T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN ÇALIŞMALARI TARLA GÜNÜNDE TANITILDI

Yayın Tarihi : 22.06.2022

Genel Müdürlüğümüze Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Gölbaşı İkizce Mahallesinde yerleşik İkizce Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 22 Haziran 2022 Çarşamba günü düzenlenen Tarla Günü etkinliği ile başta yeni yerli ve milli çeşitleri olmak üzere çalışmalar tanıtıldı. Bakan Yardımcımız Dr.Nihat PAKDİL'in teşrifleri ile gerçekleştirilen Tarla Günü etkinliğine Ankara Valimiz Vasip Şahin, milletvekillerimiz, yerel yöneticilerimiz, Bakanlığımız Birimleri Yöneticileri ve Teknik Elemanları, Üniversitelerimiz, STK Temsilcileri, Paydaş Sektör Temsilcileri ve üreticilerimiz katılım sağladı.

            Enstitü 1926 yılında "Umumi Ziraat Laboratuvarı" olarak kurulan ve 1986 yılından itibaren "Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü" adı ile hizmet veren Enstitümüz,

  • Doublehaploid yöntemi ile ıslah süresi kısaltılarak AYTEN ABLA ve FAZILBEY çeşitleri

•          Türkiye'nin ilk kavuzsuz arpaları "ÖZEN" ve "YALIN",

•          İlk tescil edilen siyez çeşitleri ATASİYEZ ve MERGÜZE çeşitleri,

•          Ülkemizin ilk tescilli Kavlıca çeşidi KAFKAS,

•          Dünya'nın tescilli ilk Pelemir çeşidi KARAHAN ve Türkiye'nin ilk ve tek ketencik çeşidi ARSLANBEY.

•          Enstitümüzün ilk tescilli tıbbi Adaçayı BEYHEKİM ve kişniş çeşidi SANCARBEY

•          İlk sentetik yonca çeşidi BİLENSOY-80, korunga çeşidi ÖZERBEY-03, kılçıksız brom çeşidi ÜNAL 17 gibi ilklere imza attı.

            Enstitümüz yaptığı çalışmalar ile sayılan çalışmalar sayılan çalışmalar yanında geliştirdiği çeşitler ile  Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde Makarnalık buğdayda yaklaşık %60, ekmeklik buğdayda ise yaklaşık %30 düzeyinde çeşitlerimizin üretim payı mevcuttur. Ayrıca tohumluk üretiminde Makarnalık Buğday, Arpa, Yonca, Korunga ve Ketencik çeşitleri ile önemli paya sahip olup, çalıştığı türlerde geliştirdiği çeşitler Ülkemiz Sertifikalı Tohumluk üretiminin %24'ünü oluşturuyor.

  • Üretici, sanayici ve tüketici ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yeni çeşitler geliştirmek,
  • Değişen dünya şartlarına uygun, ülkenin tarımsal sorunlarına çözüm sunabilecek,  ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde; uygulamalı temel ve stratejik araştırmalar yapmak,
  • Araştırmalarını çoklu disiplinli, ulusal ve uluslararası işbirliği çerçevesinde yürütmek,
  • Ülke tarımına yön verecek, atılımcı, yenilikçi araştırmacılar yetiştirmek,
  • Tarla bitkileri alanında ülkesel düzeyde enstitüler alanında koordinasyonu sağlamak,
  • Yürütülen araştırmalar sonucu geliştirilen çeşitler ve teknolojiler ile sektörel kalkınmaya katkıda bulunmak,

misyonu ile çalışmalarını sürdüren Enstitümüzün Ülkemiz Tarımında Yerli ve Milli Tohumun daha yüksek oranda yer alması ve üreticiye kaliteli, biyotik ve abiyotik stres koşullarına tolerant ve üretim için kullanılan girdilerden en yüksek faydayı sağlamak üzere geliştirdiği yeni çeşitlerin ve Enstitümüzün diğer çalışmalarının da tanıtıldığı Tarla Günü etkinliğimiz sektörümüzün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Etkinliğimizin ülke tarımına ve üreticilerimize hayırlı olmasını dileriz .