T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA GENELİNDE ÜRETİLEN GIDANIN ÜÇTE BİRİ İSRAF EDİLİYOR

Yayın Tarihi : 17.10.2019

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 39. Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan '5. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'ne katıldı.

Açlık, israf ve sağlıksız beslenme üzerine konuşan Bakan Pakdemirli, dünyada önemli ölçüde açlık ve obezite sorunu olmasına rağmen üretilen gıdanın, her yıl üçte birinin kaybedildiğini ya da israf edildiğini belirtti; ''İsraf, modern dünya ve gelişmekte olan dünya arasındaki en büyük sorundur. Hem sağlık sorunudur hem de ekonomi sorunudur. Bizler ülkemizde, israfın önüne geçmek için birçok çalışmaya imza attık, atmaya da devam ediyoruz'' dedi.

İsrafı önlemek adına yapılan çalışmalardan da örnekler verdi Bakan Pakdemirli; "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" ile günlük, yaklaşık bir milyon ekmeğin israf edilmesini önledik. G20 Dönem Başkanlığımız süresince, FAO bünyesinde ''Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması ve Ölçülmesine İlişkin Teknik Platformu"nun kurulmasına öncülük ettik. Söz konusu platform ile bu konudaki çalışmaların sürdürülebilir olmasını ve dünyada gerçekleştirilen iyi uygulamaların paylaşılabilmesini sağladık'' diye konuştu.

Gıdayı koruma kapsamında atılan adımlara da değindi Bakan Pakdemirli; ''Bakanlık olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine ERDOĞAN Hanımefendi'nin himayelerinde, 2017 yılından beri yürütülen, "Mirasımız Ata Tohum Projesi" ile milletimizin bize emanet ettiği ata tohumlarımızı gen bankalarında kayıt altına aldık.

Bu tohumlarla üretilen 11 çeşit ürünü halkımızın beğenisine sunduk. Bu proje sayesinde yüzlerce yıl öncesinden gelen ve topraklarımıza özgü tohumlarla üretilen dayanıklı ve besin değeri yüksek kadim tatları yeniden alabileceğiz. Kısa bir süre içinde, "Gıdanı Koru" kampanyamızın tanıtımını yapacağız. Bu kampanya ile gıda sistemlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarda, restoranlarda, otellerde ve hanelerde, gıda kayıplarını ve israfını önlemek, engellenemeyen kayıpları geri dönüştürmek, sürdürülebilir gıda sistemleri temin etmek konusunda tüm paydaşlarla işbirliği içinde çalışmalar sürdüreceğiz. Bu kapsamda ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımı ve desteğiyle "Türkiye Ulusal Gıda Kayıpları ve İsrafı Strateji Belgesi"ni de hazırlıyoruz!'' dedi.

DÜNYA GENELİNDEKİ 5 ÖLÜMDEN BİRİ SAĞLIKSIZ BESLENMEDEN!

Yetersiz beslenme ve obezitenin önemli küresel sorunlar arasında yer aldığını belirten Pakdemirli, 800 milyon insan açlıkla karşı karşıya iken, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon gencin ise obezite sorunu yaşadığını söyledi. Pakdemirli; ''Sağlıksız beslenme; dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklarda ölümlere sebep olan risk faktörlerinin başında gelmekte ve dünya çapındaki her beş ölümden biriyle ilişkilendirilmektedir!'' diye de ekledi.

Ülkemizde artan obez nüfusa da dikkat çeken Bakan Pakdemirli; 'Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; Türkiye'de her 3 kişiden 1'i obez olarak belirlenmiştir ki bu; tehlike çanları çalıyor, demektir! İşte bu gidişe dur demek için, 39. Dünya Gıda Günü vesilesiyle farkındalık oluşturmak niyetindeyiz' dedi.

Türkiye'nin tarımsal üretimde, Avrupa'da ve dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirten Bakan Pakdemirli, bu doğrultuda, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma kapsamında uluslararası boyutta projeler hayata geçirildiğini belirtti; ''BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile gıda güvenliği ve tarım alanında yürüttüğümüz ortak programlar sayesinde, Orta Asya'da komşu ülkelerimiz için çok faydalı projeler uyguladık. Ortaklığımızın yeni döneminde de Balkanlar ve Afrika ülkelerinin de yer aldığı projeler üretiyoruz. Türkiye'nin bilgi birikimi, deneyimi ve teknik kapasitesini dünyayla paylaşıyoruz.

İşte biz, bütün bunları; "Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir" hükmünün bir gereği olarak ve kâinatımızın geleceğine dair hassasiyetlerimiz adına yapıyoruz!

Çünkü biz paylaşmayı seven, dünyanın belki de en cömert ve en misafirperver milletiyiz, diye düşünüyorum''.

BİRİLERİNİN KİLO VERMEK İÇİN ÖDEDİĞİ PARA İLE AFRİKA'DA MİLYONLAR DOYABİLİR!

''Bugün Yemen'de, Kongo'da, Somali'de, Hindistan'da; hala açlıktan ve susuzluktan ölen çocuklar varsa, daha çok yolumuz var demektir! Dünyada insanların fazla kilolarını vermek için ödediği milyonlarca parayla, Afrika'da milyonlarca aç doyabilecekse, daha çok işimiz var demektir!'' diyen Bakan Pakdemirli, açlıkla mücadele ve israf ile beraber "Sağlıklı Beslenme"nin de oldukça önemli olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bütün planların kriz yönetimi yerine, risk yönetimi esasına dayanarak hazırlandığını anlatan Bakan Pakdemirli, suyu ve toprağı korumak adına yapılan ve yapılacak olan çalışmaları anlattı. Pakdemirli; ''Su kaynaklarımızı korumak adına, Temmuz ayında, Yeraltı Barajları Lansmanı'nı yaptık. Aşırı sıcak ve yüksek buharlaşma koşullarında yer altı barajları tasarlayıp, uygulamaya koyduk. Alüvyon yapılı, toprak tipindeki akiferlerde suyun biriktirilmesi ile daha az maliyetle, daha çabuk sonuç elde edeceğiz. Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlıyoruz. Başlattığımız bu eylem planı ile toplam 100 adet yeraltı barajı inşa ederek, 50 milyon m3 su depolayacağız" dedi.

Ülkemizde, 25 Su Havzasının tamamında, Havza Koruma Eylem Planlarını hazırladıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli: "Ülkemiz su politikalarına yön verecek, milli su planı niteliği taşıyan üst ölçekli ilk plan olan Ulusal Su Planı, Mayıs ayında yürürlüğe girdi. Ülkemizde kullanılmış suların yeniden kullanımını sağlamak için 25 havzada Ön Fizibilite Raporu ve Taslak Eylem Planı hazırlama çalışmalarına devam ediyoruz. Ülkemizde tarımın sürdürülebilirliğini etkin kılmak amacıyla; Tarımsal üretim potansiyeli yüksek 65 ilde, 7 milyon hektar alana karşılık gelen 265 adet büyük ovayı "Tarımsal Sit" alanı olarak ilan ederek, koruma altına aldık. 2023'e kadar korunan ova miktarımızı 300'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemizde 1970'li yıllarda, denizlere, göllere ve barajlara erozyonla taşınan toprak miktarı, yılda, 500 milyon ton iken, son 17 yılda yaptığımız çalışmalarla, bu miktarı, 154 milyon tona düşürdük. 2023 yılında da, yıllık toprak erozyonunu, 130 milyon tona düşürmeyi hedefliyoruz. Tarımsal üretimde verimliliği ve rekabeti arttırarak, maliyetleri düşürmek amacıyla, 8,2 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışması yürütüyoruz. Şu ana kadar, 4 milyon hektar alanda tescil işlemlerini tamamladık. 2023 yılına kadar, tescil işlemleri tamamlanan bu alanları, 6,2 milyon hektara çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"unda yaptığımız değişiklikle, miras ve satış yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçtik'' diye konuştu.

Gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi için denetimlerinde titizlikle yürütüldüğünü belirten Bakan Pakdemirli, bu kapsamda; 2018 yılında, gıda işletmelerine, 1.124.918 denetim yapıldığını ve denetimler sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik toplam 18.164 adet yasal işlem yapıldığını açıkladı.

"EYLEMLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR"

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, '5. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde yaptığı konuşmayı; ''Sağlıklı beslenen, israf etmeyen ve paylaşan bir dünya için "Eylemlerimiz Geleceğimizdir" diyor; Bakanlığımızın teşviki ve milletimizin desteğiyle "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" gibi projelerimizin de artarak devam edeceğini bildiriyor, çalışmalarımızın dünyaya örnek olmasını diliyorum'' sözleri ile tamamladı.