T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yem Bitkileri Üretimi, Mevcut Durumu ve İklim Değişikliği Kapsamında Alınacak Önlemleri Değerlendirme Çalıştayı’’ gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 24.03.2022

Genel Müdürlüğümüz ev sahipliğinde 22-23 Mart 2022 tarihlerinde "Yem Bitkileri Üretimi, Mevcut Durumu ve İklim Değişikliği Kapsamında Alınacak Önlemleri Değerlendirme Çalıştayı" düzenlenmiştir.

Genel Müdürümüz Sayın Dr. Nevzat BİRİŞİK açılış konuşmalarında, hayvancılık ve yem üretimi hakkında mevcut istatistikleri paylaşarak, çalıştay sonucunda elde edilen çıktıların, iklim değişikliği kapsamında yem bitkileri konusunda politikaların belirlenmesinde, yeni projeksiyonların geliştirilmesinde önemli olduğunu vurgulamıştır.

Çalıştayın devamında katılımcılar uzmanlık alanlarına göre "Yem Bitkileri Tohumluk Üretiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri", "Kaba Yem Üretimi ve Alternatif Kaba Yem Kaynaklarının Belirlenerek Kullanımın Yaygınlaştırılması" ve "İklim Değişikliğinin Yem Bitkilerine Olası Etkileri ve Su Kısıtı Kapsamında Yem Bitkileri Üretiminde Çalışma Önerileri" konularını görüşmek üzere 3 salona ayrılmıştır.

2 gün süre ile gruplar halinde gerçekleştirilen çalışmalar raporlandırıldıktan sonra kapanış toplantısı Türkiye Milli Botanik Bahçesi Müdürlüğümüzde gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan raporlar, moderatörler; Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Yaşar KARADAĞ, Uludağ Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Esvet AÇIKGÖZ, ve Adnan Menderes Üniversitesinden Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mustafa SÜRMEN tarafından gruba sunulmuştur.

Kapanış konuşmalarında Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanımız Sayın Suat YILMAZ ve Genel Müdür Yardımcımız Sayın Dr. Yılmaz BOZ, çalıştay çıktılarının ülkemiz yem bitkileri çalışmalarına yön vermesini dileyerek katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etmişlerdir.

Çalıştaya 11 öğretim üyesi, Bakanlığımız Genel Müdürlükleri ve bağlı kuruluşlarından (TAGEM, BÜGEM, HAYGEM, TİGEM, TRGM, GKGM, SGB, Enstitü Müdürlükleri, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri) 65 uzman ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilgili sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinden 17 temsilci olmak üzere toplam 93  uzman katkı sağlamıştır.