31.12.2020 tarihli ve 31351 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 12 nci maddesi ile "Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 14 üncü maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, 31.12.2020 tarihinden itibaren Dahilde İşleme Rejimi kapsamında kıyılmış tütün ve tütün mamulleri ihraç etmek isteyen Firmaların, Ticaret Bakanlığı'na Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) için başvurmadan önce Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'ndan ön izin alması gerekmektedir.
Bu kapsamda, Firmaların Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracat yapmaları için takip etmeleri gereken hususlar aşağıda belirtilmektedir.
A. Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) İçin Ön İzin Başvurusunda Bulunmak İsteyen Firmalar
1- Ön izin talebini içeren dilekçe ekinde (Örnek-1) aşağıda yer alan belgeler ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'na başvuruda bulunmalıdır.
a) DİİB'ne konu yapılacak ithalat ve ihracat listesindeki eşyayı ve miktarlarını gösteren ithalat-ihracat tablosu (Örnek-2)
b) Hammadde sarfiyat tablosu (Örnek-3a-3b)
c) Tütün kullanım oranları tablosu (Örnek-4a-4b)
d) İhraç edilecek ülke isimleri bilgisi
e) Tütün mamulüne ilişkin üretim kodlaması veya benzeri işaretleme bilgisi
f) Marka tescil belgesi ve/veya lisans sözleşmesi (kıyılmış tütün hariç)
2- Başvuruları uygun bulunanlara Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından "ön izin" verilir.
3- Firmalar, DİİB almak için ön izin yazısı ve Ticaret Bakanlığı tarafından istenen diğer bilgi ve belgeler ile birlikte anılan Bakanlığına başvuruda bulunmalıdır.
4- Ticaret Bakanlığı'nca düzenlenen DİİB'nin bir örneği dilekçe ekinde (Örnek-5) Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına iletilmelidir.
B. Dahilde İşleme İzin Belgesinde Revize Yapmak İçin Ön İzin Başvurusunda Bulunmak İsteyen Firmalar
1- Ön izin talebini içeren dilekçe ekinde (Örnek-6) aşağıda yer alan bilgi ve belgeler ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'na başvuruda bulunmalıdır.
a) DİİB revizesine konu ithalat ve ihracat listesindeki eşya ve miktarlarını gösteren ithalat-ihracat tablosunun revize edilmiş hali (Örnek-7)
b) Hammadde sarfiyat tablosu (Örnek-8a-8b)
c) Tütün kullanım oranları tablosu (Örnek-9a-9b)
d) İhraç edilecek ülke isimleri bilgisi (ihraç edilecek ülke isimlerinde değişiklik olması halinde bildirilmelidir)
e) Tütün mamulüne ilişkin üretim kodlaması veya benzeri işaretleme bilgisi
f) Marka tescil belgesi ve/veya lisans sözleşmesi (kıyılmış tütün hariç) (yeni marka ilavesi olması halinde bildirilmelidir)
2- Başvuruları uygun bulunanlara Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından "ön izin" verilir.
3- Firmalar, DİİB'de revize yapmak için ön izin yazısı ve Ticaret Bakanlığı tarafından istenen diğer bilgi ve belgeler ile birlikte anılan Bakanlığına başvuruda bulunmalıdır.
4- Ticaret Bakanlığı'nca düzenlenen DİİB'nin bir örneği dilekçe ekinde (Örnek-10) Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına iletilmelidir.
C. Dahilde İşleme İzin Belgesinde Süre Revizesi Yapan Firmalar
DİİB ithalat ve ihracat taahhütlerinde hiçbir değişiklik yapılmadan sadece DİİB'nin süresinin uzatılması halinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına ön izin için başvurulması gerekmemekte olup, süresi Ticaret Bakanlığı'nca uzatılan DİİB'nin bir örneği dilekçe ekinde (Örnek-11) Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına iletilmelidir.