T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAKAN KİRİŞCİ, HATAY'DA BAĞ BUDAMASI YAPAN ÇİFTÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Yayın Tarihi : 8.03.2023

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Hassa ilçesinde muhtarlar ve çiftçilerle bir araya geldiği toplantının ardından imece usulüyle bağ budaması yapan çiftçilerle buluşarak açıklamalarda bulundu.

Depremin ardından bölgede üretimin devam etmesinin önemini vurgulayan Kirişci, "Vatandaşlarımız bugün de üzüm bağında budama işlemleri gerçekleştiriyor. Biz de kendilerine 'hem eşlik etmiş olalım hem de bu üretim faaliyetine vermiş oldukları destekten dolayı da tebrik edelim' diye buradayız. Hızla, ülke olarak normalleşmemiz lazım. Üretiyor olmamız ve bu üretimi tarlada, bağda, bahçede yaptığımız gibi ahırda, ağılda, kümeste de sürdürmemiz lazım." diye konuştu.

"YARALARI SARMAK İÇİN BÜYÜK BİR ÇABANIN VE AZMİN İÇİNDEYİZ"

Kirişci, bölgedeki vatandaşların tarlalarını sürdüğünü ve bağlarını budadığını belirterek şunları kaydetti:

"Onlara afet öncesinde de 'sen üret yeter' dedik. Onlar üretime devam etme azmini ortaya koyuyor. Biz de onları kayıtsız şartsız destekleme kararlılığımızı gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde daha fazla destek, gayret ve çaba, ülkede bolluğu ve bereketi de bir araya getirmiş olacak. Bu tür faaliyetlerin, depremin oluşturduğu travmayı da psikolojik ve sosyolojik olarak atlatma adına da önemli bir fonksiyon icra ettiğini söyleyebiliriz. Çünkü sabahleyin kalkıyor depremi konuşuyor, akşam yatıyor depremi konuşuyor. Ama şuraya bağa gelir, budama işlemlerini yaparsa onlar için de güzel bir terapi olur. Onu da yüzlerinde görüyoruz. Ölenlere rahmet niyaz ediyoruz. Geride kalanların da yaralarını sarmak için büyük bir çabanın ve azmin içindeyiz. Bir de kırsalda köy evleri meselemiz var. O da bizim için çok çok önemli. 'Yaşanabilir, şehri aratmayacak, çağdaş ve güzel mekanlar yapılsın' istiyoruz."

Daha sonra Bakan Kirişci, Samandağ'da Kaymakamlık tarafından kurulan Afet Koordinasyon Çadırı'nda düzenlenen "Muhtarlar ve Çiftçiler ile Buluşma" programına katıldı.

Depremlerin ardından, Hatay'ın Samandağ ilçesinde 815 can kaybı olduğunu hatırlatan Kirişci, ebediyete uğurlananlara rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Bakanlık olarak 15 bin çalışan ve 5 bin iş makinası ile sahada çalıştıklarını anlatan Kirişci, depremden etkilenen 11 ile 15 bin tonun üzerinde yem dağıtımı gerçekleştirdiklerini, bunun yaklaşık yüzde 25'inin de Hatay'a aktarıldığını bildirdi.

Kirişci, bölgedeki sütün toplanması ve kesilmesi gereken hayvanların organizasyonunu Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla sağladıklarını söyledi. Depremden etkilenen 11 ilde 83 seyyar mutfak kurduklarına işaret eden Kirişci, seyyar tuvaletlerden konteynerlara kadar insani ihtiyaçları gidermeye çalıştıklarını vurguladı.

"ŞEHRİNİ TERK EDENLERDEN DÖNÜŞ YAPMALARINI İSTİRHAM EDİYORUM"

Kirişci, depremlerden etkilenerek şehrini terk edenlerden dönüş yapmalarını istirham etti. Çiftçilerin, tarımsal kredi borçlarını 1 yıl ötelediklerine, ORKÖY kredilerini ertelediklerinin altını çizen Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Üreticilerimizin yanında olduğumuzu ortaya koymak adına, ineğini kaybedene ineğini, buzağısını kaybedene buzağısını, koyunu kaybedene koyununu, keçisini kaybeden keçisini, tavuğunu, arısını, su ürünlerini kaybedenlerin zararlarını tazmin etmek için bunların tespitleri yapıldı. Bunların tespiti bittiği anda ayni olarak ödeyeceğiz. Böylede üretimin gereği olan ihtiyacınız bütün materyalleri de yeniden kazandırmış olacağız."

"HATAY'A 146 BİN 656 KONUT VE 14 BİN 997 KÖY EVİ İNŞA EDİLECEK"

Kirişci, yıkılan evlerin yerine kalıcı konutlar yapılacağına, bunun için Bakanlık olarak yer gösterdiklerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerine değinerek şunları kaydetti:

"Köy evlerimizde insanların rahat yaşayabileceği ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebileceği yapılarda yaşamalarını istiyoruz. Hatay'da 146 bin 656 konut, 14 bin 997 köy evini inşa etmiş olacağız. Afet bölgesinde toplam 405 bin 5 konut ve 83 bin 149 köy evi... Hızla ayağa kalkmamız için mutlaka üretim yapmamız gerekir çünkü bu coğrafya çok büyük. Türkiye'de tarım topraklarının yüzde 17'si, üretimin hayvancılıkta yüzde 18'i, bitkisel üretimde yüzde 17'si ve tarım ürünleri ihracatında yüzde 22'si bu 11 ilde."

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de kutlayan Kirişci, programın sonunda çiftçilerle sohbet etti.