ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TÜTÜN VE ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • MİSYON & VİZYON
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
    • ETİK DEĞERLER
  • YÖNETİCİLERİMİZ
    • UĞUR YALÇIN - BAŞKAN VEKİLİ
    • DR. ALİ PEKSÜSLÜ - TÜTÜN VE TÜTÜN MAMULLERİ DAİRE BAŞKANI
    • RAMAZAN IRMAK - ALKOL VE ALKOLLÜ İÇKİLER DAİRE BAŞKAN VEKİLİ
    • NAİL ACET - PİYASA DÜZENLEME VE KONTROL DAİRE BAŞKANI
    • KADİR ASLAN - İDARİ İŞLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKAN VEKİLİ
  • DAİRE BAŞKANLIKLARIMIZ
    • TÜTÜN VE TÜTÜN MAMULLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
    • ALKOL VE ALKOLLÜ İÇKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI
    • PİYASA DÜZENLEME VE KONTROL DAİRE BAŞKANLIĞI
    • İDARİ İŞLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
  • FAALİYET RAPORLARI
    • 2013 YILI FAALİYET RAPORU
    • 2014 YILI FAALİYET RAPORU
    • 2015 YILI FAALİYET RAPORU
    • 2016 YILI FAALİYET RAPORU
    • 2017 YILI FAALİYET RAPORU
    • 2018 YILI FAALİYET RAPORU
    • 2019 YILI FAALİYET RAPORU
  • İLGİLİ MEVZUAT
    • KANUNLAR
    • BAKANLAR KURULU KARARLARI
    • YÖNETMELİKLER
    • TEBLİĞLER
    • KURUL KARARLARI (ESKİ)
    • İLGİLİ YÖNETMELİKLER
    • İLGİLİ TEBLİĞLER
    • BAŞBAKANLIK GENELGELERİ
  • PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ YARDIM MASASI
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksTütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı

Alkollü İçki Üretim Tesislerindeki Kap Hacimleri İle İlgili Duyuru

17.05.2022 / Gösterim Saysı : 15154 / Arşiv

​Bilindiği üzere, Alkol ve Alkollü İçki Tesislerinin Haiz Olmaları Gereken Teknik Şartlar, Kurulmaları, İşletilmeleri ve Denetlenmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin,

"Tesisin kapasitesi" başlıklı 9 uncu maddesinde, "Bira ve şarap hariç alkollü içki ve alkol üretim tesisi, satışa hazır ürünler bazında en az 1.000.000 litre/yıl üretim yapmaya yeterli kapasitede projelendirilmelidir. Alkol ve alkollü içki üretim tesislerinde hammadde girişinden ürün çıkışına kadarki tüm aşamalar kütle dengesi açısından kapasiteye uygun olmalıdır."

"Tesisin ekipmanı" başlıklı 10 uncu maddesinde,

"Gıda alkolü ve alkollü içki üretim tesislerinde hammadde ve katkı maddeleri ile temas eden her türlü madde ve malzemeler, ilgili mevzuatca gıda ile teması uygun görülen nitelikte olmalıdır. Tesisteki hammadde, yarı ürün, ürün stoklama ekipmanı, kalite ve miktar kontrolü yapılmasına izin verecek şekilde projelendirilmeli, sayaç, boru, vana ve numune alma muslukları, açıkta ve rahat ulaşılabilir konumda yerleştirilmeli, işletmenin teknik altyapısı yürürlükteki Türk Standartlarına uygun olmalıdır."

Hükümleri yer almaktadır.

Bahse konu hükümler uyarınca 10/06/2022 tarihine kadar aşağıdaki hususların yerine getirilmesi gerekmektedir.

  • Tesiste yer alan her tür kabın hacminin belirlenmesi.
  • Kabın numarasını, cinsini (beton küv, kaya oyma küv, plastik tank, paslanmaz çelik tank, meşe fıçı v.s.), kullanım  amacını  (fermentasyon,  dinlendirme  v.s.),  hacmini  (litre) içerir  bilgilerin, (plaka, lazer baskı etiket v.s. şeklinde) kabın kolay görülebilir bir yerine yapıştırılması/monte edilmesi,
  • Her bir kabın (meşe fıçılar hariç) ait sayaç, boru, vana ve numune alma musluklarının, açıkta ve rahat  ulaşılabilir  konumda  olacak  şekilde  düzenlenmesi,  kabın  içerisindeki  ürün  miktarını rahatlıkla  tespit  edilmesinin  sağlanması  seviye  göstergesi  gibi  varsa  eksik  unsurların tamamlanması.
  • Kap numarası, Kap cinsi (Beton küv, kaya oyma küv, plastik tank, paslanmaz çelik tank, meşe fıçı v.s.), Kabın  kullanım amacı (fermentasyon, dinlendirme v.s.), Kap hacmi (litre),  bilgilerini içerecek şekilde "kap listesi"nin düzenlenerek, kap hacimlerinin ne şekilde  belirlendiğine ilişkin açıklamalar (ölçüm, fabrika imalat verisi, hesaplama vs) ile birlikte, Başkanlığımıza gönderilmesi.

Kap Listesi Tablosu

Kap NoKap CinsiKullanım AmacıKap Hacmi (litre)Hacim Belirleme Yöntemi
     

Kap No: Her bir kap için artan sırada verilecek olan numara

Kap Cinsi: Beton küv, kaya oyma küv, plastik tank, paslanmaz çelik tank, meşe fıçı v.b.

Kullanım Amacı: Fermentasyon,  dinlendirme v.b.

Kap Hacmi: Kabın litre cinsinden silme hacmi (litre)

Hacim Belirleme Yöntemi: Ölçüm, fabrika imalat verisi, hesaplama v.b.

BAĞLANTILAR

15 Temmuz Destanı

15 Temmuz Destanı

Hayvancılık Çalıştayı

Hayvancılık Çalıştayı

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Türkiye Tarımsal Finans Zirvesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

 2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

2016 Uluslararsı Bakliyat Yılı

Etik Rehberi

Etik Rehberi

Gıdanı Koru

Gıdanı Koru

İLETİŞİM

    Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı
  • Adres : , T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Beştepe Kampüsü, Beştepe Mahallesi Alparslan Türkeş Caddesi No: 71 / B Blok 6, 7 ve 8. Katlar - Yenimahalle / ANKARA, PK: 06560

  • Telefon : 0(312) 218 03 00 - 218 04 00 - 218 04 08 (Santral)

  • Faks : +90 (312) 000 00 00

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​