T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

HALK ELİNDE HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ 2018 YILI DANIŞMA KURULU TOPLANTISI ANTALYA'DA YAPILDI

Yayın Tarihi : 28.12.2018

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü, Sayın Özkan KAYACAN'ın katılımları ve Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali AYAR'ın koordinatörlüğünde 10-13 Aralık 2018 tarihleri arasında Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi 2018 yılı Danışma Kurulu toplantısı Antalya'da gerçekleştirildi.

Toplantıya, TAGEM'e bağlı 7 Araştırma Enstitüsünden ve 34 farklı Üniversitelerden katılan toplam 102 proje lideri Öğretim Üyesi ve Araştırmacı ve Projenin yürütüldüğü 60 ildeki İl Müdürlüklerinden yetkililer katılmış olup Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projeleri ile ilgili yapılan uygulamalar ve 2019 yılında yapılacak işlemlerle ilgili konular görüşülmüştür.

Genel Müdür Sayın Özkan KAYACAN'ın yaptığı açılış konuşmasında "Türkiye yerli küçükbaş ve büyükbaş hayvan ırklarımızın kapasitelerinin düşük olduğu algısının ülke çapında yapılan çalışmaların yetersiz olmasından kaynaklandığını, Avrupa ve bazı gelişmiş ülkelerde küçükbaş hayvancılıkta üstün verimli ırkları elde etmelerinin sebebinin, yıllar öncesinde yetiştirici birliklerinin kurulması ve yetiştiricilerde yıllardır süre gelen kayıt yutma bilincinin geliştirilmesi" olduğunu söylerken, sözlerine "Genel Müdürlüğümüz tarafından 2005 yılında başlatılan ve şu anda 60 ilde toplam 1 milyonun üzerinde hayvanın takip edildiği "Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Ülkesel Projesi" cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ıslah ve koruma çalışmalarının yürütüldüğü bir projedir" ifadelerini kullanmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanlığımız tarafından yürütülen yetiştiricilerin işletme şartlarında yürütülen "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında ;

Küçükbaş Hayvanlar için Ülkemize ait ırklar olan; 23 koyun, 7 keçi ırkında 60 ilde,6300 er başlık 180 popülasyonda, 1 milyon ikiyüzbin anaç ve bunların yavrularında ıslah kayıtları tutulmaktadır.

Anadolu Mandası Islah Projesinde ise; 18 ilde 28.000 anaç ve yavruları ıslah Programı kapsamındadır.

Uygulama ülkemizde böylesine büyük hayvan sayısında, yetiştirici şartlarında, ülkemize ait ırklarda, çok geniş paydaş ve işbirliğinde yürütülen ve yaygın etkisi en geniş olan hayvancılık projesidir. Projede, tüm ırklar için proje kapsamında olmayan üreticilerin kaliteli damızlık ihtiyacını da karşılayabilecek düzeye erişilmiştir. Anadolu mandasında, ıslah kayıtlarına göre damızlık değeri belirlenmiş, hastalıklardan ari Manda boğalarından, dondurulmuş sperma üretilmeye başlanmış ve ülke çapında kullanılabilir hale gelinmiştir.  Yeni dönemdeki planlamalarla proje çıktılarının ülke hayvancılığındaki olumlu etkileri daha da hissedilir hale gelecektir.

Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Ülkesel Projesi Danışma Kurulu toplantısı kapsamında 2018 yılı faaliyetleri, gelişme raporları görüşülmüştür, Proje Liderleri tarafından sunumlar yapılarak projeler ile ilgili bilgiler verilmiş olup, 2019 yılı için yapılması gerekenler hakkında bilgi alış verişinde bulunulmuştur.