T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ TEKNOLOJİ İLE HAZIRLANAN ELEKTRONİK KÜPELERİN TEST ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

Yayın Tarihi : 11.01.2019


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Tarım ve hayvancılıkta yüksek teknolojiye geçişi önemsiyoruz. Bu kapsamda, yerli teknoloji kullanılarak hazırlanan elektronik küpelerin test çalışmalarına büyükbaş hayvanlarda başlanacak." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tarım Bayramı kapsamında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde düzenlenen "Tarım Eğitiminin 173. Yılı" toplantısına katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada babasının hocalık yaptığı üniversitede kürsüye çıkmanın gururunu yaşadığını dile getiren Bakan Pakdemirli, öğretim üyeleri ile basın mensuplarına büyükbaş hayvanlar için geliştirilen yerli üretim elektronik küpeyi gösterdi.

Bakan Pakdemirli, bu küpe için pilot proje başlattıklarını belirterek, "TİGEM çiftliklerinde yapılıyor. Şu an 20 binlik üretim söz konusu." ifadesini kullandı.

Elektronik küpenin yaklaşık 17 milyon hayvana takılacağını söyleyen Dr. Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Yakın gelecekte bu küpelerin yaygınlaştırılmasıyla hayvanların, kızgınlık dönemleri, günlük yaşamı, takip, sayım ve kesim gibi konulardaki verilerine anında ulaşmış olacağız. Bu prototip biraz büyük, küçülecek. İçinde bir tane cep telefonu var. Hayvanın sıcaklığını ölçecek, diyecek ki 'Merhaba benim adım Sarıkız. Vücut ısım 35 derece' diyecek. Veteriner gelecek suni dölleme yapılacak. Bir hayvan kurban için geldiyse nereden geldiğini bir aplikasyonla öğrenebileceksiniz. Karantina bölgesi mi var, dışına çıktı mı, çıkmadı mı görebileceksiniz. Dünyada pili 3-4 sene dayanan bir küpe yok. Bir Türk firma ile çalışıyoruz. Yerli ve milli olması da çok hoş. İnşallah başarıyla uygulamaya geçeceğiz."

Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, elektronik küpelerin yaygınlaştırılması sayesinde gerekli hallerde acil bilgiye ulaşılacağını ve müdahalede bulunulacağını da dile getirdi.

"EKOLOJİK OLARAK KENEVİR ÜRETİMİNİN YAPILACAĞI YENİ YERLERE İZİN VERECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir üretimine ilişkin açıklamalarına değinen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 19 ilde kenevir üretimine izin verdiklerini, arz ve talebe göre lokasyonları büyüteceklerini söyledi.

Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, kenevirin çok değerli bir sanayi ham maddesi olduğuna işaret ederek, bu konuda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle bir araştırma projesinin yürütüldüğünü anlattı.

Bakan Pakdemirli, "Önümüzdeki dönemde, ekolojik olarak kenevir üretiminin yapılacağı yeni yerlere izin vereceğiz. Bu konuda arkadaşlar çalışıyor. Araştırma projemizin çıktılarını da hem üreticilerimiz hem sektörle paylaşacağız." dedi.

ÇİFTÇİLERİN YOL GÖSTERİCİLİĞİYLE DAHA İYİ POLİTİKALAR GETİRİLECEK

Atık yönetimi konusunda önemli bir basamak olan plastik poşetlerin kullanımını azaltmaya yönelik bir adım attıklarını da hatırlatan Bakan Pakdemirli, bunu yaparken bir anlamda ücretli poşetlerle doğaya saygı için yatırımda bulunduklarını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli insana, bitkiye, hayvana ve çevreye duyarlı hassas tarım uygulamalarını hayata geçirdiklerini, çiftçilerin yol göstericiliğiyle daha iyi politikalar getireceklerini ifade etti.

Tarımsal hasıla, hayvancılık, tohum arz güvenliği, erozyonla mücadele, meteorolojik veri çalışmaları, havza bazlı üretim, yer altı barajları konularındaki çalışmalarını anlatan Bakan Pakdemirli, İzmir'de yapılması planlanan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerine ilişkin de bilgi verdi.

Toplantının ardından Bakan Pakdemirli, kampüs içindeki kafeteryaya giderek öğrencilerle sohbet etti ve bir öğrencinin cep telefonuyla öz çekim yaptı.