T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

10 Şubat Dünya Baklagil Günü” Çalıştayı gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 15.02.2022

10 Şubat Dünya Baklagil Günü Çalıştay'ı Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Kanada Tarım ve Tarımsal Gıda, Bilim ve Teknoloji Bölümü (AAFC) eşbaşkanlığında 10 ve 11 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.   

 

2016 yılı "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak belirlenmiş ve bakliyatların tarımsal gıda sisteminde oynadığı role dikkat çekmek üzere ülkemizin de dahil olduğu pekçok etkinlik düzenlenmiştir. 2017 yılında da BM Genel Kurulu 10 Şubat tarihini "Dünya Bakliyat Günü" olarak ilan etmiştir.

 

Her yıl çeşitli etkinlikler ile farkındalık oluşturmak üzere kutlanan "10 Şubat Dünya Bakliyat Günü" kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Kanada Tarım ve Tarımsal Gıda, Bilim ve Teknoloji Bölümü (AAFC) eşbaşkanlığında uluslararası bir Çalıştay düzenlenmiştir.

 

Yaklaşık 130 kişinin katıldığı çalıştay'da Türkiye, Kanada, Azerbaycan, Moldova, Etiyopya ve Özbekistan'dan konu uzmanları sunumlar yapmışlar.

 

10 Şubat 2022 birinci gün, Dr. Fatma SARSU'nun (Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu Koordinatörü, TAGEM)  moderatörlüğünde Dr. Bülent SÖNMEZ (Daire Başkanı, TAGEM) ve Dr. Joyce BOYE (Prairie Bölgesi Genel Müdürü, AAFC) eşbaşkanlarının açılış konuşmaları ile başlatılmıştır. FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi temsilcisi Dr. Viorel GUTU'nun konuşması ardından CIMMYT Türkiye Temsilcisi Dr. Addelfattah A. DABABAT bir sunum gerçekleştirmiştir. Ardından baklagil konusunda teknik sunumlar yapılmış ve araştırmacıların karşılıklı soru ve istişareleri ile ilk gün tamamlanmıştır.

 

11 Şubat 2022 ikinci gün, Doç. Dr. İlhan AYDIN (Genel Müdür Yardımcısı, TAGEM) ve Dr. Joyce BOYE (Prairie Bölgesi Genel Müdürü, AAFC) eşbaşkanlarının açılış konuşmaları ile başlamış, baklagillerin besinsel değerleri ağırlıklı sunumlar ile devam etmiştir.  

 

Çalıştay sırasında Baklagillerin üretim, beslenmedeki rolü, çevresel değerlere katkısı yanısıra katılımcılar arasında ortak araştırma ve proje yapma fırsatları da gündeme gelmiştir.