T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Biyokütlenin Enerji Yolculuğunu 9. Teknik Eğitimi Antalya’da düzenlendi

Yayın Tarihi : 13.11.2023

Genel Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO)  tarafından, Küresel Çevre Fonu (GEF) finansörlüğünde yürütülen “Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi" kapsamında 9. ve sonuncusu düzenlenen "Biyokütlenin Enerji Yolculuğu Teknik Eğitimi" 9-10 Kasım 2023 tarihlerinde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ev sahipliğinde Antalya'da gerçekleştirildi.

Proje kapsamında bugüne kadar sektördeki tüm paydaşlara ulaşmak adına, ülkemizin dört bir yanında teknik eğitimler düzenlendi.  Manisa, Konya, Ankara, Bursa, Erzurum, Van, Samsun, İzmir, Antalya'da düzenlen ve yoğun ilgi gören bu eğitimlere 81 ilden yaklaşık 600 kişilik katılım sağlanmış oldu. Yapılan teknik eğitimlerde ayrıca paydaşlarla fikir alış verişinde bulunulmuş, işbirliği imkânları değerlendirilmiş ve yeni projelerin önü açıldı.

Program açılışında Genel Müdür Yardımcımız Dr. Şerafettin ÇAKAL konuşmalarına, doğa ve insan ilişkilerindeki değişimin tarihsel yolculuğundan bahsederek başladı.Tarım Devrimi ve Sanayi Devrimi sonrasında meydana gelen tüketim ve ekonomik aç gözlüğün, çevre istismarcılığına olan etkilerinin altını çizerek Akıllı Tarım devri ile çok arazisi ve insanı olanların değil;  ekoloji, biyoloji, biyoinformatik bilgiye sahip, makro ve mikro planlama yapabilen, üretimde ve ticarette strateji üretebilen, değişen koşullara adapte olabilen, risk yönetibilen, öngörebilen, bilgiye ve bilgi üretmeye değer verenlerin kazanan taraf olacağını vurguladı. Genel Müdür yardımcımız ayrıca günümüzün kritik öneme sahip başlıca 3 konusunun: Gıda, İklim Değişikliği ve Enerji olduğunu, bu projenin de ülkemizdeki tarımsal sanayinin rekabet gücünü artırmak, genel enerji verimliliğini güçlendirmek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için modern biyoenerji teknolojilerini uygulayarak sektörel dönüşümü tetiklemek adına önemli bir adım ve farkındalık oluşturduğunu dile getirdi.

Programa Genel Müdürlüğümüzden Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat YILMAZ, Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı Mehmet Mustafa YEŞİL, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'ndan Daire Başkan Mustafa Çalışkan, UNIDO temsilcisi  Erşan Olcay IŞIN, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Müdürü Dr. Abdullah ÜN, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cihan UZUN, Osmaniye Yağlı Tohumlar Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Engin GÖNEN, Van Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Dr. Erdal ORMAN, TAGEM Proje Ekibi, Enstitü Müdürlüğünde görev yapan araştırmacılarımız katıldı.

Ayrıca Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Günnür KOÇAR, Prof. Dr. Nuri AZBAR, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'ndan Hande BECER, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili teşkilatlarından, çevre şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüklerinden, belediyelerden, STK'lardan ve özel sektör firmalarından paydaşların katılım ve katkı sağladığı toplantıda konu uzmanları tarafından sunumlar yapılmış olup karşılıklı soru-cevap ve değerlendirmeler yapılarak sektördeki gelişmeler tartışıldı.2. Gün sunumlarının ardından kapanış konuşmalarında Genel Müdür Yardımcımız Dr. Şerafettin ÇAKAL ve Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanımız Suat YILMAZ başta  proje ekibi olmak üzere projede bugüne kadar emeği geçen tüm paydaşlara tek tek teşekkürlerini ileterek projenin ülkemiz adına hayırlara vesile olması temenni etti.

Katılımcılara uzman araştırmacılar eşliğinde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz laboratuvarları gezdirilerek yapılan çalışmalar anlatıldı. Ardından toplu olarak Antalya Kızıllı'da bulunan Entegre Katı Atık Tesisi ziyaret edildi. Tesis işleyişi hakkında bilgilendirmeler yapıldı.