T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası Süt Ürünleri Pilot Tesisi Açılışı Yapıldı

Yayın Tarihi : 21.01.2019

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulan Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası "Süt Ürünleri Pilot Tesisi"nin açılışı, Genel Müdürümüz Sayın Özkan KAYACAN, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur AKTAŞ ve Vali Yardımcısı Sayın Abidin ÜNSAL'ın katılımıyla 18 Ocak 2019 tarihinde gerçekleşti. 

Açılışa, Genel Müdür Yardımcımız Doç. Dr. İlhan AYDIN, Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Mustafa ÇETİNDAĞ, Enstitüsü Müdürü Yıldıray İSTANBULLU, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer MATLI, Besaş A.Ş Genel Müdürü Mustafa BEKTAŞ, Üniversite öğretim üyeleri, Özel Sektör Temsilcileri ve Tarım Orman Bakanlığı personelleri katıldı.

Açılışta yapılan konuşmalarda, pek çok geleneksel fermente gıdaya sahip olan ülkemizde bu gıdaların üretiminde kullanılan starter kültürlerin üretiminin yapılamadığı, ithal edilen starter kültürlerden elde edilen ürünlerin hem ülke insanının damak tadına hitap etmediği hem de büyük ekonomik kayıplara neden olduğu, Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası'nın geleneksel gıdalarımızdaki mikroorganizmaların belirlenmesi, muhafazası ve sürekliliğini sağlayacağı, açılışı yapılan Pilot Tesisin son ürünün elde edilmesinde büyük bir rol oynayacağı ve kamu, üniversite, özel sektör işbirliğine açık olduğu belirtildi.

Açılışın ardından Gen Bankası toplantı salonunda Genel Müdür Yardımcımız Doç. Dr. İlhan AYDIN başkanlığında "Süt Ürünleri Gen Kaynaklarımızı Geleceğe Aktarıyoruz" konulu panel gerçekleştirildi.

Panelde, Set-Bir Yönetim Kurulu üyesi, Dr. Nahit YAZICIOĞLU, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet KÜÇÜKÇETİN, Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ ve Prof. Dr. Muhammed ARICI panelist olarak yer aldı.

Panelde, süt ve süt ürünleri sektörünün durumu, starter kültür nedir nerelerde kullanılır, dünyada ve ülkemizde gen bankaları, ülkemize özgü yoğurt ve peynir starter kültür üretimi ve önemi konularında değerlendirmelerde bulunuldu.

Panelin ardından, gıda sektöründeki tüm paydaşlarımıza enstitü yemekhanesinde TAGEM yapısı, çalışma konuları ve Ar-Ge destek programı kapsamında verilen destekler hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı ve program akşam yemeği ile son buldu.