T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TÜRKİYE-KANADA BAKLİYAT ÇALIŞTAYI

Yayın Tarihi : 25.09.2020

 "Türkiye-Kanada Bakliyat Çalıştayı"  Genel Müdürümüz Dr. Nevzat BİRİŞİK ve Kanada Tarım ve Tarımsal Gıda Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Departmanı Praire Bölgesi Genel Direktörü Dr. Joyce BOYE eş başkanlıklarında 21-23 Eylül 2020 tarihlerinde online olarak gerçekleştirildi.Çalıştay, hem ülkemiz hem de Kanada tarafından bakliyatlar alanında tanınmış akademisyenleri, araştırmacıları ve özel sektör temsilcilerini deneyimlerini paylaşmak ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya getirdi.

21 Eylül 2020 tarihinde "Türkiye-Kanada Bakliyat Çalıştayı"nın açılışı Dr. Joyce BOYE tarafından yapıldı. Dr. Joyce BOYE Kanada'da baklagiller konusunda genel bir değerlendirme yaparak Türkiye-Kanada arasında ikili işbirliğinin öneminden ve söz konusu çalıştayın verimli geçmesi için temennilerde bulunarak sözü Genel Müdürümüz Dr. Nevzat BİRİŞİK'e bıraktı. Genel Müdür Dr. Nevzat BİRİŞİK de ülkemizdeki baklagiller konusunda değerlendirmelerini sunarak bu alanda sadece üretimin arttırılması açısından değil, bitki bazlı proteinlerin çeşitlendirilmesi açısından da konunun öneminden bahsetti.

Kanada Tarım ve Tarımsal Gıda Bakanlığı'nda Araştırma ve Geliştirme Direktörü Dr. Katepa-Mupondwa'nın, "Kanada'da Bakliyat Araştırmalarına Genel Bakış" başlıklı sunumunun ardından Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri ÇAKIR "TAGEM'de Bakliyat Araştırmalarına Genel Bakış" başlıklı sunumunu yaptı.

Ardından,  "Beslenme Kalitesi ve Kanada'daki Durum"a dair Kanada Guelph Gıda Araştırma Enstitüsünden Dr. Steve Cui ve Dr. Matthew G. Nosworthy sunumlarını yaptılar. Ülkemizden de Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görev yapan Araştırmacı Gıda Yüksek Mühendisi Pervin ARI AKIN tarafından "Beslenme Kalitesi ve Türkiye'deki Durum' kapsamında sunum yapıldı.

Çalıştayın ikinci gününde,22 Eylül 2020 tarihinde "Türkiye-Kanada Bakliyat Çalıştayı"nın açılışını Genel Müdürümüz  Dr. Nevzat BİRİŞİK yaptı ve ilk gününün genel bir değerlendirmesini yaptıktan sonra ikili işbirliği olanaklarını özetledi. Daha sonra gündemden bahsederek sözü Kanada eşbaşkanı Dr. Joyce BOYE'ye bıraktı.

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / Gıda Bilimleri Anabilim Dalından Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Sedat SAYAR "Bakliyat Özellikleri ve Gıda Ürünlerinde Bakliyat Proteinleri Potansiyeli-Türkiye'deki Durum" kapsamında sunumlarını gerçekleştir. Ardından, "Bakliyat Özellikleri ve Gıda Ürünlerinde Bakliyat Proteinleri Potansiyeli-Kanada'daki Durum" konusunda Kanada Tarım ve Tarımsal Gıda Bakanlığı  Saint-Hyacinthe Araştırma ve Geliştirme Merkezinden Dr. Lamia L'Hocine ve Saskatoon Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nden Dr. Janitha Wanasundara sunumlarını yaptılar.

23 Eylül 2020 tarihinde çalıştay açılışı Dr. J. BOYE tarafından yapılarak söz Genel Müdürümüz Dr.Nevzat BİRİŞİK'e bırakıldı. Ardından, çalıştayın üçüncü gün konusu olan "Test Metotları ve Öngörülü Modelleme-Kanada'nın Durumu" kapsamında Kanada Tarım ve Tarımsal Gıda Bakanlığı Lethbridge Araştırma ve Geliştirme Merkezinden Dr. Parthiba Balasubramanian ve Londra Araştırma ve Geliştirme Merkezinden Dr. Frédéric Marsolais sunumlarını yaptılar.

Ülkemizden de Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan Araştırmacı Dr. Evren ATMACA tarafından "Test Metotları ve Öngörülü Modelleme-Türkiye'nin Durumu" kapsamında sunum yapıldı. Sunumların ardından soru ve cevap bölümü ile çalıştayın sonuna gelindi.

Çalıştayın hem ülkemiz hem de Kanada tarafında bakliyatlar konusunda ikili işbirliğinin geliştirilmesi adına iyi bir başlangıç olduğu hem Dr. J. BOYE hem de Dr. Nevzat BİRİŞİK tarafından belirtilerek konuya dair ileri adımlar değerlendirilerek karşılıklı iyi niyet temennilerinde bulunuldu.