ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    • BAKANIMIZ
      • ​

        SN. BEKİR PAKDEMİRLİ
    • FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIĞIMIZ
    • BAKAN YARDIMCILARI
      • ​

        AKİF ÖZKALDI
      • ​

        FATİH METİN
      • ​

        MEHMET HADİ TUNÇ
    • POLİTİKALARIMIZ
      • STRATEJİK PLAN
      • ETİK KOMİSYON
    • MEVZUAT
    • KURUMSAL KİMLİK
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    • MERKEZ BİRİMLER
    • BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    • TAŞRA BİRİMLERİ
  • COVID-19 TEDBİRLERİ
  • MİRASIMIZ YEREL TOHUM
  • HİZMETLER
    • KAMU HİZMET ENVANTERİ
    • FAALİYET RAPORLARI
    • E-HİZMETLER
  • BİLGİ MERKEZİ
    • KONULAR
      • VETERİNER HİZMETLERİ
      • TARIMSAL DESTEKLER
      • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
      • TARIM HAVZALARI
      • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
      • SU ÜRÜNLERİ
      • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
      • PROJELER VE KREDİLENDİRME
      • FAALİYET RAPORLARI
      • PAZARLAMA
      • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
      • KIRSAL KALKINMA
      • HAYVANCILIK
      • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
      • EĞİTİM VE YAYIM
      • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM
      • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
      • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
      • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
    • VERİLER
      • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ VERİLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VERİLERİ
      • ÇAY İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • ET VE SÜT KURUMU VERİLERİ
      • GIDA VE KONTROL VERİLERİ
      • HAYVANCILIK VERİLERİ
      • TARIMSAL ARAŞTIRMA VERİLERİ
      • TARIM İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU VERİLERİ
      • TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ VERİLERİ
      • TARIM REFORMU VERİLERİ
      • STRATEJİ GELİŞTİRME VERİLERİ
      • TOPRAK SU GÜBRE TAVSİYE VERİLERİ
  • BASIN
    • HABERLER
    • FOTOĞRAF GALERİ
    • BASIN İLETİŞİM
  • İLETİŞİM
    • TOB BİLGİ EDİNME
    • MERKEZ TEŞKİLAT
Ara
    Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği Yayımlandı

9.3.2020 / Gösterim Saysı : 23150 / Arşiv

 Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce hazırlanan 06/07/2019 tarihli 30823 sayılı "İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelik" kapsamında hazırlanan "İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği" 07/03/2020 tarihli ve 31061 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 

"İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği" ile yerüstü ve yeraltı su kaynaklarından temin edilen suların arıtılması için inşa edilecek olan içme suyu arıtma tesislerinin tasarım esasları ve normları düzenlenmiştir.

Tebliğ, içme suyu arıtma tesislerinin projelendirmesi ve işletilmesi sırasında uygulanması gereken teknik usuller çerçevesinde aşağıdaki temel hususları kapsamaktadır.

1.      İçme Suyu Arıtma Tesislerinin Tasarımına İlişkin Esaslar: Yer seçimi, kapasite tayini ve kademelendirme, proje planlama, su kalitesi hedefleri ve arıtma prosesi seçimi

2.      İçme Suyu Arıtma Tesisi Ünitelerine İlişkin Esaslar: Giriş yapısı, baypas hatları, havalandırma yapısı, ön dezenfeksiyon, dozaj pompaları, karıştırıcılar, durultucular, filtrasyon, son dezenfeksiyon, sertlik giderme, karbonlama, iyon değiştirme, çamur yoğunlaştırma ve bertaraf sistemi, çamur susuzlaştırma sistemi, temiz su deposu, kimyasal maddelerin temini, taşınması ve depolanması, su ve enerji temini, tesis deneyleri, otomasyon işleri ve bölgesel kontrol panoları, tali yapılar, uygulama ve inşaat projeleri ve tesisin işletmeye alınması ve bakımı

3.      Mikrokirleticilerin Özellikleri ve Arıtımı

4.      Siyanobakterilerin Özelikleri ve Arıtımı

Bilindiği üzere "İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelik" ile içme suyu kaynaklarında izlenmesi gereken parametre sayısı 41'den 99'a çıkarılmıştır. Ayrıca daha önce sadece su kaynağın kalitesinin tespiti için izleme yapılırken, artık hem arıtma tesisi girişinde hem de arıtma tesisi çıkışında belli aralıklarla kalite ölçümü yapılarak, su kalitesinin takibinin güvenli şekilde yapılması sağlanacak ve insanlarımıza daha güvenilir su temin edilecektir.

İçme suyu arıtma tesisleri projelendirme safhasında genellikle ham su kalitesi dikkate almadan tip projelerden faydalanılarak tasarım yapılmaktadır. İçme suyu temini için kullanılacak su kaynaklarının kalitesinin konvansiyonel parametrelerin yanı sıra mikrokirleticilerin de dahil olduğu 99 parametre ile analiz edilip, insani tüketim için belirlenmiş olan standartların üzerinde çıkan parametreleri arıtacak şekilde içme suyu arıtma tesisinin proses tasarımının yapılması son derece önemlidir.

Daha önce yayımlanmış olan "İçme Suyu Temin Edilen Suların Kalitesi ve Arıtılması Hakkında Yönetmelik" ve söz konusu yönetmeliği tamamlayıcı nitelikte olan "İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği" ile

  • İçme sularının güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak için 99 kalite parametresi içme suyu arıtma tesisi giriş ve çıkışında izlenecek,

  • Su kalitesi izleme çalışmaları, Büyükşehir belediyeleri ve DSİ Genel Müdürlüğünce yapılacak,

  • Yeni inşa edilecek olan içme suyu arıtma tesislerinin tasarım esasları ve normları "İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği" ile uyumlu olacaktır.

Ayrıca, yeni yapılacak içme suyu arıtma tesislerinin proses onayının usul ve esasları Bakanlığımızca yayımlanacak olan "İçme Suyu Arıtma Tesisleri Proses Onay Genelgesi" ile belirlenecektir. Böylece içme suyu arıtma tesisleri; projelendirilmesinden işletilmesine kadar bütün süreçlerde Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce takip edilerek, Belediyeler ile işbirliği içerisinde temiz suyun halkımıza arzı sağlanacaktır. 

İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği 

BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

Resmi İstatistik Portali

Resmi İstatistik Portali

Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi

Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi

Gıdanı Krou

Gıdanı Krou

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Küpe Sorgulama

Küpe Sorgulama

Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü

Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü

Dünya Süt Zirvesi İstanbul 2019

Dünya Süt Zirvesi İstanbul 2019

 2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

Etik Rehberi

Etik Rehberi

Alo Gıda

Alo Gıda

Hayvan Sağlığı

Hayvan Sağlığı

Belgenet

Belgenet

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Bagis

Bagis

Enerji Verimlilik Forum ve Fuarı

Enerji Verimlilik Forum ve Fuarı

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​