacak 2.000 m3/gün üzerindeki içme suyu arıtma tesislerinin avan (ön) proje onayı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır.

2019 yılından bu yana yapılan çalışmalar, belediyeler ve ilgili kurumlarla yapılan istişareler sonucunda söz konusu yönetmelikte güncelleme ihtiyacı olmuştur. Buna göre 06/07/2019 tarihli ve 30823 sayılı İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikler aşağıda sunulmuştur.

  1. Kalitesi iyi durumda olan yeraltı sularında dezenfeksiyon ile suyun arıtılması yeterli olacağından, mevcut durumdaki düzenlemeye göre hem fiziksel arıtma hem dezenfeksiyon üniteleri inşa edilerek inşa ve işletme masraflarını arttırmamak için Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşü alınarak kalitesi iyi durumda olan yeraltı sularında sadece dezenfeksiyon yapılabilecektir.
  2. İçme suyu arıtma tesislerinin verimli şekilde işletilmesinin sağlanması maksadıyla istihdam edilecek teknik personelin eğitilmesine ve sertifikalandırmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce yapılacak çalışmalar mevzuata aktarılacaktır.
  3. İçme suyu arıtma tesislerinin sanayi abone grubunda değerlendirilmesi için elektrik idareleri tarafından istenilen içme suyu tesisi olduğuna dair belge Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden alınacaktır.
  4. Yeraltı sularından su temininin planlandığı etüt çalışmaları esnasında yönetmeliğin ekindeki parametrelere göre yapılan iki analizin A1 sınıfında çıkması durumunda, yeni bir analiz istenmeyecektir.
  5. İçme suyu temin edilen yeraltı suyu kuyularının, aynı yeraltı suyu kütlesi sınırları içerisinde kalması durumunda, su kütlesine dahil olan kuyuların nispeten yüksek nüfusa hizmet edenlerinden numune alınıp analiz edilebilecektir.
  6. Büyükşehir belediyelerinde olduğu gibi büyükşehir olmayan il belediyelerinde de içme suyu arıtma tesisi giriş ve çıkışlarında yönetmelik ekindeki parametrelere göre izleme yapılacaktır.
  7. 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyelerine bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde tüzel kişiliği kaldırılarak köy iken mahalle olan ve belediye iken belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılan yerler ile büyükşehir dışındaki il belediyelerinin il ve ilçe merkez sınırları haricindeki belde ve köylerinde, yönetmeliğin ekinde yer alan parametrelere göre göre izleme 2025 yılına kadar yılda bir defa yapılacaktır.

Yönetmeliğin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

 https://mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=32653&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5