T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

22.ULUSAL KİRAZ-VİŞNE ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI ISPARTA’DA YAPILDI

Yayın Tarihi : 4.07.2022

Genel Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen, Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma Grubu'nun 22. Toplantısı, 28-29 Haziran 2022 tarihlerinde Isparta'ta gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcısı Dr.Yılmaz BOZ, Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanlığı Meyvecilik ve Organik Tarım Araştırmaları Çalışma Grubu Koordinatörü Dr.Ayşen ALAY VURAL, Mühendis Şaziye ŞEKERCİ ERBAŞ ve Birnur Hatice ERDEMEL katıldı. Çalıştaya, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri ve ilgili Özel Sektör temsilcileri ile üretimin yoğun olarak yapıldığı İl Tarım ve Orman Müdürlükleri temsilcileri ve üreticilerden oluşan 100'ü aşkın grup üyesi katkıda bulundu. Toplantıda Ar-Ge çalışmaları, kirazın tüm sorunları detaylı olarak tartışıldı. Türkiye'nin üretimde dünyada ilk sırada yer alan kiraz meyvesinin üretimden sofraya kadar geçirdiği tüm aşamalar ve gelecekte yapılması gereken tüm planlamalar ele alındı.

28 Haziran Salı günü; Meyvecilik Araştıma Enstitüsü Müdürü Dr.Şerif ÖZONGUN, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mevlüt GÜL, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz BOZ'un açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış konuşmalarının ardından çağrılı bildiriler bölümünde, "Meyve ağaçlarında ilkbahar geç donlarına toleransın fizyolojik temelleri" Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof.Dr.Ahmet EŞİTKEN, "202 Yılı Bahar Aylarında Türkiye'deki Kiraz-Vişne Alanlarında Yaşanan Doğal Afetlerin Durumu ve TARSİM Açısından Değerlendirilmesi" TARSİM'den Erol YALÇINKAYA, "Türkiye kiraz pazarında mevcut durum ve geleceğe dair öngörüler" Ana Meyve İhracat Firmasından Mehmet ERDOĞAN,  "Kiraz-vişne yetiştiriciliğinde biyolojik ve biyoteknik mücadele ve Pazar fırsatları" Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof.Dr.İsmail KARACA ve "Kiraz yetiştiriciliğinde gelişmeler ve Çukurova" Prof.Dr.Ali KÜDEN tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Programın öğleden sonraki bölümünde; Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar, yeni tescil edilen ve tescil aşaması devam eden kiraz çeşitleri hakkında bilgi verildi. Kiraz ve vişne üretimi yapılan illerimizin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden gelen temsilciler, illerindeki yetiştiricilik konusundaki gelişmeleri ve karşılaştıkları sorunları grup üyeleriyle paylaşarak, sorunların çözülmesi yönünde fikir ve bilgi alışverişinde bulunuldu.

Serbest kürsü bölümünde ise kiraz-vişne konusunda sorulan sorulara uzmanlarca cevaplar verilmiştir.

Çalıştayın ikinci günü özel sektöre teknik gezi, enstitü arazi ve laboratuvarlarının gezilmesi ile yapılan kiraz ıslah çalışmaları sonucu tescile sunulmaya aday gösterilen yeni kiraz çeşitlerinin duyusal analizleri katılımcılara gruplar halinde yaptırıldı.

22. Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma Grubu Toplantısı dilek ve temennilerle son buldu.