Ülkemizde zararlılarla mücadelede kullanılan kimyasallar, ihracatta kalıntı sorununa ve ürünlerin geri dönmesine, insan sağlığının olumsuz etkilenmesine, toprak ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. Zararlı organizmalara karşı yaygın olarak kullanılan kimyasal mücadeleye alternatif çevre ve insan dostu, kalıntısız ürün elde etmek için entegre mücadele içerisinde yer alan biyolojik ve biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması oldukça önemlidir.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu verilerine göre zararlı organizmalara karşı kısır böcek (SIT) tekniğini uygulayan 16 ülkede toplam 30 kurum bulunmaktadır. Ülkemiz Akdeniz meyvesineği ile mücadelede bu tekniği uygulayan 15. ülke olacaktır. USA, İspanya, Meksika, İsrail gibi ülkeler bu yöntemi uyguladıkları alanlarda %80-90 başarı elde etmişlerdir.
Bu kapsamda Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde yapılan Tarla günü etkinliğine Mersin Valimiz Ali Hamza PEHLiVAN, Milletvekilimiz Abdullah DOĞRU, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürümüz Dr. Metin TÜRKER, Gıda ve Kontrol Genel Müdürümüz Dr. Ersin DİLBER, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanımız Dr. Suat KAYMAK ve Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanımız Doç. Dr. Davut KELEŞ, AKİB Başkanı Kemal KAÇMAZ, Enstitü Müdürlerimiz ve araştırmacılarımızın katılımları ile gerçekleştirilmiştir.
Etkinlik kapsamında Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzce üretilen ve turunçgil üretiminin ana zararlısı olan Turunçgil Unlubiti için 3 adet doğal düşmandan toplam 100.000 adet salınmıştır. Ayrıca Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz Biyoteknik Mücadele Merkezince üretilen ve Akdeniz Meyvesineği mücadelesinde kullanılan, 150.000 adet kısır böcek salımı Çukurova bölgesinde ilk defa gerçekleştirilmiştir.
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz Biyoteknik Mücadele Merkezince üretilen kısır böcek miktarı hali hazırda 5 milyon pupa/hafta olup ilerleyen dönemde haftalık üretim miktarının 100 milyon pupa/hafta seviyesine çıkarılması hedeflenmektedir.