T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi, Proje Teknik Elemanı Eğitim Toplantısı Burdur’da yapıldı

Yayın Tarihi : 25.02.2020

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinatörlüğünde yürütülmekte olan Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi Proje Teknik Elemanı Eğitim Toplantısı açılış programı 18-20 Şubat 2020 tarihlerinde, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantının açılış programına TAGEM Genel Müdürü Özkan KAYACAN, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âdem KORKMAZ, Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay DARCAN, Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali AYAR, Proje Teknik Elemanları ve temsilciler katıldı.     

Genel Müdür Özkan KAYACAN, açılış konuşmalarında; “Hayvancılıkta verimi artırabilmek, hayvan başına düşen verimi artırmaya yönelik çalışmalar sayesinde gerçekleşecektir. İyi çevre şartlarında, genetik kapasitesi belirlenen hayvanlardan en iyilerini seçerek onlara döl verme olanağını sağlayarak popülasyonun verimlerinin artırılması sağlanmalıdır. Bunun gerçekleşmesi için yetiştiricilere kayıt tutma bilincinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak iyi bir kayıt tutma bilinci ve bu kayıtlara göre iyi bir damızlık seçimi sayesinde yerli hayvanlarımızı yüksek verimli hale getirebilme imkânı vardır. Bu da siz Proje Teknik Elemanlarımızın sahadan aldıkları doğru verim kayıtları sayesinde gerçekleşebilmektedir.

TAGEM, Küçükbaş ve Anadolu Mandasında hayvan sayısının azalışını durdurmak, kırmızı et üretimindeki problemlerin çözümüne katkı sağlamak, küçükbaş hayvancılığında yetiştirici birliklerinin kurulmasına öncülük etmek, yetiştiricilerin bilgi birikimini artırarak, nitelikli damızlık ihtiyacını karşılamak amacıyla, 2005 yılında Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Ülkesel Projesi” uygulamaya başlamıştır.

Proje, bugün itibariyle Küçükbaşta 56 ilde uygulanan 171 alt proje ile devam etmektedir. Proje, 21 koyun, 6 keçi ırkında, 1 milyon 100 bin baş küçükbaş hayvan materyalinde uygulanmaktadır. Proje kapsamında yer alan ve proje gerekliliklerinin yerine getiren yetiştiricilere bu zamana kadar toplam 505 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Anadolu Mandası ıslah projelerinde ise 18 ilde 28 bin hayvan materyalinde çalışmalar devam etmekte olup, bu zamana kadar proje gerekliliklerini yerine getiren yetiştiricilerimize yaklaşık 175 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır” dedi.

Küçükbaş ve Anadolu Mandası Islah Projeleri kapsamında bilgiler de veren Kayacan; “28 Üniversiteden 62 Öğretim üyesi, TAGEM’e bağlı enstitülerinden 45 araştırmacı olmak üzere toplam 107 proje lideri görev almaktadır. Proje sayesinde Üniversite, Damızlık Koyun Keçi ve Manda Yetiştirici Birlikleri ve Kamu iş birlikteliği sağlanmıştır. Her alt projede görev alan Proje Teknik Elemanı sayımız ise 192’dir” diyerek, eğitimlerin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Toplantıda Proje Teknik Elemanlarına hayvan ıslahı konusunda konvansiyonel ve yeni teknik hususlar ile verilerin toplanması ve sisteme girilmesi konusunda yeni dönem uygulamaları hakkında 2 gün süren teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.