T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇELTİKTE DAMLA SULAMA SİSTEMLERİNİN KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI PROJESİ TAMAMLANDI

Yayın Tarihi : 5.11.2021


Günümüzde var olan sınırlı üretim kaynaklarına rağmen, tüketim ihtiyaçları gün geçtikçe artmakta ve insanoğlunun talebinin karşılanması zorlaşmaktadır. Bu problemin üstesinden gelebilmek amacıyla, insanlar ellerindeki kıt kaynaklarla daha fazla üretim yapabilmenin yollarını aramaktadırlar. İnsan ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rolü olan su kaynaklarının optimum bir şekilde kullanılarak tüketimi karşılayabilmek amacıyla ülke ve yöre koşullarında tarıma ayrılan kısıtlı su kaynakları ile birim alandan daha yüksek verim alabilmek için gerekli verilerin elde edilmesi gerekmektedir.

Mevcut durumda sınırlı su kaynaklarının çok önemli bir kısmı tarımsal amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu şartlar altında etkili su kullanımı ve su tasarrufu sağlayan sulama sistemleri kritik öneme haiz duruma gelmektedir. Tükenmekte olan su kaynaklarının daha etkin kullanımı için duyulan acil ve önemli ihtiyaç, çiftçileri öncelikli olarak su tasarrufu sağlayan teknolojileri kullanmaya mecbur bırakmaktadır.

Çeltik tarımında en önemli kısıtlayıcı etmen sulama suyunun sağlanması ve yönetimidir. Sulama suyunun sağlanmasındaki zorluklar, çeltik üretim açığımızın kapatılmasındaki en önemli engel olarak görülmektedir Sürdürülebilir tarım çerçevesinde güvenilir gıdaya ulaşabilmek aynı zamanda kıt kaynakları verimli kullanmak üzere yapılan çalışmalar ülke öncelikleri içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda ülkemizde her geçen gün biraz daha artan su sıkıntısı, çeltik ekim alanlarında ve mevcut çeltik alanlarının genişletilebilmesi amacıyla su tasarrufu sağlayan ve tesfiye gerektirmeyen arazilerde de çeltik ekimini mümkün kılmak amacıyla geleneksel sulama yöntemine alternatif sulama yöntemlerin getirilmesi zaruri hale gelmiştir.

Bu minvalde Devlet Su İşleri talebi ve işbirliğiyle, 2019-2021 yılları arasında çeltiğin en yoğun yetiştirildiği Trakya bölgesinde Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü/KIRKLARELİ liderliğinde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden kıymetli hocamızın danışmanlığında,   bölgelerde yer alan TAGEM Araştırma Enstitülerince; Ege Bölgesinde, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Menemen-İZMİR, Akdeniz Bölgesinde, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü-MERSİN ve Karadeniz Bölgesinde, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü /SAMSUN 'de Ar-Ge Projeleri yürütülmüştür.

Proje sonuçları ile; çeltik sulamasında alternatif su tasarrufu sağlayan sulama yöntemleriyle hazırlanan sulama programları sayesinde, bölgedeki su ve toprak kaynaklarının korunması sağlanacak, tasarruf edilecek su ile daha fazla alan sulanabilecek ve verimde artış sağlanabilecektir. Bunun da beraberinde çiftçi ekonomisine katkı, bölge kalkınmasına ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlayacağı çok açıktır. Elde edilen sonuçların yöre çiftçisine, tarımsal yayım kuruluşlarına, araştırma kurumlarına, akademik çevrelere ve tüm üreticilerimize faydalı olmasını diler projede emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Dr. Nevzat BİRİŞİK

Genel Müdür  

İlgili dökümanlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.