T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ” KAPSAMINDA ÇORUM’DA UYGULANAN ALT PROJELERİN 2021 YILI DAMIZLIK SEÇİMİ PROGRAMI

Yayın Tarihi : 26.08.2021

"Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında Çorum'da Uygulanan alt projelerin 2021 yılı Damızlık Seçimi Programı Genel Müdürümüz Dr. Nevzat BİRİŞİK'in katılımı ile gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında Çorum'da uygulanan [Akkaraman Koyunu (2), Kıl Keçisi (1)] alt projelerin değerlendirme toplantısı 18.08.2021 tarihinde Çorum'un Ovasaray köyünde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Çorum Vali Yardımcısı Recep YÜKSEL, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya ERDURMUŞ Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan SARI, Çorum ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Birol ALANBAY, Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Süleyman ASLAN, Proje Yürütücüsü; Dr. Engin ÜNAY ve Proje Teknik Elemanları ve Yetiştiriciler katıldı.

Genel Müdürümüz Dr. Nevzat BİRİŞİK, hedeflerinin dünyaya damızlık hayvan satışı yapabilme durumuna gelmek olduğunu belirterek, bu yönde küçükbaş hayvancılıkta ıslah çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK ve beraberindekiler, Proje kapsamında işletmelerde incelemede bulundu. Çalışmalar hakkında Proje Lideri Dr. Engin ÜNAY'dan bilgi aldı ve projenin Çorum'da başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek örnek gösterdi.

Ülke olarak zor bir süreçten geçildiğini hatırlatan Genel Müdür BİRİŞİK, "Bir taraftan sel, bir taraftan orman yangınları, göç gibi çok sayıda sorunumuz var. Her birimizin yeterince gündemi çok, sorunu kafasını yoran bir sürü işi var. Bir süre sonra hepimiz çok mutsuz ve yorgun oluyoruz. Bizim iyi yaptığımız işleri görmeye ve göstermeye ihtiyacımız var. Hayvancılık dışarıdan bakıldığında basit bir iş gibi görünebilir. Ancak işin hacmine baktığımızda ülke ekonomisine yansımasına baktığımızda ne kadar değerli, zor ve uzun soluklu olduğunu görürüz" dedi.

Bugün 21 koyun 6 da keçi olmak üzere Türkiye'de 27 küçükbaş hayvan ırkı üzerinde çalışmaların yürütüldüğünü anlatan BİRİŞİK, "Bu koyunların her biri bu coğrafyanın serveti. Hiçbirinin yerine ne bir uçak koyabilirsiniz. Ne bir gemi koyabilirsiniz. Her birinin geçmişi bu coğrafyada 50 milyon yıl. Keçilerimizin bu coğrafyada geçmişi 40 milyon yıl. Diğer taraftan mandamız var. Üç tür üzerinde çalışıyoruz. 55 ilde çalışma yürütüyoruz.  Projede yer alan yetiştiricilerimiz zor olan bir iş yapıyorlar. Ancak memleketi imar ediyorlar. Ekonomiye katkı sunuyorlar ve her türlü desteği hak ediyorlar.

Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya ERDURMUŞ; "Küçükbaş hayvan varlığı üç yılda yüzde 20 arttı. Karlılığı artırma adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Son 3 yıldır ciddi anlamda küçükbaş hayvan ihracatı yapıyoruz. Küçük başta yapağı ile problemimiz var. Bu sorunun çözümü için çalışmalara başladık" şeklinde konuştu.

Çorum çiftçisinin yeniliklere açık olduğunu anlatan Vali Yardımcısı Recep YÜKSEL ise, "Devletin koymuş olduğu kurallarla devletin vermiş olduğu teşvikleri de almaya hevesli. Alırken de sorumluluk bilinci ile işinin en iyisini yapmaya çalışıyor. Yaptıkları çalışmalar bir taraftan ülke ekonomisine diğer taraftan ise tarım ve hayvancılığın gelişimine katkı sunuyorlar" ifadelerini kullandı.