T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAKAN PAKDEMİRLİ: “GIDADA GLOBAL BİR MARKA OLUŞTURMALIYIZ”

Yayın Tarihi : 13.10.2018

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin kayısı, fındık, fıstık, zeytin ve zeytinyağı gibi prestijli ve çok güzel ürünleri bulunduğunu belirterek " Bizim başka sektörlerde yaptığımız çok iyi işler var. Gıdada da bizim çok iyi bir markamızın olması lazım. Bakanlık olarak genel bir şemsiye, global bir marka oluşturalım istiyoruz." dedi.

Bakan Pakdemirli, Malatya programı kapsamında Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret ederek, güneş enerjisi kullanılan kayısı kurutma sistemini inceledi. Daha sonra Malatya Ticaret Borsası'nda sektör temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin Avrupa'da tarımsal hasılada birinci sırada yer aldığını söyledi.

Dünya nüfusunun ve şehirleşmenin arttığına dikkati çeken Pakdemirli, Türkiye'de çiftçilerin yaş ortalamasının yükseldiğini, bu yüzden bakanlık olarak çeşitli projelerle gençleri tarımsal faaliyetlere yönlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte bakanlık sayısının azaltıldığını ve koordinasyonun arttığını belirterek, böylece vatandaşa daha iyi hizmet verileceğini söyledi.

Bakan Bekir Pakdemirli, Türkiye'de kayısı ve zeytin gibi prestijli ürünlerin bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu ürünlerin üretimi, satışı, her şeyi bizde. Biz 2-3 dolara satıp, sonra yabancının 22 dolara satmasını izliyoruz. Benim global bir marka özlemim var. Bizim başka sektörlerde yaptığımız çok iyi işler var. Gıdada da bizim çok iyi bir markamızın olması lazım. Bakanlık olarak genel bir şemsiye, global bir marka oluşturalım istiyoruz." 

Toprak Mahsulleri Ofisinde kayısı satılması yönünde talep olduğunu dile getiren Bakan Pakdemirli, bunun gerçekleştirileceğini bildirdi.

"Enflasyonla mücadelede milli bir duruş sergileniyor"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bu hafta enflasyonla mücadele kapsamında bir toplantı düzenlendiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Perakende sektöründen gelen bir arkadaşınız olarak, ben de zincir mağazalarla görüştüm ve bunlar önemli bir indirim yaparak, 50 kadar üründe yüzde 10 indirime gittiler. Bu da enflasyonla mücadelede milli bir duruş oldu. Bu milli duruştan dolayı marketlerimize teşekkür ediyoruz. Bunların logoları var, 'topyekun mücadele' ve 'enflasyonla mücadele' diye. Yüzde 10 indirim gördüğünüz yerden rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. Bu hem ulusal hem de yerel marketlerde olabilir." 

Turgut Özal Üniversitesine ziyaret

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Malatya Turgut Özal Üniversitesini ziyaret ederek, rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ile görüştü.

Karabulut'tan çalışmalarına ilişkin bilgi alan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, konu Turgut Özal olunca onun adının verildiği üniversiteyi ziyaret etmemesinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Turgut Özal ile ilgili görüntüleri ne zaman izlese duygulandığını anlatan Bakan Pakdemirli, "Bana ilk bilgisayarımı o hediye etmişti. Gerçekten çocuklarla ilgilenen, sevecen, insana yakın, kalbi, dünyası, vizyonu çok büyük, farklı bir insandı. Allah rahmet eylesin." dedi.

Dr. Pakdemirli, Turgut Özal ve babasının bir anısını aktarırken, "Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan hem bayramlık hem de idamlık gömlekleri yanında olan insanlar." ifadesini kullandı.

"Tarımda üniversiteler ile işbirliği önemli"

Türkiye'de üniversitelerin sayısının arttığına dikkati çeken Pakdemirli, "Bugün tarımda ürettiğimizden yüzde 50 daha fazla üretmeliyiz. Bunun yolu da üniversiteler ile tarım sektörünün işbirliğinden geçer. Turgut Özal Üniversitesinin kayısı ile ilgili çok önemli çalışmalar yaptığını biliyorum. Bu çalışmaları daha da geliştirmeli ve artırmalıyız" diye konuştu.

"Mekanik toplamaya uygun bahçeler kurmalıyız"

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin çok prestijli, önemli ve güzel ürünleri bulunduğuna işaret ederek, "Bu ürünleri daha ileriye taşımanın yollarını bulmamız lazım. Bakanlık olarak ileriye yönelik 'global marka' adı altında prestijli ürünlerimiz kayısı, fındık, fıstık, zeytin, zeytinyağını daha iyi ambalaj ve kalite standardı içinde ihracat pazarlarında daha iyi şekilde pazarlamayı düşünüyoruz." dedi.

Geleceğe farklı bir vizyonla bakılması gerektiğini dile getiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Gelecekte ağaçlardaki meyveleri toplayacak insanlar bulamayabiliriz. Bu ağaçlarımızı bodur ağaçlar haline getirip mekanik toplamaya uygun işler yapmamız lazım. Zeytinde yavaş yavaş bunu yapmaya başladık. Bence kayısıda da yapmamız lazım. Mekanik toplamaya uygun meyve bahçeleri kurulumu için üniversitelerle işbirliği yapmalıyız."

Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, üniversite ziyaretinin ardından Malatya Hayvanat Bahçesi'ne geçerek, burada incelemelerde bulundu.