T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TAGEM ve FAO iş birliği ile Ulusal E-Tarım Stratejisinin ilk adımları atıldı

Yayın Tarihi : 8.11.2019

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) iş birliği ile yürütülecek "Ulusal E-Tarım Stratejisi Geliştirilmesinin Desteklenmesi" projenin açılış çalıştayı sektör paydaşlarının katılımı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Atatürk Konferans Salonunda gerçekleşti. 

Çalıştaya, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ile çok sayıda akademisyen, özel sektör temsilcisi, sivil toplum temsilcileri ve bakanlık yetkilileri katıldı.

TAGEM Tarımsal Ekonomi ve Proje Yönetimi Daire Başkanlığı ile Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülecek olan proje Türkiye'nin Ulusal E-tarım stratejisinin oluşturulmasını, tarımda bilgi ve iletişim teknolojilerinin mevcut kullanımının belirlenmesini ve Türkiye'nin E-tarıma ilişkin farkındalık ve kapasitesinin arttırılmasını amaçlamaktadır.

Üretimin ve verimliliğin sürdürülebilir bir şekilde artışının ancak yüksek teknolojiyi tarım sektörüne entegre etmekle mümkün olabileceğinin bilincinde olduklarını söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, dünyadaki teknolojik yenilikleri takip edecek ve özel sektörümüzle birlikte akıllı tarım çözümleri geliştirecek bir "Akıllı Tarım Enstitüsünü" en kısa zamanda hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti. Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile "Tarımda Yapay Zeka Uygulamaları" konusunda yapılan toplantıyı da hatırlatan Kayacan, "Tarımda yapay zeka uygulamaları ile ilgili atılacak adımlar ve geliştirilecek projeler ile ilgili çok önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve çok yakında meyvelerini alacaklarını belirtti.

Çalıştay ile ilgili olarak da Ulusal E-Tarım Strateji Belgesinin 2020 yılında hazır olacağını belirten Kayacan "Bugün burada bilgi ve iletişim teknolojileri ve akıllı tarım uygulamaları konusunda politika geliştirmenin ilk adımlarını atıyoruz" diyerek projenin önemini vurguladı.

FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel GUTU yaptığı konuşmada bilgisayarın, yazılımın veya internet alt yapısının tarım sektöründe günlük yaşama adapte edilmesi gerektiğinin altını çizerek proje ile oluşturulacak olan ulusal stratejinin tarım sektörüne sağlayacağı faydalara değindi.

Ulusal Proje Koordinatörü Hakan SAÇTI oluşturulacak E-Tarım Stratejisinin başarısında çiftçiler başta olmak üzere tüm paydaş görüşlerinin ve beklentilerinin öneminden bahsederek proje amaçları ve gerçekleştirilecek faaliyetlere yönelik bilgilendirme yaptı.  Ayrıca E-tarımın kavramsal yapısı ve kapsamına değinen ulusal proje koordinatörü bu alanda ülke potansiyelinin ortaya konmasının önemine vurgu yaptı. 

Çalıştay kapsamında Kamusal Alanda Dijitalleşme, Özel Sektör ve Kooperatiflerde E-Tarım Uygulamaları ile E-tarım ve Ar-Ge konu başlıkları altında alanında uzman katılımcılar ile 3 panel düzenlendi. Ulusal e-tarım stratejisine sahip olunmasının önemi tüm katılımcılar tarafından da vurgulanarak projenin ana hedefini oluşturmak için ilk adım atıldı.