T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“TAGEM-SUET” “TARIM CEBİMDE” ARACILIĞIYLA ÜRETİCİLERİMİZLE BULUŞTU

Yayın Tarihi : 22.03.2024

İklim değişikliğinin etkileri artmakta dünya nüfusu hızla büyümektedir.Su kaynaklarımızı korumak ve muhafaza etme ihtiyacı daha fazla önem kazanmaktadır. 2024 Dünya Su Günü  'Barış İçin Sudan Faydalanmak' mottosu ile, suyun sadece bir kaynak değil, aynı zamanda istikrar ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen bir araç olduğunu vurgulayarak her damlasına muhtaç olduğumuz su kavramını gözler önüne sermektedir.

Türkiye' de su kaynaklarının yaklaşık %77'si tarımsal sulama amacıyla kullanılmaktadır. Sulama randımanında sağlanacak %2.5' luk iyileşme ile her yıl 1 milyar metreküp su israfı önlenebilir. Tasarruf edilen bu su kaynağı ile ek yatırım olmadan her yıl en az 100 bin hektar ek alanda sulu tarım yapılabilir.

Genel Müdürlük olarak “Suyun kıymetini biliyor yaptığımız çalışmalar ile her damlasına değer veriyoruz."

Genel Müdürlüğümüzce üniversite ve özel sektör işbirliğinde  geliştirilen TAGEM-SuET (Sulama Yönetimi ve Bitki Su Tüketimi Sistemi) bilinçli sulamada etkili kullanılabilmektedir. TAGEM-SuET tagemsuet.tarimorman.gov.tr web sitesi üzerinden çiftçilerimizin bitki su tüketimi hesaplamalarında mevcut meteorolojik veriler ile hesaplama yapma imkânı sağlayan 7 farklı yöntem ile hesaplama olanağı sağlanmaktadır.

  • Sistem, sulama programlama olanağı sunularak, hem tam sulama hem de kısıntılı sulama koşullarında farklı toprak tipleri ve sulama yöntemleri dikkate alınarak hesaplanabilmektedir.
  • TAGEM SuET sisteminden toprakların genel fiziksel verileri, damla, yağmurlama ve yüzey sulama yöntemlerine ilişkin bilgiler ve hesaplamalar sistemde kullanıma sunulmuştur. Kullanıcılar istedikleri takdirde veri tabanında bulunan tüm verileri düzenleyerek kendi hesaplarına bağlı veri tabanında saklayabilir ve gerek duydukları zaman bu verilere erişip kullanabilmektedir.
  • Sulama modülü ve planlama modülü ile hem bireysel çiftlikler için hem de büyük sulama sahaları için, onar günlük dönemlere göre sulama modülü, debi ihtiyacı ve su kaynağı ihtiyacı hesaplama imkanı sağlanmaktadır. Böylece sulama sistemlerinin tasarımı ve işletmesinde önemli bir araç sunulmuştur.
  • SuET sistemi Türkiye' de sulama yönetiminde dijital teknolojilerin kullanılmasına olanak sağlanacaktır. SuET sisteminin kullanılması ile her yıl tarımsal israf edilen toplan su kaynağın miktarının azaltılması hedeflenmiştir.

 

Tarım Cebimde- Su

Tarım Cebimde mobil uygulamasına eklenen “Su" sekmesinde yer alan TAGEM SuET  modülü sayesinde uzun yıllar ortalamasına dayanan meteorolojik veriler üzerinden üreticilerimiz arazilerinin bulunduğu mahalle, yetiştirilen bitki, toprak ve sulama yöntemlerini seçerek en doğru sulama programına en kısa yoldan ulaşabilmektedir.