T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ Kayısı Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti.

Yayın Tarihi : 16.10.2018

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, Malatya programı kapsamında 13 Ekim 2018 tarihinde Genel Müdürlüğümüze bağlı Kayısı Araştırma Enstitü'nü ziyaret etti. Ziyarete; Malatya Valisi Ali KABAN, Malatya Milletvekili Öznur ÇALIK, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur POLAT, Bakan Yardımcısı M.Hadi TUNÇ, TMO Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL, TKDK Başkanı Hakan KALENDER, GKGM Genel Müdürü Muharrem SELÇUK, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati TULGAR ile Bakanlığımızın genel müdür yardımcıları ve daire başkanları da iştirak etti.

Enstitü ve devam etmekte olan faaliyetleri hakkında Enstitü Müdürü Abdullah ERDOĞAN'dan bilgiler alan Bakan Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, TÜBİTAK 1007 programı desteğiyle yürütülen "Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi için Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemlerinin Geliştirilmesi" isimli proje kapsamında tesis edilen pilot kükürtleme-kurutma ünitesinde incelemelerde bulundu.

Türkiye kuru kayısı üretiminde önemli bir ar-ge çıktısı olan sistem ile homojen kükürtleme yapabilme imkanı sağlanmakta, aynı zamanda mevcut eski sistemde 24 saat olan kükürtleme süresini 5 saate, kurutma süresi de 42 saate inmektedir. Güneş enerjisi kullanılarak da enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Geliştirilen sistemle istenilen kükürt düzeyinde homojen kükürtleme ve kurutma işlemleri sonucunda standart kalitede kuru kayısı üretimi gerçekleştirilebilmektedir.  Sayın Bakanımız, proje kapsamında geliştirilen prototip tesisin çiftçiye hizmet edecek kapasitede tesis edilerek yaygınlaştırılmasının desteklenmesi konusunda, beraberindeki Bakanlık yetkililerine talimat verdi.

Ürün geliştirme laboratuvarında da incelemelerde bulunan Sayın Bakanımız, kayısıya katma değer kazandırmak amacıyla geliştirilen kayısı çekirdeği kahvesi, sürülebilir kayısı ezmesi, kayısı pekmezi, çağla turşusu gibi ürünler hakkında bilgiler aldı.

Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin kayısı, fındık, fıstık, zeytin ve zeytinyağı gibi prestijli ve çok güzel ürünleri bulunduğunu belirterek "Bizim başka sektörlerde yaptığımız çok iyi işler var. Gıdada da bizim çok iyi bir markamızın olması lazım. Bakanlık olarak genel bir şemsiye, global bir marka oluşturalım istiyoruz" dedi.