T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLANDI

Yayın Tarihi : 16.10.2020

BAKAN PAKDEMİRLİ:

"2020 Sonunda Dünyada Yetersiz Beslenen İnsan Sayısı 132 Milyona Kadar Çıkabilir"

"Pandemide Gıdaya Erişimde Sıkıntı Yaşanmadı"

"Türkiye'de Her Yıl Yaklaşık 19 Milyon Ton Gıda İsraf Ediliyor"

Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli, büyütelim, besleyelim; hep birlikte sürdürelim" temasıyla yapılan 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliğine video konferans aracılığıyla katıldı.

Konuşmasında bakanlık görevine geldiğinden bu yana 3. kez FAO ile birlikte kutladıkları Dünya Gıda Gününde farklı temalara dikkat çektiklerini ifade eden Bakan Pakdemirli "Bu yılın ayrı bir özelliği daha var, 2020 yılı aynı zamanda FAO'nun kuruluşunun 75. Yıldönümü, bu yüzden değerli dostum Sayın Gutu'nun nezdinde tüm FAO çalışanlarının da 75. Kuruluş yılını kutluyorum. İlk kurulduğu günden beri, FAO ile giderek artan ve genişleyen bir işbirliğimiz var. Bu işbirliği, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisine Ankara'da ev sahipliği yapmaya başladığımızdan beri, özellikle son 15 yılda, farklı bir boyut ve ivme kazandı" diye konuştu.

2020 SONUNDA DÜNYADA YETERSİZ BESLENEN İNSAN SAYISI 132 MİLYONA KADAR ÇIKABİLİR

Bu yılki Dünya Gıda Günü'nün temasının temelde gıda güvenliğini sağlamak için  "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri"nin oluşturulmasını işaret ettiğini belirten Pakdemirli şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi tüm dünyayı aniden saran Covid-19 pandemisi, başta sağlık sistemleri olmak üzere her sektörde aksamalara yol açmanın yanı sıra, gıdaya erişim konusunu küresel öncelikler listesinde zirveye taşıdı. Halihazırda dünyada 690 milyon insan açlık çekerken ve yaklaşık 2 milyar insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişimi bulunmuyor. Ve maalesef, FAO'nun tahminlerine göre pandeminin de etkisiyle, 2020 sonunda dünyada yetersiz beslenen insan sayısı 83 milyondan 132 milyona kadar çıkabilir. Bu noktada, bu yılki Nobel Barış Ödülünün de Dünya Gıda Programı'na (WFP)verilmiş olması, gıda güvenliğinin küresel barış için ne kadar hayati role sahip olduğunu gösteriyor. Çalışmalar bize, artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için gıda üretimini de mevcut miktara göre %60 oranında artırmamız gerektiğini gösteriyor. Bu gereklilik, hem üretim kapasitesinin artırılması sürecinde doğal kaynaklar üzerindeki baskının artması, hem de inovasyona daha fazla yatırım yapılması anlamına geliyor. Bu nedenle, üretim ve verimliliğin artırılması ihtiyacı ile çevre dostu yeni uygulama tekniklerinin daha etkin kullanılması gerekliliği kolkola gidiyor"

PANDEMİDE GIDAYA ERİŞİMDE SIKINTI YAŞANMADI

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi, tüm kesimlerin gıdaya erişim olanaklarının korunması için gereken tüm adımları attıklarını ve atmaya devam ettiklerini söyleyen Pakdemirli: Özellikle pandemi sürecinde, sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek hızlı aksiyon aldık ve bu sayede ülkemizde, diğer ülkelerde pandeminin ilk dönemlerinde yaşandığı gibi gıdaya erişimde sıkıntı yaşanmadı.

Çiftçilerin ve mevsimlik işçilerin üretim alanına erişimini kısıtlamayacak, hasat edilen ürünler ile tarımsal girdilerin pazara ulaşımını engellemeyecek şekilde tarımsal üretimin aksatılmadan yürütülmesi sağlama bakımından ülke olarak oldukça başarılı bir koordinasyon örneği sergilediğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE HER YIL YAKLAŞIK 19 MİLYON TON GIDA İSRAF EDİLİYOR

Çiftlikten sofraya gıda zincirinin tüm aşamalarında yaşanan kayıp ve israfların doğal kaynaklar ve ekonomiler üzerinde yarattığı baskıdan da bahseden Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle vurgulamak isterim ki, gıda kaybı, israf ve bunun etkileri konusundaki rakamlar oldukça net ve etkileyici. Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, ürettiğimizin neredeyse beşte biri. Yine Türkiye'de gıda kaybı düzeyine baktığımızda ise, neredeyse %40'lık bir oranla karşılaşıyoruz. Bu rakamları ne ifade ettiğini tam olarak anlayabilmemiz için bir örnek vermek istiyorum: Ülkemizde gıda israfını sadece %2 oranında iyileştirebilsek, yaklaşık 360 bin ailenin 1 yıllık geçim giderlerini karşılayabiliriz.

İşte bu nedenle, gıda kaybı ve israfı ile mücadelede Türkiye'de neler yaptığımızı paylaşmak isterim: FAO ile işbirliğimiz çerçevesinde, gıda kaybını ve israfını azaltmak ve vizyonumuzu ulusaldan bölgesel düzeye yaymak amacıyla Türkiye Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlandı. Bu belge, işbirlikçi ve çoğulcu bir yaklaşımın mükemmel bir örneği.

Ayrıca, tamamen Hükümetimiz tarafından finanse edilen FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında Türkiye ve Orta Asya'da gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik bölgesel bir proje başlattık. Proje aynı zamanda "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" adlı ulusal kampanyayı da kapsıyor. Bu kampanya ile ilk etapta gıda kayıp ve israflarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Daha sonra da gıda kayıp ve israflarının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik bir dizi aksiyonu faaliyete almış olacağız. Bunlara ilişkin tüm bilgi ve dokümanlara "Gıdanı Koru" web sayfasından ulaşabilirsiniz"

TÜRKİYE ORMAN VARLIĞINI ARTIRAN NADİR ÜLKELERDEN

Konuşmasında geçen yıl 11 Kasım'da başlatılan Geleceğe Nefes Kampanyasına da değinen Bakan Pakdemirli "Türkiye son 10 yılda orman alanını önemli ölçüde artıran nadir ülkelerden biri. Bu başarıyı taçlandırmak için "Geleceğe Nefes" temasıyla bir yeniden ağaçlandırma kampanyası başlattık. Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında 2019'da 13 milyondan fazla fidan toprakla buluştu. Ayrıca, 1 saatte en fazla fidanı dikerek Guinness Dünya Rekoru kırdık. Bu yıl, 11.11.2020 tarihinde ise 35 ülkenin katılımıyla bu kampanyayı sınırlarımızın ötesine taşıyacağız" dedi.

"Soframıza gelen her bir gıdanın hikayesini bilmeli ve çocuklarımıza da öğretmeliyiz" diyen Bakan Pakdemirli "Bir ürünü, onun yetiştirilmesi için sarf edilen elektrikten suya, topraktan işgücüne, zamandan nakliyeye, tüm bu girdileri göz önünde bulundurarak tüketelim. Yani, hem üretimde hem tüketimde sorumluluk alalım. Geleceğimize sahip çıkalım" diye konuştu.