T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GIDA DENETİM SEFERBERLİĞİ SONUÇLANDI

Yayın Tarihi : 2.12.2019

ÜLKE GENELİNDE 5 GÜNDE, 72 BİN 783 İŞLETME DENETLENDİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatlarıyla 25 Kasım tarihinde başlatılan ve 81 ilde eş zamanlı sürdürülen ürün bazlı gıda denetim seferberliği tamamlandı. Bir haftalık ürün bazlı uygulamalarda 72 bin 783 işletme denetimden geçti.

Bakan Pakdemirli'nin talimatları ile rutin olarak yıl boyunca devam eden gıda işletmelerine yönelik denetimlere ilaveten 25 Kasım'da tüm yurtta ve tüm denetçilerle gıda denetimi seferberliği başlatılmıştı. Eş zamanlı olarak 81 ilde yürütülen seferberlik kapsamında gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri ile okul kantin ve yemekhaneleri denetime tabi tutuldu.

Üretimden tüketime, tarladan sofraya kadar ürünlerin seferberlik kapsamında mesai mefhumu gözetmeyen ekiplerce 5 gün süreyle denetlendiğini vurgulayan Bakan Pakdemirli ise, vatandaşın güvenilir gıdaya ulaşımı için böyle özverili çalışmaları dolayısıyla ekiplere teşekkür ettiğini söyledi.

3 BİN 398 OLUMSUZLUK TESPİT EDİLDİ

Denetim seferberliği sonuçlarına ilişkin de açıklama yapan Pakdemirli şöyle devam etti:

"5 günlük süre zarfında toplam 6 alanda denetim gerçekleştirdik ve toplam 72 bin 783 işletmeye denetim yaptık. Yapılan bu denetimlerin 3 bin 398'inde ekiplerimiz olumsuzluk tespit etti ve denetimler sırasında 419 numune aldık. Olumsuzluk tespit edilen işletmelere ise gereken cezai işlemleri uyguladık"

VATANDAŞLAR ALO 174 GIDA HATTINI ARAMAKTAN ÇEKİNMESİN

Gıda denetimlerinin bu seferberlik kapsamında kalmayacağını ve bundan sonra da hız kesmeden süreceğinin altını çizen Bakan Pakdemirli "Vatandaşlarımızın güvenli ve sağlıklı gıdaya gönül rahatlığıyla ulaşması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Vatandaşlarımız ise olumsuz bir durumla karşılaştıkları zaman Alo 174 Gıda Hattını aramaktan çekinmemeliler. Bu bir vatandaşlık görevidir ve gıda güvenilirliği ile tüketici menfaatleri açısından büyük önem teşkil etmektedir" açıklamasını yaptı.

 

25-30 KASIM ARASI UYGULANAN SEFERBERLİK SONUÇLARI

Ürün SınıfıToplam Denetim SayısıOlumsuz Denetim Sayısı

Alınan

Numune

Sayısı

Et ve Et Ürünleri Üreten İşyerleri 2.02116460
Süt ve Süt Ürünleri Üreten İşyerleri2.34217134
Ekmek ve Ekmek Çeşitleri ile Unlu Mamuller Üreten İşyerleri10.52399941
Kasap ve Şarküteri ile Bakkal, Market, Büfe, vb. İşyerleri27.115843167
Okul Kantinleri ve Yemekhaneleri9.39120114
Lokanta, Restoran, Dönerci,  Fast-Food vb. Toplu Tüketim Yerleri21.3911.020103
Genel Toplam72.7833.398419