ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

  • ANA SAYFA
  • BAKAN
    • BAKANIMIZ
    • FOTOĞRAF GALERİSİ
  • BAKANLIĞIMIZ
    • BAKAN YARDIMCILARI
      • ​

        EBUBEKİR GİZLİGİDER

      • İBRAHİM YUMAKLI
      • ​

        DR. NİHAT PAKDİL
      • ​

        VEYSEL TİRYAKİ
    • POLİTİKALARIMIZ
      • STRATEJİK PLAN
      • ETİK KOMİSYON
    • MEVZUAT
    • KURUMSAL KİMLİK
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • BAKANLARIMIZ LİSTESİ
  • BİRİMLER
    • MERKEZ BİRİMLER
    • BAĞLI VE İLGİLİ KURULUŞLAR
    • TAŞRA BİRİMLERİ
  • MİRASIMIZ YEREL TOHUM
  • HİZMETLER
    • KAMU HİZMET ENVANTERİ
    • FAALİYET RAPORLARI
    • E-HİZMETLER
  • BİLGİ MERKEZİ
    • KONULAR
      • VETERİNER HİZMETLERİ
      • TARIMSAL DESTEKLER
      • TARIM SİGORTALARI VE DOĞAL AFETLER
      • TARIM HAVZALARI
      • TOPRAK KORUMA VE ARAZİ DEGERLENDİRME
      • SU ÜRÜNLERİ
      • RİSK DEĞERLENDİRME HİZMETLERİ
      • PROJELER VE KREDİLENDİRME
      • FAALİYET RAPORLARI
      • MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER
      • KIRSAL KALKINMA
      • HAYVANCILIK
      • GIDA VE YEM HİZMETLERİ
      • EĞİTİM VE YAYIM
      • COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM
      • BİTKİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
      • AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER
      • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA
      • TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON
      • KORUNAN ALANLAR ÜCRET TARİFESİ
    • VERİLER
      • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ VERİLERİ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VERİLERİ
      • ÇAY İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • ET VE SÜT KURUMU VERİLERİ
      • GIDA VE KONTROL VERİLERİ
      • HAYVANCILIK VERİLERİ
      • TARIMSAL ARAŞTIRMA VERİLERİ
      • TARIM İŞLETMELERİ VERİLERİ
      • TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU VERİLERİ
      • TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ VERİLERİ
      • TARIM REFORMU VERİLERİ
      • STRATEJİ GELİŞTİRME VERİLERİ
      • TOPRAK SU GÜBRE TAVSİYE VERİLERİ
  • BASIN
    • HABERLER
    • FOTOĞRAF GALERİ
    • BASIN İLETİŞİM
    • İDDİALAR VE GERÇEKLER
  • İLETİŞİM
    • TOB BİLGİ EDİNME
    • MERKEZ TEŞKİLAT
Ara
    Skip Navigation LinksT.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

BAKAN KİRİŞCİ’NİN 29 EYLÜL ULUSLARARASI GIDA KAYBI VE İSRAFI FARKINDALIK GÜNÜ MESAJI

29.9.2022 / Gösterim Saysı : 10852 / Arşiv

İklim değişikliğinin etkilerini daha da hissettiğimiz bir dönemde, önce pandemi ardından da Ukrayna-Rusya Savaşıyla ortaya çıkan krizler, tarımın ve gıda güvenliğinin, vazgeçilmez olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bunun bilincinde olan ülkeler, tabii kaynakları korumak, toprağı, suyu yönetmek ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak için tedbir almaktadır. Gıda güvenliğini sağlamaya yönelik kapsamlı çalışmalar yapılırken sadece üretim ve verimliliğe değil, elbette gıda tüketimine de odaklanmalıyız.

Gıda israfı; sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlar başta olmak üzere çok boyutlu bir meseledir. Dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın üçte biri kayba uğramakta ya da israf edilmektedir. FAO'nun Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme 2021 Raporu'na göre; bir yılda israf edilen gıda miktarı 1,3 milyar tondur. Sadece bu kaybın büyüklüğü bile, israfla mücadelenin önemini göstermektedir.

Türkiye, israfın azaltılması için uluslararası ölçekte yapılan çalışmalarda öncü olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle gıda kayıpları ve israfının azaltılmasına yönelik olarak "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" isimli büyük çaplı, uluslararası bir kampanyayı 20 Mayıs 2020 tarihinde başlatmıştır.

Kampanya ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO; gıda kayıpları ve israfı konusunda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde mücadele etmeyi, ilgili tüm tarafları bilinçlendirerek toplumsal farkındalık düzeyini artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca Türkiye'de gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin uluslararası alanda model haline getirilmesi amaçlanmaktadır.

"Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyası kapsamında;  tüketicilerin gıdalarını nasıl koruyacakları, alışverişe planlı çıkmaları, gıda artıklarının yeniden işlenerek gıda dışında başka ürünlere dönüştürülmesi gibi birçok konuda farkındalık çalışmaları yapılmıştır.

Kamu ve özel sektördeki kurumların, gıda artıklarının yeniden değerlendirilmesine yönelik proje geliştirmeleri teşvik edilmiştir.

Ayrıca Bakanlığımızca, 9 Ağustos 2022 tarihinde, Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik değiştirilerek lokanta, otel, fabrika gibi toplu yemek tüketim yerleri ile hazır gıda üretim işletmelerindeki gıda artıklarının hayvanlar için yeme dönüştürülmesinin de önü açılmıştır. Böylece 18 milyon ton gıda artığının yeniden değerlendirilmesine imkân sağlanmıştır.

Bakanlık olarak paydaşlarımızla birlikte gıda kayıplarının ve israfının önlenmesine yönelik olarak ülkemizde ve uluslararası alandaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü vesileyle vatandaşlarımıza gıda üretiminde ve gıdanın topraktan sofraya serüveninde, ne emekler harcandığını bilerek, gıdaların asla israf edilmemesi çağrısında bulunuyor ve bir kez daha tekrarlıyorum: Gıdanı koru, sofrana sahip çık.


Son Haberler

  • ‘Tarımcebimde’ Mobil Uygulamasının 1 Ayda İndi ...
  • 2023 Üretim Yılı İçin Çks Ürün Güncelleme Başv ...
  • "Su Verimliliği Seferberliği" Başlatıldı
  • Türkiye'nin 5 Yıllık Dönemine İlişkin Kuraklık ...
  • Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejis ...
  • Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı Ve Hes'te İncel ...

Haber Arşiv

BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

11 Milyon Ağaç, Bugün Fidan Yarın Nefes

Resmi İstatistik Portali

Resmi İstatistik Portali

Gıdanı Krou

Gıdanı Krou

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Küpe Sorgulama

Küpe Sorgulama

Etik Rehberi

Etik Rehberi

Alo Gıda

Alo Gıda

Hayvan Sağlığı

Hayvan Sağlığı

Belgenet

Belgenet

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Bagis

Bagis

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

Türkiye'nin Biyoçeşitliliği

İLETİŞİM

    T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
  • Adres : Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 161, 06800, Çankaya/ANKARA

  • Telefon : 0312 287 33 60 (PBX)

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​