Onbirinci Kalkınma Planı, 3. Tarım ve Orman Şurası en son olarak 1. Su Şurası çıktıları ile birlikte; Tarımda Dijitalleşme çalışmaları hız kazanmıştır. Havza bazlı yapılan planlamalarda su kısıtının göz önüne alınarak üretim planlarının yapılması ve izlenebilirliğinin sağlanması bu kapsamda öne çıkan konular arasında yer almıştır.
Genel Müdürlüğümüz Ar-Ge inovasyon çalışmalarıyla tarımda dijital dönüşüme liderlik etmektedir. Bu kapsamda bu teknolojiler ile elde edilen verilerden faydalanılarak bitki su tüketimine dayalı sulama, kuraklık ve verim tahmini çerçevesinde değerlendirilmesini sağlayacak "Dijital Sulama Yönetim Sistemi Geliştirilmesi (DiSU)" ne ilişkin Güdümlü Ar-Ge projesi Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda Bakanlığımız uygulama birimleri ve TİGEM işbirliği çerçevesinde 2022-2024 yılları arasında farklı bölgelerde yürütülecektir.
Alata Bahçe Kültürleri A.E-Mersin, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji A.E-Kırklareli, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Şanlıurfa, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Menemen-İzmir, Karadeniz TAE-Samsun, Toprak Gübre ve Su Kaynakları MAE-Ankara ve Doğu Akdeniz TAE-Adana da yürütülecek proje 03-07 Ocak 2022 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüzde, Genel Müdür Yrd.İhsan ASLAN ve Daire Başkan Dr. Bülent SÖNMEZ başkanlığında düzenlenen Eğitim toplantısı ile başlatılmıştır.
Eskişehir Osman Gazi Ünv. Sürekli Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Tamer SAVAŞ tarafından, proje kapsamında kullanılacak İHA araçlarının tanıtımı, genel havacılık konuları, İHA görüntülerinin işlenmesi ve görüntülerden bilgilerin sağlanması konularında verilen eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılar; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı İHA-1 Ticari Pilot Sertifikası ve Temel Radyo Haberleşme Eğitim Sertifikası almaya hak kazanmışlardır.
Proje süresince devam edecek eğitim serisi kapsamında ayrıca; proje danışmanlığını yürütün Ondokuz Mayıs Ünv. Ziraat Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Selim KÖKSAL tarafından, dijital teknolojiler ile elde edilen verilerin DiSU projesi kapsamında kullanılma ve değerlendirme süreçleri ele alınmıştır.
Projenin uygulamaya geçmesiyle birlikte Ar-Ge, teknolojik gelişme ve uygulama etkileşiminin kesintisiz olarak sürmesi sağlanarak tarımsal üretimde dijital olanaklardan en üst seviyede faydalanılabilecektir.